nodachi
  • nodachi
  • Advanced Member Topic Starter
2012-01-02T14:55:22Z
Dakle, braćo i setre grapleri, kupim na Budovideos.com kimono za 95 USD sa shippingom i mjesec dana kasnije dobijem poziv na carinjenje. OK nije problem, mislim ja, zaračunat će mi PDV, kaj sad, nije prvi put.
Kadli tamo opale oni mene sa 250+ kn troškova jer su se sad sjetili da je kimono ODJEĆA (pa samim time podleže carinskoj tarifi od 14%), a ne SPORTSKA OPREMA (kao zadnja 3 kimona prije ovoga, carinska tarifa 0%).
Ima li itko ideju kome treba protestirati protiv ovog moždanog prdca carinske uprave?
Ah, da, ako uvozite skijaško odijelo, carina je 6%! Jebiga, država se ipak brine da vam ostane love za potrošit na skijanju...
Sponsor
Cpl. Hicks
2012-01-02T15:03:49Z
Ako se ne varam, prigovor se upućuje Ministarstvu financija (odnosno nadležnoj carinarnici) pa isporuka stoji na carini dok ne dobiješ riješenje ili platiš prvobitna davanja. Tako je prije bilo, pa bi ekipa radije platila nego čekala zadnji dan zakonskog roka za rješavanje prigovora kada bi isti bio poslan poštom.

Prigovor na utvrđenu carinsku vrijednost i obračun carinskog duga

Prilikom uručenja poštanske pošiljke i naloga za plaćanje primatelju, djelatnik pošte dužan je primatelju pošiljke staviti na uvid Poštansku carinsku deklaraciju, te ga uputiti da prije preuzimanja pošiljke može pisanim putem zahtijevati od carinarnice dostavu obrazloženog rješenja o načinu utvrđivanja carinske vrijednosti.

Dakle, ako se primatelj poštanske pošiljke ne slaže sa carinskom vrijednošću robe utvrđenom od strane carinske službe ima pravo zahtijevati od nadležne carinarnice dostavu obrazložene odluke o načinu određivanja carinske vrijednosti robe. Tada je primatelj pošiljke, prilikom uručenja pošiljke i naloga za plaćanje, dužan neotvorenu pošiljku vratiti djelatniku pošte, radi njezinog podnošenja na ponovnu carinsku provjeru, zajedno sa svim priloženim ispravama i dokumentima, te dokazima o transakcijskoj vrijednosti robe.

Na pisani zahtjev primatelja pošiljke carinarnica je dužna donijeti obrazloženo rješenje o načinu određivanja carinske vrijednosti robe odnosno pravilno utvrditi carinski dug.

Na rješenje carinarnice primatelj pošiljke ima pravo žalbe. Žalba se podnosi u roku od 15 dana, pri čemu žalba ne odgađa ovrhu rješenja.

nodachi
  • nodachi
2012-01-02T15:18:26Z
Ma da, ali ti lešinari su tek sad odlučili tumačiti tarifu na drugi način - konkretno, žena na carini mi objasnila kako je moj kimono za bjj odjeća, a sportska odjeća i obuća je izuzeta iz tarife. Jasno je ko dan da je to izuzeće napravljeno zbog dresova, trenirki i tenisica koje ljudi nose svakodnevno. Još niti jednom u životu nisam otišao na posao u kimonu, dok recimo u tenisicama jesam.Kimono je sportski rekvizit, na kraju krajeva, koristi se se za zahvate gušenja...
Kiki
  • Kiki
  • Advanced Member
2012-01-02T15:45:29Z
Spadaju li rukavice, suspenzor itd. u sportsku opremu te ima li carine na njih?
pasbrata
2012-01-02T18:03:37Z
plati i nakon par dana će te jednostavno samo od sebe prestati boliti i peći. nekad te udare ovako, nekad onako, a nekad prođeš lišo. ti si ovaj puta malo više fasovao i bok. btw kakav je to gi od 95$ s poštarinom. taj mora da je neki noname shit.
nodachi
  • nodachi
2012-01-03T00:03:00Z
@Kiki: nisam siguran za rukavice jer bi ovi to mogli protumačit kao odjeću 🙂 Za ostalo si siguran

@pasbrata: Fuji Victory, bila je rasprodaja. Ma ide mi na živce kad se sjete mijenjat mišljenje o klasifikaciji robe kako se kojem referen;tu digne, računao sam sa PDVom ali mi je ova carina baš digla tlak, jebiga ovo je treći kimono koji sam kupio ovako, a prvi put da mi opale ovu tarifu, jer je drugi referent u pitanju.
Cpl. Hicks
2012-01-03T23:34:37Z
Ljudi, budite sretni što u Branimirovoj se ne drže doslovno propisa inače bi na svaku pošiljku platili PDV, a za većinu i carinu! To što je kimono jednom jedan tarifni broj, a drugi put drugi je mnogo manje zlo...

Meni su opalili carinu za štitinike za koljena, očiti sportski rekvizit. S obzirom da su mi progledali kroz prste n-puta nisam se osjećao niti najmanje zakinuto.

Similar Topics
Users browsing this topic