Originally Posted by: ksian 
Jednostavno je:
- Na osnovu njihovog dosadašnjeg rada u hrvatskoj politici i društvu, zaslužuju li Davor Bernardić ili Miroslav Škoro povjerenje birača prije nego Andrej Plenković?
- Hoće li vlada koju će voditi Davor Bernardić ili Miroslav Škoro biti uspješnija od vlade koju vodi Andrej Plenković?
- Na osnovu dosadašnjih iskustva, je li realno da se Hrvatskom može bar djelomično kvalitetno upravljati bez hobotnice zvane hadeze koja je premrežila zemlju na svim razinama?
- Mislite li da bi za Hrvatsku bilo dobro da hadeze umjesto Andreja Plenkovića preuzme neki drugi političar, neko poput Karamarka, Brkića ili Stiera, što će se neminovno desiti ako hadeze izgubi vlast?
I konačno, najbitnije pitanje:
- Mislite li da ova Hrvatska ima ikakve šanse za kakav-takav život bez bitne evropske podrške? Mislite li da će Davor Bernardić ili Miroslav Škoro omogućiti Hrvatskoj jaču evropsku podršku od Andreja Plenkovića?
Andreju Plenkoviću se ima dosta toga za zamjeriti po standardima najnaprednijih demokracija svijeta. Ali u ovakvoj državi, u ovakvom društvu, u ovakvoj situaciji sa ovakvim narodom, i povrh svega, u takvoj konkurenciji, možemo se tuć nogom u guzicu što je on premijer.
Njegova priča je od početka mission impossible. On nije ni desničar ni nacionalist, naprotiv, čovjek ima evidentno liberalne evropske stavove. Šansa da takav preuzme zločinačku organizaciju imenom hadeze je od početka bila minimalna, u momentu se otvorila šansa nakon što je onaj idiot Karamarko predriblao sam sebe, i od njega se nije ni očekivalo da će tu dugo osta, prošao je jer se niko drugi od hadezenjara nije usudio sjesti u predsjedničku fotelju u izgledno gubitničkoj situaciji, izgledalo je da se Milanović vraća, i frajer je kulerski dobio izbore, ostao na poziciji premijera 4 godine, u kojima je bilo puno teških trenutaka (najviše Agrokor i neočekivana crna rupa u proračunu radi ove epidemije, a u manjoj mjeri problemi sa koalicijskim partnerima, koje je rutinski riješio), puno teško probavljivih kompromisa, najprije sa Bandićem i žetončićima, ali, čovjek je i dalje tu.
Andrej Plenković je čovjek Evropske Komisije u Hrvatskoj. Neko će reći njihov projekt, čedo, igrač, manje bitno, u svakom slučaju- njihov je. Njemu se financira Pelješki most i napokon jedna moderna pruga u Hrvatskoj. Kao takav će uvijek dobijati takve projekte prije nego li razni američko-ruski igrači po istoku Evropske Unije, odnosno poludiktatori koji seru po evropskom jedinstvu tipa Orbana.
Proveo je prve 4 godine očvršćujući svoju osobnu vlast, najprije u državi, ali i u stranci. Niko se nije puno bunio što je niz vodu pustio Ževrnju, Marića, Gabrijelu, Lovru, Roksa i ostale hadezeove lokalne kabadahije... uvijek postoje oni koji će rado sjesti na njihova ispražnjena mjesta, zna se čemu služi mladež hadezea. A onda je pomeo i neke tvrđe igrače: Vasu, Stiera i Penavu na stranačkim izborima. Rezultat svega je da sad Andrej Plenković slaže liste prije nego li hadezeove županijske organizacije. Andrej Plenković se zaista digao više nego li su mnogi očekivali, ali njegov je problem da Hrvati vole gledati pad. Ne vole oni kad moraju priznati nekome da je pametniji, bolji, promišljeniji od njih.
Čovjek je u datim okolnostima odigrao dobro. To su bile puno teže okolnosti nego što ih je imala većina hrvatskih premijera: nenadani udari na proračun, jaka unutarstranačka opozicija, koalicijski partneri koji stalno vrebaju priliku za ubod sa leđa... I da sad hadeze izgubi izbore od esdepea, vratit će se na idućim, opet sa nekim probisvjetom na čelu. Esdepe je jednostavno stranka sa još manje potencijala od hadezea, dokazano nesposobni, čak je više nego upitno neko njihovo poštenje. Esdepe nikad nije bio u stanju kvalitetno vladati Hrvatskom, i definitivno nije ni danas.
Što se Škore tiče, vidimo ko je oko njega, ali osobno mislim da nije to samo naša interna priča već preko tih raznih desničarskih pokreta u nikad dovoljno demokratiziranim nekadašnjim komunističkim zemljama Ameri i/ili Rusi ruše Evropsku Uniju i njene igrače. Uostalom, zna se dije bijo devesprve, i samo veliki Hrvati mogu popušit tako šuplju priču o nekom domoljubu.
