rampage308
2012-11-13T21:41:01Z
ksian
2012-11-13T22:42:31Z
Baza je, kad sam kao klinac, tamo '88-e došao u učenički dom u Splitu, najomiljeniji bendovi među populacijom su bili baš Straitsi i Floydi. Ja sam tad bio malo premlad za Floyde, djelovali su mi nekako daleki, i više sam naginjao Straitsima, "Sultani" su, koliko se sjećam, bili pjesma koja me osvojila.

A da danas probam dat odgovor na Reaktovu dilemu, rekao bi ovako: Straitsi su u osnovi "Mark Knopfler band", "Floydi" su jako zanimljiva skupina umjetničkih duša, i mislim da je njihov opus i doprinos svjetskog glazbi u osnovi raznolikiji, i širi i dublji od Knopflerovog.

Osobno, jako cijenim i jedne i druge, ali ni jedan ni drugi bend mi nisu naj-naj. Ispred njih bi bez nekog velikog premišljanja stavio Zeppeline, Queen, hoćeš-nećeš, Stonesi su nevjerovatni, makar se oni vrte u krug, ali to je 50 godina svirke, ljudi, oni su malo kome najbolji, ali su zato većini najveći bend ikad. I Doorsi su objektivno strašna stvar, ne samo vječito apostrofirani Manzarek, i naravno Morrison, već i Krieger na gitari, on je to sjajno povezao, oni su bili prvi rock band u kojem kapu ne kroji kuronja sa gitarom, već se nenametljivo ubacuje iz drugog plana.

Queen su, za mene, posljednji rock bend koji će za 50, 60 godina na satovim glazbenog odgoja označavati kao bitan. Naravno da je bilo izuzetno velikih bendova i nakon njih, U2, Metallica, RHCP, REM, Cure, ali to sve udruge odličnih svirača sa vokalima koji su posjedovali osebujnost, ali ne i neki strašan kvalitet. Dalje, opus svih ovih bendova je takav da je to uvijek ista priča, makar su neki od ovih bendova probali to upakirati u drugačije pakovanje, naročito U2. E, da , kad smo kod njih, ko nije lijen, nek pusti "I got you under my skin", gdje pjeva Bono sa Sinatrom, i onda verziju gdje Frankie Boy pjeva sam, pa nek kaže koja je bolja.

Rock band je po meni, u osnovi prevaziđen muzički standard, makar će uvijek bit novih momaka koji će izbaciti dobru stvar- dvije. To je problem čisto ljudske, i ajmo reć, umjetničke, prirode, recimo, u likovnoj umjetnosti, u književnosti, u klasičnoj glazbi, ogromna većina remek-dijela je nastajala kao plod stremljenja i napora pojedinca, a ne grupe.
A stvari uopće nisu daleko od toga ni u rock glabzi. Recimo, ni jedan gitarist iz svih rock bendova se nikad nije približio Hendrixovom opusu, složenom u svega nekoliko godina.
Bendovi su uglavnom jako komercijalna stvar. Jako je teško očekivati da će neki poluamaterski bend u današnjem svijetu napraviti išta više od bljeska, čak je gotovo nemoguće očekivati od njih da nakon toga bljeska ostanu low profile. Svi krenu, mi smo alter, nismo tu za lovu, ali neko mora plaćati račune, i onda uđu u jedan začarani krug, iz kojeg će izaći financijski bogatiji, ali u jako malo slučajeva kao bolji i kompletniji umjetnici.

Naravno da i dalje slušam rock bendove, ali sve češće na jubitou vrtim covere, stvari koje stavljaju ljubitelji glazbe koji dobro sviraju i pjevaju, i rade to nepretenciozno i iz ljubavi. Pretencioznost, imperativ da se bude na vrhu i naravno pohlepa, ubijaju ljepotu i u sportu, a kamo li neće u umjetnosti.

