ksian
  • ksian
  • Advanced Member Topic Starter
2012-01-01T19:34:27Z
Na post me potakla rasprava Koskea i GSP-a na topicu o zadnjem UFC-u. Tema mi je jako zanimljiva, obožavam boksačku vještinu, pa da napišem svoje mišljenje.

Moje je mišljenje da je boks u principu prikladnija vještina za adaptaciju na MMA od kickboxinga. U boksu se više pažnje posvećuje kretanju, što je izuzetno važno u MMA i boksači drže niže težište od kick/thai boraca, koji u obrani od udaraca više koriste različite blokade, nego razne oblike kretanja, bilo cijelog ili gornjeg dijela tijela, kao što to rade boksači.
Ono što je vrlo važno naglasiti je da postoje različiti boksački stilovi, koji su prilagođeni prvenstveno tjelesnim predispozicijama, a i karakteru pojedinog boksača. Kod nas većina boksačkih trenera to nije u stanju prepoznati, i obično forsiraju jedan stil. Šakačka vještina je jako izbrušena kroz stoljeća iza nas, ali, valjda najviše zbog ega i taštine, i dan danas mnogi ljudi koji bi trebali odgajati boksače, imaju jako uzak pogled na boks, i pokušavaju gurnuti svoje momke u vlastite striktne šablone, što u startu miriše na neuspjeh, jer je u boksu izuzetno važno razvijati kreativnost boksača, omogućavati im da stvaraju prostor za vlastite nadogradnje.

Praktična veza između boksa i MMA je jasna kad uzmemo u obzir većinu priredbi koje smo gledali- većina borbi koje završe prije isteka zadnje runde završe na način da jedan borac uzdrma drugog udarcem ruke u stojki, i zatim ga završi udarcima iz klinča ili na podu, u rijeđim slučajevima se dominatni borac odluči i na zahvat.

Naravno da se obožavatelji K-1 boraca neće složiti sa tezom da je boks prikladniji za tranziciju u MMA od kickboxinga. U MMA je dozvoljeno udarati nogom i koljenima (i laktom, što se često zaboravlja), pa bi po tome, K-1 borci morali u MMA donositi više oružja nego boksači. To je istina. Ali, većina ljudi ne obraća pažnju na činjenicu da K-1 natjecanja traju niti 20 godina, otprilike koliko i moderna MMA natjecanja, moderna boksačka vještina je napredovala preko 100 godina. Postoji nešto što se zove Muai Thai i natjecanja u njemu, i ova vještina i jest svojevrstan temelj i za K-1 i za slična natjecanja, ali, razvoj boksa je bio dosta globalniji, i dinamičniji, i moje je čvrsto mišljenje da je boks dosta rafiniraniji od kickboxinga.

K-1 natjecanje se na kraju pretvorilo u sport u kojem Nizozemci spremaju borce da bi ih Japanci gledali. Prvak sezone nije nužno bio i najbolji borac u tom trenutku, jer je titula, ozbirom na turnirsko natjecanje, jednim djelom ovisila i o dozi sreće kod ždrijeba. Recimo, taj turnir nikad nije uzeo Badr Hari, koji je, po meni, istinski majstor sporta, borac koji je inteligentan, sjajno se kreće, i odlično napada i rukama i nogama. Velika većina boraca tamo nisu ni blizu njegovog tehničkog nivoa, recimo, Schilt, pa i Le Banner, koji su bili upješni u tom sportu.
Dakle, rekao bih da je format K-1 natjecanja bio problem pri razvoju sporta. Sjetimo se samo da su u tim natjecanjima bile samo dvije kategorije: do 70kg i aspolutna, što je svakako bilo dodatno ograničenje razvoja.

Ono što nedostaje mojoj tezi da je boks kao vještina dosta rafiniraniji i razvijeni od kickboxinga, su praktični primjeri. Nismo vidjeli puno vrhunskih boksača u K-1 (Botha) i MMA (Toney). Oni su u natjecanja došli nakon zenita svojih boksačkih karijera, očito ne dovoljno zainteresirani za adaptaciju, a naravno, ni kompanijama nije baš odgovaralo da naprave tu neku veliku karijeru.

