poodavno sam napisao da će ga ovakvim stilom netko iz kontre gadno ugasiti
skoro
Ha vidi, jedan mec malo toga moze reci. Gotovo svaki sport ima random factor cisto ako gledamo pravila neke igre ili sporta. Recimo, u nogometu je random factor ogroman jer je utakmica duga, na nju utjece velik broj igraca + sudac i normalno radi samih pravila. U MMA je random factor ogroman jer su runde 5 minuta (iako ih ima manje nego u boksu), jer su rukavice male i jer je dopusten mali milijun tehnika. U boksu taj random factor nije toliko velik radi kracih rundi, ogranicenog podrucja koje mozes udarati, cinjenice da mozes udarati samo rukama i velikih rukavica. S druge strane, u boksu postoji onaj faktor koji postoji u svakom sportu, a to je nekakva kombinacija voljnog momenta, sitnih ozljeda koje vuces, motivacije, lagane pretreniranosti itd. Pazi, u mnogo sportova gdje su ljudi nadopingirani do bola (sto Babic ocito nije), gdje imaju citav tim ljudi koji im tempira formu doslovno unutar onog sata u kojem se natjecu, totalno personaliziran trening i sve moguce najmodernije metode oporavka, opet se desi da imaju los dan kad jednostavno nista ne ide kako treba. Dugo godina sam igrao mali nogomet i kad sam bio u najboljoj formi u zivotu, kad nisam bio pretreniran, taman se lagano najeo, dobro naspavao itd., noge su mi znale biti teske i nista mi nije islo kako treba. Takodjer, znalo se desiti da igram pola sata nakon obilnog rucka i da mi sve ide kako treba. Jednom sam na nekoj svadbi popio 12-13 pivi, nisam spavao cijelu noc i drugi dan na tekmi trcao kao da me demoni gone, bio sam nenormalno pun energije. Ok, glup primjer i sve, ali zelim reci da uz sve moderne metode treninga, dijagnostike i oporavka, to jos uvijek nije egzaktna znanost. Pogotovo u borilackom sportu je taj psiholoski faktor enormno bitan. I sam je priznao da je mislio da nije umoran, ali tijelo ocito treba odmor.
Povijest boksa i borilackog sporta je puna meceva gdje su veliki prvaci imali neke od najtezih meceva svoje karijere protiv ljudi koji realno nisu na njihovom nivou. To ponekad moze biti jednostavno stilisticki mismatch, moze biti da ti prvaci jednostavno nisu motivirani koliko treba protiv osrednjih protivnika, vec su najbolji kad je najteze i kad su protivnici najbolji. Tu je takodjer faktor prije spomenutih sitnih ozljeda, lagane pretreniranosti, psihe i fokusa koji taj dan nisu na razini itd. U borilackom sportu je to problem jer imas jako malo meceva i nazalost te uvijek sude na osnovu zadnjeg meca, dok je u mnogim drugim sportovima sezona/liga/prvenstvo/kup/stogod dugo i jebiga, imas vremena smanjiti taj random factor i pokazati kvalitetu kroz veci broj predstava.
Ne mislim da je Babic nekakav world beater niti najbolji boksac na svijetu. Takodjer, niti jednog borca ne shvacam ozbiljno kad pricaju o protivnicima, mecevima itd., jer to je sve dio hypea ili cak kad nije, trenutka nabrijanosti ili nekog sireg plana samopromocije. Cak ni borce koje ne volim ne sudim na osnovu toga, jer na neki nacin moras ostati relevantan u medijima, pa makar i ako zivciras ljude. Mislim da Babic moze do titule u bridgerweightu ili cak superteskoj u barem jednoj od promocija, u slucaju da matchmaking bude povoljan i da se stvari poklope, tj. da nema drugih izazivaca i da covjek ima svoju noc ako negdje uleti na short notice itd. Bez obzira kako on izgleda u borbama (djelomicno i zbog morfologije svog tijela), ocito da covjek ima smisla za boks i za soru opcenito. U gotovo svim sportovima mozes vidjeti ljude koji ne izgledaju graciozno, djeluju sirovo ili tehnicki nedovoljno potkovano, ali nekako uspiju obaviti sve sto treba. Takodjer, protiv takvih tipova nitko ne voli boksati. Covjek koji ima jak udarac, koji baca puno udaraca i koji moze primiti puno nije ugodna borba za nikog i to je uvijek 50-50. Nekakav bolji borac ga jedan dan moze "odraditi" da Babic izgleda smijesno, a taj isti borac drugom prilikom moze popiti od Babica teske batine. To je tako i zato su borilacki sportovi zanimljivi, isto kao i nogomet. Previse faktora tu utjece na jednu borbu, a nazalost radi nasilne prirode sporta ne mozemo izmedju svaka 2 borca napraviti 10 meceva pa da vidimo tko je bolji.
Babica vidim kao tipa koji moze doci vrlo daleko i ispuhati se kad ostvari neke ciljeve. Odnosno, u jednoj borbi moze pobijediti skoro bilo koga, ali sumnjam da ce imati karijeru bez poraza (sto je takodjer ok, dok god je atraktivan i zanimljiv publici). Hrgovic cisto radi gabarita i stila titulu koju mozda osvoji sigurno puno duze moze drzati od boksaca poput Babica, ali to ne znaci da mu neki brawler ne moze napraviti probleme u jednoj borbi, cak i da ga ne pobijedi. To vrijedi za svakog boksaca, cak i za najbolje defanzivce.
Na kraju dana, ne bih niti jednog borca ili sportasa sudio na osnovu jedne izvedbe koja radi milijun faktora moze biti losa i gdje covjek moze djelovati neprepoznatljivo. Treba uzivati u borbama i to je to, a ako se covjeku stvarno zareda neki los niz, onda mozemo praviti analize. Klasicni "I told you so" na osnovu jedne izvedbe nije opravdan, jer i najvecim sampionima mozes tako nesto izvuci, jebiga 😃.