john wayne
2014-11-03T09:15:44Z
Dosta ljudi sada masovno ide u inozemstvo, tu većinom ljudi idu u njemačku, Austriju i Irsku, znam da se i dosta pisalo o Kanadi , no koliko znam zapravo je samo jako mali broj ljudi zapravo i otišao u Kanadu....

Ja isto uskoro planiram van pa me zanima ima li netko iskustva sa procedurom i životom vani, neki koristan savjet... pogotovo za zemlje koje su egzotične
:)27
he has satan in his eyes
Sponsor
xoxo
  • xoxo
  • Advanced Member
2014-11-03T16:30:21Z
Ja sam stazirao nakon faksa u Njemackoj, bio sam oko godinu dana. Sad sam u Hr, da dobijem priliku vec bi se sutra vratio nazad.
Neznam kakvu skolu imas ili što znaš raditi, ali ako nisi IT, medicina, elektrotehnika i sl. jako je tesko naci neki dobar posa.
Baustel se moze naci, nekidan mi kaze frend da ima 80e dnevno na baustelu.
Bitno je da ti ima neko tamo di ides malo pomoci, npr da mozes prespavati neko vrime dok ne nades posa neki. Druga varijanta (malo teza) da dogovoris posa dok si još u hr, pa ti poslodavac sredi smještaj...inace ici u inozemstvo na slipo po meni nema smisla.
Slash
2014-11-03T16:45:17Z
Originally Posted by: john wayne 

Dosta ljudi sada masovno ide u inozemstvo, tu većinom ljudi idu u njemačku, Austriju i Irsku, znam da se i dosta pisalo o Kanadi , no koliko znam zapravo je samo jako mali broj ljudi zapravo i otišao u Kanadu....

Ja isto uskoro planiram van pa me zanima ima li netko iskustva sa procedurom i životom vani, neki koristan savjet... pogotovo za zemlje koje su egzotične

Što smatraš pod egzotičnim zemljama?
Ja ti uskoro idem na Novi Zeland, Working Holiday pa sam ti upućen u to i isto slično za Kanadu tak da reci što te tu zanima.
Losh
  • Losh
  • Advanced Member
2014-11-03T17:03:47Z
Originally Posted by: Slash 

Ja ti uskoro idem na Novi Zeland, Working Holiday pa sam ti upućen u to i isto slično za Kanadu tak da reci što te tu zanima.

Pričaj sve.
Slash
2014-11-03T17:26:57Z
Originally Posted by: Losh 

Pričaj sve.

Prvo, treba ti zemlja imati ugovor sa Zelandom o working holiday šemi.
Uglavnom, viza traje godinu dana, imaš radnu dozvolu (ali ograničenu jer je ovo working HOLIDAY pa možeš kod jednog poslodavca raditi najviše 3 mjeseca - naravno, ništa tebe ne sprečava da apliciraš za pravu radnu...).
Prijavu radiš preko neta po principu first come first serve (ilitiga prijavi se čim prije).
Lječnički radiš kod doktora koji je zapisan od njihovog ureda i sve šalješ u London ili Auckland (ovisi gdje ti piše) i ako je sve u redu dobiješ vizu.
Naravno, ako si sumnjiv trebat ćeš priložiti dodatne dokumente (da nisi kažnjavan i sl.).

Od datuma dobivanja vize imaš točno godinu dana da je staviš u pogon i od trenutka kad stupiš u Zeland ti viza teče točno godinu dana (osim ako nisi radio radio tri mjeseca u vitikulturi ili hoptikulturi pa ti odobre još tri mjeseca extra), sa njom možeš raditi sve (osim kurvanja) do tri mjeseca maksimalno i možeš upisati neki studij do šest mjeseci.

Ne smiješ imati više od 30 godina.

Ako želiš ostati duže tamo moraš aplicirati za pravu radnu dozvolu po postojećim zakonima (a to mi se neda sad pisati jer ima toga više, a i dostupno je na njihovoj stranici).

Ovo ti je tip vize gdje ekipa iz razvijenih zemalja ide na izlet od godinu dana gdje putuju i zarađuju dovoljno za put, a ekipa iz jadnih zemalja ide tamo tražiti posao (da baš ne ide skroz turistički) i usput nešto zarađivati da imaju za preživjeti.
DoKoske
2014-11-03T19:27:28Z

kad ides? zena i ja bas gledamo za van dok su jos klinci mali i novi zeland nam je na vrhu liste. na koji dio ides?

wash your feminine side clean off
hamush
2014-11-03T20:29:34Z
Originally Posted by: DoKoske 

kad ides? zena i ja bas gledamo za van dok su jos klinci mali i novi zeland nam je na vrhu liste. na koji dio ides?

