Na post me potakla rasprava Koskea i GSP-a na topicu o zadnjem UFC-u. Tema mi je jako zanimljiva, obožavam boksačku vještinu, pa da napišem svoje mišljenje.
Moje je mišljenje da je boks u principu prikladnija vještina za adaptaciju na MMA od kickboxinga. U boksu se više pažnje posvećuje kretanju, što je izuzetno važno u MMA i boksači drže niže težište od kick/thai boraca, koji u obrani od udaraca više koriste različite blokade, nego razne oblike kretanja, bilo cijelog ili gornjeg dijela tijela, kao što to rade boksači.
Ono što je vrlo važno naglasiti je da postoje različiti boksački stilovi, koji su prilagođeni prvenstveno tjelesnim predispozicijama, a i karakteru pojedinog boksača. Kod nas većina boksačkih trenera to nije u stanju prepoznati, i obično forsiraju jedan stil. Šakačka vještina je jako izbrušena kroz stoljeća iza nas, ali, valjda najviše zbog ega i taštine, i dan danas mnogi ljudi koji bi trebali odgajati boksače, imaju jako uzak pogled na boks, i pokušavaju gurnuti svoje momke u vlastite striktne šablone, što u startu miriše na neuspjeh, jer je u boksu izuzetno važno razvijati kreativnost boksača, omogućavati im da stvaraju prostor za vlastite nadogradnje.
Praktična veza između boksa i MMA je jasna kad uzmemo u obzir većinu priredbi koje smo gledali- većina borbi koje završe prije isteka zadnje runde završe na način da jedan borac uzdrma drugog udarcem ruke u stojki, i zatim ga završi udarcima iz klinča ili na podu, u rijeđim slučajevima se dominatni borac odluči i na zahvat.
Naravno da se obožavatelji K-1 boraca neće složiti sa tezom da je boks prikladniji za tranziciju u MMA od kickboxinga. U MMA je dozvoljeno udarati nogom i koljenima (i laktom, što se često zaboravlja), pa bi po tome, K-1 borci morali u MMA donositi više oružja nego boksači. To je istina. Ali, većina ljudi ne obraća pažnju na činjenicu da K-1 natjecanja traju niti 20 godina, otprilike koliko i moderna MMA natjecanja, moderna boksačka vještina je napredovala preko 100 godina. Postoji nešto što se zove Muai Thai i natjecanja u njemu, i ova vještina i jest svojevrstan temelj i za K-1 i za slična natjecanja, ali, razvoj boksa je bio dosta globalniji, i dinamičniji, i moje je čvrsto mišljenje da je boks dosta rafiniraniji od kickboxinga.
K-1 natjecanje se na kraju pretvorilo u sport u kojem Nizozemci spremaju borce da bi ih Japanci gledali. Prvak sezone nije nužno bio i najbolji borac u tom trenutku, jer je titula, ozbirom na turnirsko natjecanje, jednim djelom ovisila i o dozi sreće kod ždrijeba. Recimo, taj turnir nikad nije uzeo Badr Hari, koji je, po meni, istinski majstor sporta, borac koji je inteligentan, sjajno se kreće, i odlično napada i rukama i nogama. Velika većina boraca tamo nisu ni blizu njegovog tehničkog nivoa, recimo, Schilt, pa i Le Banner, koji su bili upješni u tom sportu.
Dakle, rekao bih da je format K-1 natjecanja bio problem pri razvoju sporta. Sjetimo se samo da su u tim natjecanjima bile samo dvije kategorije: do 70kg i aspolutna, što je svakako bilo dodatno ograničenje razvoja.
Ono što nedostaje mojoj tezi da je boks kao vještina dosta rafiniraniji i razvijeni od kickboxinga, su praktični primjeri. Nismo vidjeli puno vrhunskih boksača u K-1 (Botha) i MMA (Toney). Oni su u natjecanja došli nakon zenita svojih boksačkih karijera, očito ne dovoljno zainteresirani za adaptaciju, a naravno, ni kompanijama nije baš odgovaralo da naprave tu neku veliku karijeru.
Ali, zato ću navesti jedan primjer, i to borca za kojeg možemo reći da je pokazao ponajbolju stojku u povijesti MMA, a to je Anderson Silva. Taj se tuče sa vrhunskom konkurencijom već dugo vremena, a nikad nije primio batine na nogama. On u fazi obrane boksa, koristeći kontraški stil, sjajno kretanje i reflekse. U fazi napada sjajno kombinira udarce nogama, rukama, koljenima, (i laktovima, da ne zaboravimo opet), udara, kreće se i postavlja tako da za njega postoji minimalan rizik od kontre. Mnogi u nadolazećem megastaru Jonesu vide njegovog nasljednika, ali, za mene, Bones nije tako kvalitetan boksač, a neće ni biti dokle god u fazi obrane na nogama može koristiti svoje sjajno rvanje.
Moj neki generalni zaključak bi bio da bi vrhunski boksači u borbi na nogama u MMA imali bolju obranu od vrhunskih kick boksača, i veću šansu da plasiraju pojedinačan udarac za završetak borbe. Ali, to sigurno nije dovoljno za uspjeh u MMA, u ovom sportu je puno više varijabli nego u boksu. Proći će još dosta dok vidimo vrhunske boksače u MMA, takva tranzicija nije nimalo laka, a za sada ni isplativa, pa će se još dugo voditi ovakve rasprave, pogotovo povodom meča između Cigana i Overeema.