Reaktivac
2012-11-13T22:57:05Z
ksian wrote:

Baza je, kad sam kao klinac, tamo '88-e došao u učenički dom u Splitu, najomiljeniji bendovi među populacijom su bili baš Straitsi i Floydi. Ja sam tad bio malo premlad za Floyde, djelovali su mi nekako daleki, i više sam naginjao Straitsima, "Sultani" su, koliko se sjećam, bili pjesma koja me osvojila.

A da danas probam dat odgovor na Reaktovu dilemu, rekao bi ovako: Straitsi su u osnovi "Mark Knopfler band", "Floydi" su jako zanimljiva skupina umjetničkih duša, i mislim da je njihov opus i doprinos svjetskog glazbi u osnovi raznolikiji, i širi i dublji od Knopflerovog.

Osobno, jako cijenim i jedne i druge, ali ni jedan ni drugi bend mi nisu naj-naj. Ispred njih bi bez nekog velikog premišljanja stavio Zeppeline, Queen, hoćeš-nećeš, Stonesi su nevjerovatni, makar se oni vrte u krug, ali to je 50 godina svirke, ljudi, oni su malo kome najbolji, ali su zato većini najveći bend ikad. I Doorsi su objektivno strašna stvar, ne samo vječito apostrofirani Manzarek, i naravno Morrison, već i Krieger na gitari, on je to sjajno povezao, oni su bili prvi rock band u kojem kapu ne kroji kuronja sa gitarom, već se nenametljivo ubacuje iz drugog plana.

Queen su, za mene, posljednji rock bend koji će za 50, 60 godina na satovim glazbenog odgoja označavati kao bitan. Naravno da je bilo izuzetno velikih bendova i nakon njih, U2, Metallica, RHCP, REM, Cure, ali to sve udruge odličnih svirača sa vokalima koji su posjedovali osebujnost, ali ne i neki strašan kvalitet. Dalje, opus svih ovih bendova je takav da je to uvijek ista priča, makar su neki od ovih bendova probali to upakirati u drugačije pakovanje, naročito U2. E, da , kad smo kod njih, ko nije lijen, nek pusti "I got you under my skin", gdje pjeva Bono sa Sinatrom, i onda verziju gdje Frankie Boy pjeva sam, pa nek kaže koja je bolja.

Rock band je po meni, u osnovi prevaziđen muzički standard, makar će uvijek bit novih momaka koji će izbaciti dobru stvar- dvije. To je problem čisto ljudske, i ajmo reć, umjetničke, prirode, recimo, u likovnoj umjetnosti, u književnosti, u klasičnoj glazbi, ogromna većina remek-dijela je nastajala kao plod stremljenja i napora pojedinca, a ne grupe.
A stvari uopće nisu daleko od toga ni u rock glabzi. Recimo, ni jedan gitarist iz svih rock bendova se nikad nije približio Hendrixovom opusu, složenom u svega nekoliko godina.
Bendovi su uglavnom jako komercijalna stvar. Jako je teško očekivati da će neki poluamaterski bend u današnjem svijetu napraviti išta više od bljeska, čak je gotovo nemoguće očekivati od njih da nakon toga bljeska ostanu low profile. Svi krenu, mi smo alter, nismo tu za lovu, ali neko mora plaćati račune, i onda uđu u jedan začarani krug, iz kojeg će izaći financijski bogatiji, ali u jako malo slučajeva kao bolji i kompletniji umjetnici.

Naravno da i dalje slušam rock bendove, ali sve češće na jubitou vrtim covere, stvari koje stavljaju ljubitelji glazbe koji dobro sviraju i pjevaju, i rade to nepretenciozno i iz ljubavi. Pretencioznost, imperativ da se bude na vrhu i naravno pohlepa, ubijaju ljepotu i u sportu, a kamo li neće u umjetnosti.

ksiane, trebao bi unovciti pero. :)

Odlican osvrt... Led Zeppelin, Deep Purple, Pink Floyd, Dire Straits, U2, Clash, Beatles, Queen, Stonesi... trenutno mi padaju na pamet...

Traziti najboljega... stvar ukusa... nemoguca misija...