Cujem da Novi Zeland ima sume...
ksian
2014-11-03T20:57:10Z
Originally Posted by: hamush 

Cujem da Novi Zeland ima sume...

A ja majka uzgajam pume

patike Adidas

john wayne
2014-11-03T21:04:25Z
Originally Posted by: xoxo 

Ja sam stazirao nakon faksa u Njemackoj, bio sam oko godinu dana. Sad sam u Hr, da dobijem priliku vec bi se sutra vratio nazad.
Neznam kakvu skolu imas ili što znaš raditi, ali ako nisi IT, medicina, elektrotehnika i sl. jako je tesko naci neki dobar posa.
Baustel se moze naci, nekidan mi kaze frend da ima 80e dnevno na baustelu.
Bitno je da ti ima neko tamo di ides malo pomoci, npr da mozes prespavati neko vrime dok ne nades posa neki. Druga varijanta (malo teza) da dogovoris posa dok si još u hr, pa ti poslodavac sredi smještaj...inace ici u inozemstvo na slipo po meni nema smisla.

5 godina ekonomije, znaci imam zavrseni pred diplomski studij, ali je smjer poduzetnistvo tako da se tesko sa time negdje zaposliti :D

he has satan in his eyes
john wayne
2014-11-03T21:07:56Z

Saudijska Arabija i Australija , iz arabije mi je bivsi cimer, pa bi mo on mozda pomogao oko trazenja posla, a za Australiju znam da moras imati cca 40 000 kn na računu da bi dobio radnu dozvolu na 3 godine, inače u kanadi imam hrpu rodbine ali ne privlači me nešto posebno...

- de mi samo reci di si našao sve informacije koje su te zanimale vezano za vizu, liječničke preglede, zakone itd... ?
he has satan in his eyes
Slash
2014-11-03T21:38:27Z

Saudijska Arabija i Australija , iz arabije mi je bivsi cimer, pa bi mo on mozda pomogao oko trazenja posla, a za Australiju znam da moras imati cca 40 000 kn na računu da bi dobio radnu dozvolu na 3 godine, inače u kanadi imam hrpu rodbine ali ne privlači me nešto posebno...

- de mi samo reci di si našao sve informacije koje su te zanimale vezano za vizu, liječničke preglede, zakone itd... ?

Kanada, Novi Zeland i Australija imaju vrhunske imigracijske stranice + traži po facebooku grupe "idemo u..." gdje imaš hrpu informacija.
http://expo2020fans.com/jobs 

http://www.bayt.com/ 

Pogledaj ovdje ponudu poslova za bliski istok... Za Dubai ti iz druge ruke mogu reći da to izgleda puno bolje na papiru nego u stvarnosti, kod ostalih ne znam :/

U Australiju je navodno jako teško upasti ako nisi na listi deficitarnih zanimanja, to je navodno (nisam u detalje išao pa me ne drži za riječ). Teta mi je živjela tamo i kaže da je NZ puno bolja solucija, sad, koliko je u pravu ne znam. Dok gledam listu TOP gradova, Auckland + gradovi iz Australije su uvijek pri vrhu.

Sa ekonomijom si općenito u banani, vjeruj mi - znam :)20

Dubai/Abu Dhabi, Katar, Oman ili Kuvajt ti nije zanimljivo? Ako već gledaš bliski istok?

Kanada ti je ok jer traže tonu ljudi trenutno, ali su isto jako postrožili zakone jer više nema klasični LMO već LMIA (a to nisam gledao u detalje jer sam upao na WH za Zeland) pa je teže upasti i više ljudi se okreće tradicionalnim vizama (svaka provincija ima svoje zakone, ali mislim da su Alberta, Manitoba i Saskatchewan najzahvalniji za upasti).
Slash
2014-11-03T21:42:28Z

Odgovorim za pola sata.
xoxo
  • xoxo
  • Advanced Member
2014-11-03T21:43:26Z
Australia je odlicna samo je jebeno tamo upasti i dobiti radnu dozvolu.
Rodica mi se preselila na Novi Zeland prosli tjedan i kaže da je VRH!
Slash
2014-11-03T21:54:30Z

Idem u siječnju, a za van se čini Zeland kao jako zahvalna i napredna zemlja. Svi koji su tamo bili su oduševljeni.