Ali, zato ću navesti jedan primjer, i to borca za kojeg možemo reći da je pokazao ponajbolju stojku u povijesti MMA, a to je Anderson Silva. Taj se tuče sa vrhunskom konkurencijom već dugo vremena, a nikad nije primio batine na nogama. On u fazi obrane boksa, koristeći kontraški stil, sjajno kretanje i reflekse. U fazi napada sjajno kombinira udarce nogama, rukama, koljenima, (i laktovima, da ne zaboravimo opet), udara, kreće se i postavlja tako da za njega postoji minimalan rizik od kontre. Mnogi u nadolazećem megastaru Jonesu vide njegovog nasljednika, ali, za mene, Bones nije tako kvalitetan boksač, a neće ni biti dokle god u fazi obrane na nogama može koristiti svoje sjajno rvanje.

Moj neki generalni zaključak bi bio da bi vrhunski boksači u borbi na nogama u MMA imali bolju obranu od vrhunskih kick boksača, i veću šansu da plasiraju pojedinačan udarac za završetak borbe. Ali, to sigurno nije dovoljno za uspjeh u MMA, u ovom sportu je puno više varijabli nego u boksu. Proći će još dosta dok vidimo vrhunske boksače u MMA, takva tranzicija nije nimalo laka, a za sada ni isplativa, pa će se još dugo voditi ovakve rasprave, pogotovo povodom meča između Cigana i Overeema.

Sponsor
bero
  • bero
  • Advanced Member
2012-01-01T19:39:53Z
Bez kickova se može, ali svatko mora znati bar donekle boksati, inače je u debelom minusu.

pfs-prevarantske frustrirane seljačine
- dr jupidu
bruce lee
2012-01-01T19:46:07Z
ksiane svaka čast, potpisujem sve od rječi do rječi, posebno onaj dio o boksačkim trenerima koji sve borce uče po istom kalupu
i nedopuštaju im da se razviju
problem je što vi želite pobjedit, to je ta igra između vas i publike
nofrx
2012-01-01T19:50:34Z
ja mislim da je boks pojedinačno najvažnija vještina u MMA.

KW CHAMPION
Xtream Couture
2012-01-01T20:01:16Z
ksian wrote:

Na post me potakla rasprava Koskea i GSP-a na topicu o zadnjem UFC-u. Tema mi je jako zanimljiva, obožavam boksačku vještinu, pa da napišem svoje mišljenje.

Moje je mišljenje da je boks u principu prikladnija vještina za adaptaciju na MMA od kickboxinga. U boksu se više pažnje posvećuje kretanju, što je izuzetno važno u MMA i boksači drže niže težište od kick/thai boraca, koji u obrani od udaraca više koriste različite blokade, nego razne oblike kretanja, bilo cijelog ili gornjeg dijela tijela, kao što to rade boksači.
Ono što je vrlo važno naglasiti je da postoje različiti boksački stilovi, koji su prilagođeni prvenstveno tjelesnim predispozicijama, a i karakteru pojedinog boksača. Kod nas većina boksačkih trenera to nije u stanju prepoznati, i obično forsiraju jedan stil. Šakačka vještina je jako izbrušena kroz stoljeća iza nas, ali, valjda najviše zbog ega i taštine, i dan danas mnogi ljudi koji bi trebali odgajati boksače, imaju jako uzak pogled na boks, i pokušavaju gurnuti svoje momke u vlastite striktne šablone, što u startu miriše na neuspjeh, jer je u boksu izuzetno važno razvijati kreativnost boksača, omogućavati im da stvaraju prostor za vlastite nadogradnje.

Praktična veza između boksa i MMA je jasna kad uzmemo u obzir većinu priredbi koje smo gledali- većina borbi koje završe prije isteka zadnje runde završe na način da jedan borac uzdrma drugog udarcem ruke u stojki, i zatim ga završi udarcima iz klinča ili na podu, u rijeđim slučajevima se dominatni borac odluči i na zahvat.