Svijet je postao globalna vukojebina u kojoj vise nema nista velikoga i znacajnoga...

Zivi brzo, budi glup i nasmijan u kiceraju provoda, placaj porez i budi dio kolektivne svijesti, nametnutih standarda, niske umjetnicke vrijednosti...

Lobotomija...

rampage308
2012-11-14T00:05:45Z
odlican ukus za glazbu reakto, kad cujem ova sranja sto moja genercija slusa riga mi se

iako moram priznati da ima dosta mladih koji znaju sto je prava muzika
vanka mi i ne smate da mi bilo sto svira, ali zato se doma na playlisti vrte samo prave stvari :)37
Reaktivac
2012-11-14T00:11:43Z
rampage308 wrote:

odlican ukus za glazbu reakto, kad cujem ova sranja sto moja genercija slusa riga mi se

iako moram priznati da ima dosta mladih koji znaju sto je prava muzika
vanka mi i ne smate da mi bilo sto svira, ali zato se doma na playlisti vrte samo prave stvari :)37

Hvala sine... :)36

Evo jedna stvar koja mi je mrak... pokojni Gary Moore... vrhunski gitarist... bas me zanima kako ce ti se svidjeti ?

Pa sad ti slusaj cajke i lady GaGa...

OK, mogu radi komada... :)27
rampage308
2012-11-14T00:34:25Z
dobra gitara uvik prolazi :)1

za nas ljubitelje malo zeceg zvuka ima po meni 2 jako dobre obrade pink floyda

Nighwish-High Hopes

Korn-Another brick in the wall
Reaktivac
2012-11-14T00:42:49Z
rampage308 wrote:

dobra gitara uvik prolazi :)1

za nas ljubitelje malo zeceg zvuka ima po meni 2 jako dobre obrade pink floyda

Nighwish-High Hopes

Korn-Another brick in the wall

Da kontriram... ali, bez obrada... :)

Dire Straits- Telegraph Road

Dire Straits - Tunnel of Love

rampage308
2012-11-14T00:44:15Z
dobro ja isto volim vise orginale, ali isto tako je i zanimljivo poslusati kvalitetnu obradu
Xtream Couture
2012-11-14T01:58:33Z
Različiti žanrovi tako da je teško porediti. Meni se više sviđaju Floydsi. Doorsi su mi ono najnaj , današnja verzija (ako se može tako nazvati jer su jebeni unikat) Tool , grunge sa mješavinom psihodelije doorsa i floyda...

Najbolja obrada http://www.youtube.com/watch?v=ISoH0oh7XLo  sa legendarnim Laynom
ksian
2013-01-07T00:55:52Z
http://www.avrev.com/top...-10-rock-bands/index.php 

Evo ga. Jedan prilično respektabilan žiri (jedan od članova je svirao đitru sa Knopflerom u Straitsima) je složio top ljestvicu o kojoj se dade danima raspravljati :)20
Ja ću nastojat bit što kritičniji prema kritičarima.

Postavili su kriterije, ocjenjivali, i po njima, iznad Floyda su samo Zeppelini i Beatlesi, Straitsi su 38. na listi. Tako bi oni riješili dilemu iz naslova threada.

Inače, već u sastavljanju liste su upali u početničku zamku: stavili su na nu Hendrixa i Experience, i Bowieja i Spiders from Mars. Po meni, Hendrix i Bowie su prvenstveno solo umjetnici, ogromnu većinu svog repertoara su sami stvorili ili adaptirali, i stvarno ih nije bilo potrebno stavljati na ikakvu listu rock bandova. Doduše, nisu se usudili dirnuti u Hendrixov muzički genij, pa je završio na broju 4., ali da se jedan takav velikan poput Bowieja nađe na 45 mjestu je prilično uvredljivo.
Hoću reć, i Hendrix i Bowie bi definitivno napravili sve, ili gotovo sve te strašne stvari i sa nekim drugim pratećim muzičarima.
Što se Marleya tiče, on možda bez Wailersa ne bi bio toliki, makar je bio neprikosnoveni autor, ali, svejedno, ako je lista muzičkih sastava, onda je lista muzičkih sastava.