E gle, za grad me pitaj negdje u travnju :)20 Uglavnom, gledam Christchurch i Auckland, ali u principu mi je svejedno. Šaljem CV gdje god vidim da je nešto gdje imam iskustva (fitness, skladište, ekonomija, ecommerce itd.) pa ću vidjeti što će biti od toga. Sa WH vizom ja mogu raditi tamo odmah, bez ponuđenog posla (koji je često preduvjet za klasičnu radnu vizu), ali ima ograničenja jer je to working HOLIDAY.

Dobro je to što se mogu tamo financirati sa tom vizom dok ne vidim ako mi se tamo sviđa, gdje mi se sviđa i gdje si mogu naći posla pa onda tražiti (vjerujem da će mi biti jako lijepo tamo). Također, dvije cure koje sam upoznao dok smo čekali lječnički idu sad u studenom pa ću već u prosincu imati konkretne informacije kako je gdje (jedna je već bila turistički i kaže da je Auckland čudo i sad ide tražiti posao tamo).

Dosta sam sad proučaval zemlju, koji dio te zanima? Na koji način bi se odselil tam? Ako se odlučim tam ostati i dobim vizu, znaš da budem pomogel pri dolasku.
Slash
2014-11-03T21:56:41Z
Originally Posted by: xoxo 

Australia je odlicna samo je jebeno tamo upasti i dobiti radnu dozvolu.
Rodica mi se preselila na Novi Zeland prosli tjedan i kaže da je VRH!

Daj više detalja 🙂 gdje, kako, kad?
xoxo
  • xoxo
  • Advanced Member
2014-11-03T22:00:57Z
Radila je u Njemackoj u skoli stranih jezika, to je neka internacionalna skola koja ima svoju podruznicu u Aucklandu. Tako da su je poslali tamo u Auckland i bit ce 3 godine.
Nismo se još stigli čuti malo više...ali kad saznam više detalja pa napišem.
john wayne
2014-11-04T08:45:06Z

Kanada, Novi Zeland i Australija imaju vrhunske imigracijske stranice + traži po facebooku grupe "idemo u..." gdje imaš hrpu informacija.
http://expo2020fans.com/jobs 

http://www.bayt.com/ 

Pogledaj ovdje ponudu poslova za bliski istok... Za Dubai ti iz druge ruke mogu reći da to izgleda puno bolje na papiru nego u stvarnosti, kod ostalih ne znam :/

U Australiju je navodno jako teško upasti ako nisi na listi deficitarnih zanimanja, to je navodno (nisam u detalje išao pa me ne drži za riječ). Teta mi je živjela tamo i kaže da je NZ puno bolja solucija, sad, koliko je u pravu ne znam. Dok gledam listu TOP gradova, Auckland + gradovi iz Australije su uvijek pri vrhu.

Sa ekonomijom si općenito u banani, vjeruj mi - znam :)20

Dubai/Abu Dhabi, Katar, Oman ili Kuvajt ti nije zanimljivo? Ako već gledaš bliski istok?

Kanada ti je ok jer traže tonu ljudi trenutno, ali su isto jako postrožili zakone jer više nema klasični LMO već LMIA (a to nisam gledao u detalje jer sam upao na WH za Zeland) pa je teže upasti i više ljudi se okreće tradicionalnim vizama (svaka provincija ima svoje zakone, ali mislim da su Alberta, Manitoba i Saskatchewan najzahvalniji za upasti).

zanimljive su mi i te zemlje, ali arabija ima prednost, pošto tamo imam osobu koja mi moze dati informaciju iz prve ruke, mozda cak i pomoci pronaci posao, - inace pričao mi je da tamo vlada jedan oblik rasizma, odnosno ako si iz Indije čistit ćeš ulice za 200 eura, a što si zapadnije uključujući europu u SAD biti češ puno bolje plaćen samo na temelju porijetla...

