Dosta je stvari načeto i prokomentirano, pa je vjerojatno dobro da ih pokušamo na jednom mjestu adresirati, sve ih objediniti i složiti na način da budu u nekom redu.
Ban Black Arrowu i meni nije ostavio dojam opravdanoga i djeluje mi u neskladu s moderiranjem dosad, i bit će maknut.
Postoji par povezanih razloga za to.
Jedan je taj da, slično kao forumaši koji su se oglasili ovdje na temi, ne smatram namjeru provokacijom, niti sve skupa nekim specijalnim incidentom.
Također, Arrow nije baš nešto po temama potresa ili nekim srodnima pisao na način koji bismo mogli okarakterizirati nekim provociranjem niotkud.
I treći je taj da, ako netko i misli kako je nešto Božja kazna, to jest posve dozvoljeno misliti i napisati, i ne bi smjelo samo po sebi stvarati probleme za funkcioniranje foruma.
Stvari u dva ujutro znaju izgledati drugačije, nego drugi dan popodne, pa mislim da i to doprinosi pojedinim događajima ili interpretacijama.
Ideja foruma kako ga ja vidim je imati mjesto otvoreno za sva različita mišljenja, bez obzira na to tko se s kojim slaže i tko koje dijeli. I imati nivo konverzacije gdje imamo i s tim ugodno okruženje. Po nekoj temi ja i netko drugi možemo se slagati, a po drugoj imati različita mišljenja, i od PFS foruma želimo mjesto gdje se može onda kulturno i civilizirano i ugodno i zabavno i slobodno o obje te teme pričati i dijeliti svoja razmišljanja.
Važno je tu slobodu očuvati.
Nećemo promijeniti mišljenje jedan drugome jer to je vrlo, vrlo rijetko, i to ne treba očekivati; svejedno možemo, ako to želimo, svoja slobodno iznositi, i može nam to biti ugodno ili na ovaj ili onaj način dobro i pozitivno iskustvo i provedeno vrijeme.
To sve možemo vidjeti i na primjeru konkretne podteme koja se desila.
Samoj religioznosti se može pristupiti na puno različitih načina (nevezano uz moderiranje.
Od doslovnog shvaćanja (i prihvaćanja) kao jednog pristupa,
preko cinizma i podsmijeha i isticanja logičkih propusta ili historiografije kao drugog pristupa,
preko isticanja pojedinih nedosljednosti i manjkavosti ljudskih organizacija oko pojedinih religija,
preko socioloških korijena, ideja o željama za pripadanjem ili konformizma i tradicionalizma sa svojim koristima,
preko slijeđenja normi jer su same po sebi smatrane korisnima za zajednicu,
preko jednog oblika prozora za pojedinca u nešto što bismo nazvali "spiritualnost", ili čak kao ideju vodilju i traženje smisla, više sile, ili nečega sličnoga, sa svim efektima koje to ima,
itd. itd.,
sve te pristupe možemo vidjeti i uzimati kao moguće.
Ono što mislim da u kontekstu moderiranja nije potrebno je biti po tom pitanju isključiv, i zauzimati neki od ovih stavova do razine isključivanja iz konverzacija nekog drugog od stavova.
Valja respektirati druge i uvažavati različitosti. Ne moramo svi biti isti. Dapače, to bi bilo jako dosadno.
I svatko od nas ima, u nizu tema, po nekoj neko svoje razmišljanje ili djelovanje u kojem je u manjini, ili usamljen. Svi si želimo da se to tada respektira.
Malo općenitije i vezano uz još nešto što je spomenuto, upozorenje prije banova jest ono kako i ja mislim da je najbolje da se radi. Nije isključivo, i uvijek se može desiti iznimka, no slično kako je komentirano na temi upravo je to ono što daje najbolji
user experience.
Gotovo svatko će nekad reći nešto što je off. I tom svakome je tada najbolje skrenuti pažnju.
Ako i dalje netko bude pilio po svom, OK, onda se i nema izbora, i nije neka kritična drama neki ban na forumu (nadam se); ali najčešće se riješi bez toga. I mislim da se bolje razumije i lakše se prihvaća ono što se sugerira ako ne ide odmah uz batinu. :)20
I generalno se može vidjeti na puno primjera, i od ostalih modova i od mene kad bih negdje ja intervenirao, da se upravo to većinom i dešava.
Nije isključivo, jer naravno da će uvijek biti nekih iznimki ili posebnih situacija; no, to je ono kako mislimo i kako smo odavno dogovorili da jest najbolje.
Ako se nekad desi da jednu večer izgleda ovako, drugi dan onako, čak i u konktestu procjene što je OK ili nije ili kako postupati, onda se raspravi koliko se može, pa se već usuglasi.
A opet, ima uvijek i iznimaka. Nekad se desi veća stvar, poput jedne spomenute Đomline epizode; tada su upozorenja izlišna i tada je normalno da se reagira odmah jače. Jer se eskalacija očito već odvila.
Matu i Black Arrowa ne bih puno uspoređivao.
Mate je zasad i dalje u potpunom neskladu s onime što se od sudjelovanja po temama očekuje, i imao je prilika i prilika, i napomena i napomena.
Drugačije mišljenje je jedno, kontinuirane potpune nebuloze i spamanje s njima do mjere gdje se svi isposvađaju sa svima i oglušivanje na niz upozorenja je ipak nešto drugo.
Primjerice, ako netko nešto izvadi iz konteksta pa izvrne, pa se to objasni dva ili pet puta, i besmislica je, a zatrpava se forum time i počinje izazivati na negativnu atmosferu oko toga, tada nema smisla objašnjavati 20 puta niti to tretirati kao "drugačije mišljenje". To je baš spamanje nebulozama.
Nakon procesa upozoravanja i korigiranja tim putem se prešlo na banove, i svaki sljedeći je duži od prošloga.
Tema o Teorijama zavjera jest uvijek bila opcija i jedna ideja.
No, imali smo je otvorenu i vidjeli smo (i sad možemo vidjeti) kako je to išlo i završilo. I nije ispalo baš dobro. :)20
Nemamo razloga misliti da bi drugi put bilo drugačije, tako da ne bi doprinijela bognzačemu.
Nadam se da sam sve glavno adresirao!
Inače, pitanja i komentari ovdje, dokle god su in good faith i nastoje komentirati zajednicu i sve što se u njoj dešava, su dobrodošli, kao što vidite.
Dapače!
A generalno bih apelirao na što više dobre volje i međusobnog uvažavanja među PFS forumašima.
Čavrljamo na Internetu. Ni više, ni manje od toga. :)20
-Stipe
Edited by user
2020-12-30T21:04:19Z
|
Reason: Not specified