Nevjerovatno mi djeluje činjenice da među sto najboljih bandova nisu navedeni Depeche Mode. Neko će reć: da, ali kaže u naslovu: rock bandovi, ali, šta im onda rade na listi Orbital, Underworld, Thievery Corporation, The Roots, pa i Duran Duran?

Brate, angažirali su se nešto ozbiljno, a pobjegnu im takvi kapitalci. Depeche Mode imaju više odličnih stvari nego jedno 80 navedenih bendova. E, da, ako mogu gore navedeni bandovi bit na listi, prije njih bi svakako trebao bit i Massive Attack.

Rekao bi na ovu njihovu listu, isto što je i meni s pravom rekao Jupidu neki dan: upilali su balun kao Mirsad Baljić Žvaka.

Prokomentirao bi prvih 10. I po meni su Zeppelini najveći rock band ikad. Fenomenalan gitarist, pjevač, i nenadmašni bubnjar. "Stairway to heaven" je najveći rock klasik ikad, to je po strukturi, po kompleksnosti, u rangu Wagnera, ludilo. Čuo sam je vjerovatno blizu tisuću puta, sa obradama valjda i više, svirao je masu puta, i još mi nije dopizdila. Složili su oni još dosta toga, ali mislim da ih baš ta pjesma odvaja od ostalih.

Negirati Beatlese bi bilo glupo, ali, ne volim kad se njih stavlja na neko neprikosnoveno mjesto, jedinstveni i tako to. Ajmo reć da su bili prvi stvarno veliki bend, i da je to jedino u čemu stvarno jesu ispred svih. Reć da su Beatlesi naj mi je isto kao i tvrditi da je Pele naj.

Floydi su ovdje broj 3, meni su isto visoko, ali, već sam naveo, ne i toliko visoko. Kako jest da jest, Floydi su izraziti kapitalci.

Hendrixa sam rastumačio, čovjek je bio vanzemaljac na gitari, ne znam ni jednog gitaristu kojeg bi mogao staviti u rang sa njime, ali, nije mu mjesto na top ljestvici bandova.

Van Halen- vječiti misterij za mene. Eddie Van Halen je stvarno tehnički jak gitarist, može odsvirati svaki solo koji mu se postavi, ali, njegov autorski opus, njegovo stvaralaštvo me definitivno nije nešto impresioniralo. Eto, upravo je pomenuti Knopfler veći autor od njega deset puta. Meni osobno, ni blizu 5. mjesta na kojem se nalaze.

Queen- apsolutno zaslužuju visok plasman. Odlični muzičari i izuzetan vokal, i nisu padali u kontinuitetu od početka do kraja. Čudo od grupe.

The Eagles- kao što su i Zeppelini imali "Stairway", ovi su imali "Hotel". Inače, dragi su mi Eaglesi, pristojni muzičari, neki odmjereni poete, ali ne bi rekao da su svojim opusom baš zaslužili top 10.

Metallica- oni su nevjerovatan band. Za njihov uspjeh je najzaslužniji vjerovatno najnetalentiraniji muzičar među njima, bubnjar Lars Ulrich. Hammet je odličan i inteligentan gitarist, ali, njihova formula uspjeha je: rad, rad i samo rad. Imaju izuzetnih stvari, i realno, tu su negdje oko ovog mjesta. Inače, i danas bi bili top topova da nisu tvrdoglavo uletjeli u spor sa Napsterom, fanovi su tu osjetili gramzivost, i nikad se više neće vratit na mjesto na kojem su bili.

U2- Meni je "Misterious Way" kako su sa tako tanašnim vokalom kao što je Bono uspjeli napravit takvu impresivnu karijeru, a njihova objektivno jest jedna od najimpresivnijih u povijesti rocka. Kapa do poda za njihov rad, a kao i Metallica, ovi su momci jako puno radili, a još više promišljali svoju karijeru.