Za Australiju mi je prije pola godine objašnjavao jedan hrvat koji tamo živi cjeli život i ima svoju firmu tamo , da zapravo to može ići i preko njegove firme, ali za posao tipa bauštela ... ali svejedno objašnjavao mi je da su njegovim radnicima dnevnice kreću 1000 - 1500 kn, ali sam izgubio kontakt sa njime. isto tako znam jednu curu koja je sa ne završenim pravnim fakultetom se preselila kod dečka tamo, i jedini uvjet joj je bio da ima oko 6.000 $ na računu , što je potrebno za kartu i za ono vrijeme dok se ne snađeš tamo..

he has satan in his eyes
ive
  • ive
  • Advanced Member
2014-11-04T17:38:46Z
Kad sam bio mlađi (to znači bez žene i djece), prva zemlja u koju sam htio preseliti je bio Novi Zeland. Zemlja na kraju svijeta, idealna priroda, normalna i uređena država, ljudi prihvaćaju useljenike,sve 5.
Iako su se okolnosti promijenile i ja sam odustao od odlaska,NZ mi je uvijek ostao tiha patnja. Sve dok mi se sestra nije udala za Kiwija i dok nisam saznao neke stvari iz prve ruke. Jest, NZ je prekrasan i sve to skupa, ali isto tako svi mladi Novozelanđani bježe otamo po cijelom svijetu. Naime, radi se o jebenom otoku:)20 usred ničega, koji je udaljen od drugog većeg kopna (Australija) 3 sata avionom. Nekima baš to odgovara, ali mnogima ne. Tko jednom tamo pođe, taj se teško više vraća. Možda vam to odgovara dok ste vi mladi i djeca mala, ali poslije se razmišljanje mijenja. Novozelanđanin kada dođe u Europu na odmor obiđe je cijelu jer mu je sve tako blizu jedno drugog i zna, da kad se jednom vrati na svoj otok,da mu treba par mjeseci odraditi samo za povratnu kartu.
Ovo o čemu sada pričam je njegovo mišljenje a ne moje, samo da vidite drugu stranu medalje. U ovom kontekstu je svaka zemlja u Europi bolja solucija jer se iz svake možete vratiti doma autom ili stopirajući ako nešto pođe po zlu. NZ je uglavnom one way ticket.

S druge strane, osobno podupirem svakoga tko želi otići iz ove vukojebine i stvoriti nešto bolje za sebe i svoju obitelj, ali zapamtite samo jednu stvar. Vani ste vi STRANAC. Možda će vaša djeca biti prihvaćena kao domaća ali vi nećete nikad. Nažalost i ovdje ne pričam napamet već iz osobnog iskustva. Naime, moja žena je strankinja (nije sad bitno odakle) i na njoj vidim što je sve morala proći i kako to izgleda od početka kada nije znala beknuti hrvatski i sada kada ima državljanstvo i priča bez naglaska(skoro:)2 ).Od odnosa sa policijom, raznih godišnjih provjera, dobivanja i nedobivanja posla, rada sa Hrvatima itd itd. Mi imamo tu (ne)sreću da smo relativno financijski dobrostojeći i da ne moramo živjeti od prvog do prvog u mjesecu, ali kad vidim na što ova zemlja liči i kako planski propada iz dana u dan, uhvati me jeza kad se sjetim da će moja djeca ovdje morati živjeti.

Najgore mi je to što znam da sam imao priliku ići vani kad sam mogao i nisam je iskoristio jer sam bio prekomodan. Ako jednog dana dođem u situaciju da moram ići birao bih sjever Europe. Belgija,Njemačka,Nizozemska, Danska, Švedska, Norveška su zemlje po mom ukusu. Sve fino uredno, svak gleda svoja posla, radiš i zaradiš, korupcija niska (uglavnom balkanska mafija naravno), žene slobodoumne i financijski neovisne...Nema bandića,sinovčića, milanovića,kalmete i ostalih mlatimudana,imena političara ni ne znaš jer nitko o njima ni ne razmišlja niti zna tko su... Susjed će te prijaviti ako si prošao kroz crveno i još će ti napomenuti da je on to napravio, da shvatis da si ti idiot koji ugrožava tuđe živote a ne on šupak koji te prijavio. Komunalna služba će ti odrapiti kaznu ako nisi sortirao smeće u 5 kategorija već si bacio jednu veliku vreću u kontejner za papir ko pravi balkanac. To je ono što mene privlači,red i disciplina, mi smo 50 godina iza toga. Neki dan mi je na KRUŽNOM TOKU lik ispred mene zaustavio auto da iskrca babu van, došlo mi je da eksplodiram:)12 O čemu mi dalje imamo pričati...Ajte svi ća odavde dok još možete
hamush
2014-11-04T17:51:11Z
mogu reci da sto se usa tice, jedino green card lottery ima neku sansu da uletis u usa. ostalo je sve jebada, osim ako te netko STVARNO ne zeli zaposliti i rijesiti ti papire, no to znaci da si jebeno kvalificiran za posao i da bas tebe trebaju.