Posve sam otvoren za raspravu po pitanju izbora, ali ne vidim zdravu alternativu Andreju Plenkoviću.
Alternativa je Restart.
Ja smatram da se ne bira samo lidera, nego grupu ljudi koju on vodi. Čitava ekipa, na svim razinama.
Boljim vrijednostima i postupcima vođena grupa ljudi će odraditi bolji posao po zajednicu.
A ako je grupa onakva kakvo predsjedništvo HDZ-a jest (i kakvo smo za aktualno vodstvo kroz zadnje 4 godine redovitim skandalima vidjeli), tu je za očekivati ono što se i odvija - oni rade što god hoće, grabe naš novac, kad jedan zagrabi preduboko pa ga se otkrije dođe drugi, i nastavlja dalje.
Veliš da je glavni plus lideru druge opcije to, što je u vučjoj jazbini zvanoj HDZ dospio na čelo i opstao ondje.
Ne to, što osnažuje naše institucije, ne to, što napredujemo na ikakvim međunarodnim ljestvicama koje su zapravo metrike kojima se kvaliteta neke vlasti gleda, nego to, što je široj javnosti najprihvatljivija krinka tog HDZ-a za izbore. Pa zato stoje iza njega u dovoljnoj mjeri da opstaje na čelu HDZ-a.
Ja stvari gledam drugačije.
Davno sam se zagledao u more vijesti ("šum") da pokušam razabrati signal, ili relevantno. Kako donijeti prosudbu, i čime se orijentirati.
Vođen sam bio i idejom da svakako ima boljih i lošijih izbora. Da se bira u bilo kojim skupinama 5 ili 10 njih koje će se postaviti za vodstvo, jasno je svakome tko razmisli o grupama za koje zna da su tu moguće uvijek vrlo velike razlike.
Ovo su moje točke; primarno mi je, tko je bolji za Hrvatsku.
- HDZ ima skandale na tjednoj bazi kakvih SDP ima u 4 godine mandata. Dva reda veličine više.
- HDZ imamo 30 godina kao "najjaču stranku" i time smo dospjeli na dno Europe. Obzirom na njihove prakse i politike u ta 3 desetljeća, to zapravo nikome nije iznenađenje - niti je danas za očekivati poboljšanje. Dapače, trenutno smo i dalje na putu prema dolje.
- Što su radili u prošle 4 i u prošlih 30, radili bi i u sljedeće 4. Od predsjedništva stranke naniže.
- Nikakvo pravno čišćenje ili poboljšavanje politika i postupaka koje HDZ-ovci čine nismo doživjeli u doba Plenkovića. Koliko sam ja uhvatio, praktički nitko nije ni procesuiran, a kamoli izbačen iz HDZ-a. Ništa. Opstrukcija nekih civiliziranih demokratskih procesa u tijeku je i dalje. (P)održavanje svih štetnih praksi zbog kojih se slabo razvijamo tu je i dalje.
- Na gotovo svim međunarodnim ljestvicama (koje zapravo mjere kvalitetu vladavine) kao država
nazadujemo. Kroz čitav period. Imali smo daleko težu situaciju 2011. i daleko manji manevarski prostor (proračunski gledano), nego 2016., pa smo se poboljšavali - sve što treba je barem malo držanja do javnog dobra, a toga s HDZ-om nemamo dovoljno.
Ne postoji neka "uspješnost" ili "sposobnost" u priči što baš po tim metrikama
znamo.
Osim za svoj džep, naravno.
Ne uvriježavaju se nove politike ili nova postupanja. Dapače, samim smjenama 2015. i 16. napravili smo zaokret nagore.
- Degradiranje institucija (naročito pravosudnih i njima srodnih) je ono što ostavlja posebno gorak okus kod stanovništva, a jasno da s mafijom daleko premreženija opcija baš to radi.
- Uz to sve, razvoj čitavog društva je žrtvovan u ime huškanja (i čak zatupljivanja) da bi se na vlast dospjelo; u tom svjetlu, ne vidim kako bi se moglo podržavati onoga tko je "uspio doći na vlast u Hrvatskoj" ili ondje opstao samo zato što je to uspio.
Po medijskim slobodama nazadujemo, po kulturi dijaloga vladajućih smo nazadovali.
- Što i kakav je Plenković da bi opstao gdje jest, pa, recimo da su primarne tri stvari - mora imati visok prag tolerancije na korupciju, očit manjak volje da to rješava, i djelovati ostatku HDZ-a kao da bi ga se moglo izabrati (nemaju bolju alternativu). A on ovo prvo dvoje oboje ispunjava, naravno; kao i svaki predsjednik HDZ-a.
Po obje te stvari bolje je po nas ako nisu ni blizu vlasti.
Ukratko, moj odgovor na sva tri prva pitanja koja postavljaš je lako Da.
-Stipe
Edited by user Wednesday, May 20, 2020 5:18:19 PM(UTC)
| Reason: Not specified