Marley i Wailers- njih bi se moglo ugurat kao bend svakako prije nego Hendrixa i Experience. A da ih se ugura, bili bi prilično blizu ovog mjesta.
cayman
2013-01-07T01:29:33Z
Veliki, veliki potpis na čitav post
Reaktivac
2013-01-07T01:48:56Z
ksian wrote:

http://www.avrev.com/top-100-bands-of-all-time/top-10-rock-bands/index.php

Evo ga. Jedan prilično respektabilan žiri (jedan od članova je svirao đitru sa Knopflerom u Straitsima) je složio top ljestvicu o kojoj se dade danima raspravljati :)20

Postavili su kriterije, ocjenjivali, i po njima, iznad Floyda su samo Zeppelini i Beatlesi, Straitsi su 38. na listi. Tako bi oni riješili dilemu iz naslova threada.

Dovoljno je reći: Rolling Stonesi na 20 mjestu... smiješno... :)20 "Angie" & "Gimme Shelter" nisu ništa lošije stvari od Zeppelin-ove "Stairway to heaven",... isto duboke, kultne, bezvremenske i vječne...

Po meni najbolji bend Stonesi pa Queen... možda i obratno... blizu su i Zeppelini... i Floydi i po meni Dire Straitsi... stvar ukusa...

Def Leppard... sjajan band, a nema ih uopće na listi ?

Gdje je Whitesnake; takodjer vrhunska grupa ?

Totalno ridikulozna lista, po kako god hoćemo kriterijima... Debilana !

bero
  • bero
  • Advanced Member
2013-01-07T07:39:12Z
tih ljestvica ima na tisuće, i svaka je drukčija.

pfs-prevarantske frustrirane seljačine
- dr jupidu
karl anal
2013-01-07T09:42:17Z
Reaktivac wrote:

ksian wrote:

Dovoljno je reći: Rolling Stonesi na 20 mjestu... smiješno... :)20 "Angie" & "Gimme Shelter" nisu ništa lošije stvari od Zeppelin-ove "Stairway to heaven",... isto duboke, kultne, bezvremenske i vječne...

Po meni najbolji bend Stonesi pa Queen... možda i obratno... blizu su i Zeppelini... i Floydi i po meni Dire Straitsi... stvar ukusa...

Def Leppard... sjajan band, a nema ih uopće na listi ?

Gdje je Whitesnake; takodjer vrhunska grupa ?

Totalno ridikulozna lista, po kako god hoćemo kriterijima... Debilana !

jebeš svaku rock listu na kojoj nema vuce
When you walk around pretending to be crazy, eventually you are going to walk into someone who is pretending to be sane.
karl anal
2013-01-07T09:52:56Z
Reaktivac wrote:

ksian wrote:

ksiane, trebao bi unovciti pero. :)

Odlican osvrt... Led Zeppelin, Deep Purple, Pink Floyd, Dire Straits, U2, Clash, Beatles, Queen, Stonesi... trenutno mi padaju na pamet...

Traziti najboljega... stvar ukusa... nemoguca misija...

Svijet je postao globalna vukojebina u kojoj vise nema nista velikoga i znacajnoga...

Zivi brzo, budi glup i nasmijan u kiceraju provoda, placaj porez i budi dio kolektivne svijesti, nametnutih standarda, niske umjetnicke vrijednosti...

Lobotomija...

gosn bero i j smo se dotaki teme
kratko i jasno, nitko više ne živi svoju glazbu i realnost je da su najbolje stvari napisane u "najgorim" trenucima, totaln razbiveni su vjerojatno samo baljezgalii kad se sve skupa stavilo na papir imaš nešto epic
štaočekivat od džastina il npr spirsice, nažalost velika većina uspješnih je nekako bez duše, naspram pravim bandovima i umjertnicima uopće
When you walk around pretending to be crazy, eventually you are going to walk into someone who is pretending to be sane.
thelovacluka
2013-01-07T10:11:05Z
Naravno da su ovakve rasprave obično uzaludne ( možda su i one P4P :)20 )

bandovi se mogu do jedne mjere uspoređivati (razlika je između jednog ili dva vrhunska albuma u karijeri ili pak njih 6-7) ali s druge strane, najvažniji kriterij svakog slušatelja kritičara je obično subjektivni doživljaj i vrednovanje po različitim vrijednostima. Znao sam pročitati članke u novinama glazbenih kritičara pa sam ostao u šoku koliko je to bilo napisao subjektivno ili pak nedovoljno duboko obrazloženo.

Ja smatram da kvalitetan, vrhunski bend mora u svakom slučaju imati izvanredne glazbenike, čak i virtuoze kojima je sviranje prirodan način izražavanja, jako tečno i uspješno. Bend kao cjelina mora biti odlično ukomponiran i zaobljen. Pjevač/čica mora osim naravno tehnike itd. biti karizmatična osobnost jer se slušatelj (pogotovo na nastupima uživo) koncentrira i poistovjećuje sa onim što mu je najbliže a to je ljudski glas. Tu mora biti emocije, svestranosti, iskrenosti, prenošenja energije itd.
Zatim, ono to se obično događa nakon nekog vremena, ili od strane menadžera ili pak iznutra samog benda, dolazi do motiva zarade i mijenjanja svojeg izričaja u smjeru koji će donijeti više zarade. A to je greška mnogih bendova. Jako cijenim ako se to ne dogodi. Dobar primjer je Pantera, koja je od 80tih i hair metala ušla u devedesete sa stilom, trash metal a kasniji albumi su postajali sve žešći i žešći a publika ih je sve više prihvaćala. Bon Jovi? hmmmm.

Bend mora biti prepoznatljiv, mora imati svoj stil, virtuoznost, iskrenost, talentirane glazbenike. A sad, pink flojd ili dajer strejts, ovisi koji dan ;)

EDIT: ove ljestvice uopče ne gledam, to su rasprave "moj tata je jači"
Za popust na IHERB.COM upišite code: WZK091
boogeyman
2013-01-07T10:11:22Z
black sabbath

EDIT:

ksian wrote:

po njima je npr. nirvana invonantniji bend od black sabbatha LOL

chatting online with babes all day and training to be a cage fighter.
thelovacluka
2013-01-07T10:25:22Z
boogeyman wrote:

black sabbath

EDIT:

ksian wrote:

po njima je nirvana invonantniji bend od black sabbatha LOL

kužiš, o tome pričam, al jebiga, tako na sherdogu piše onaj štreber koji nikad nije obukao rukavice. Možda lik nije glup al ne možeš u potpunosti razumijeti nešto ako nisi probao. A ovaj žiri daje BODOVE i ocjenjuje. Daj molim te. ako već radiš takve stvari onda ne možeš band koji je izmislio trash metal (symptom of the universe pjesma) staviti iza benda koji je postao planetarno popularan radi patnje mladog Kurta 🙂
Za popust na IHERB.COM upišite code: WZK091
bero
  • bero
  • Advanced Member
2013-01-07T10:28:10Z
Nirvana jest utjecajan bend, ali sa Sabbathima se po tome ni u ludilu ne mogu uspoređivati.
Prvi metal bend, bezgranično utjecajan.
pfs-prevarantske frustrirane seljačine
- dr jupidu
ksian
2013-01-07T10:41:20Z
Super što rasprava ide, i ja imam prijedlog, koji nije lagan: ajmo svak napravit svojih top 50 ljestvicu, bodovi idu po plasmanu (prvi 50 bodova, pedeseti bend na top ljestvici 1 bod). Nek svak glasa, i da vidimo kakva je top ljestvica svih vremena PFS foruma.

Ja sam da ne stavljamo dominantno solo izvođače kao što su Hendrix, Bowie, Dylan, Iggy Pop, Janice, a onda je pošteno da ne bude ni Springsteena i Marleya.

Dakle, samo bendovi: što ima nečije i ime i prezime + ime benda, ne može.

Kažem, posal nije lak.

Similar Topics
Users browsing this topic