Naravno da se obožavatelji K-1 boraca neće složiti sa tezom da je boks prikladniji za tranziciju u MMA od kickboxinga. U MMA je dozvoljeno udarati nogom i koljenima (i laktom, što se često zaboravlja), pa bi po tome, K-1 borci morali u MMA donositi više oružja nego boksači. To je istina. Ali, većina ljudi ne obraća pažnju na činjenicu da K-1 natjecanja traju niti 20 godina, otprilike koliko i moderna MMA natjecanja, moderna boksačka vještina je napredovala preko 100 godina. Postoji nešto što se zove Muai Thai i natjecanja u njemu, i ova vještina i jest svojevrstan temelj i za K-1 i za slična natjecanja, ali, razvoj boksa je bio dosta globalniji, i dinamičniji, i moje je čvrsto mišljenje da je boks dosta rafiniraniji od kickboxinga.

K-1 natjecanje se na kraju pretvorilo u sport u kojem Nizozemci spremaju borce da bi ih Japanci gledali. Prvak sezone nije nužno bio i najbolji borac u tom trenutku, jer je titula, ozbirom na turnirsko natjecanje, jednim djelom ovisila i o dozi sreće kod ždrijeba. Recimo, taj turnir nikad nije uzeo Badr Hari, koji je, po meni, istinski majstor sporta, borac koji je inteligentan, sjajno se kreće, i odlično napada i rukama i nogama. Velika većina boraca tamo nisu ni blizu njegovog tehničkog nivoa, recimo, Schilt, pa i Le Banner, koji su bili upješni u tom sportu.
Dakle, rekao bih da je format K-1 natjecanja bio problem pri razvoju sporta. Sjetimo se samo da su u tim natjecanjima bile samo dvije kategorije: do 70kg i aspolutna, što je svakako bilo dodatno ograničenje razvoja.

Ono što nedostaje mojoj tezi da je boks kao vještina dosta rafiniraniji i razvijeni od kickboxinga, su praktični primjeri. Nismo vidjeli puno vrhunskih boksača u K-1 (Botha) i MMA (Toney). Oni su u natjecanja došli nakon zenita svojih boksačkih karijera, očito ne dovoljno zainteresirani za adaptaciju, a naravno, ni kompanijama nije baš odgovaralo da naprave tu neku veliku karijeru.

Ali, zato ću navesti jedan primjer, i to borca za kojeg možemo reći da je pokazao ponajbolju stojku u povijesti MMA, a to je Anderson Silva. Taj se tuče sa vrhunskom konkurencijom već dugo vremena, a nikad nije primio batine na nogama. On u fazi obrane boksa, koristeći kontraški stil, sjajno kretanje i reflekse. U fazi napada sjajno kombinira udarce nogama, rukama, koljenima, (i laktovima, da ne zaboravimo opet), udara, kreće se i postavlja tako da za njega postoji minimalan rizik od kontre. Mnogi u nadolazećem megastaru Jonesu vide njegovog nasljednika, ali, za mene, Bones nije tako kvalitetan boksač, a neće ni biti dokle god u fazi obrane na nogama može koristiti svoje sjajno rvanje.

Moj neki generalni zaključak bi bio da bi vrhunski boksači u borbi na nogama u MMA imali bolju obranu od vrhunskih kick boksača, i veću šansu da plasiraju pojedinačan udarac za završetak borbe. Ali, to sigurno nije dovoljno za uspjeh u MMA, u ovom sportu je puno više varijabli nego u boksu. Proći će još dosta dok vidimo vrhunske boksače u MMA, takva tranzicija nije nimalo laka, a za sada ni isplativa, pa će se još dugo voditi ovakve rasprave, pogotovo povodom meča između Cigana i Overeema.

Dobar post ima stavri oko kojih se slazem a i onih oko kojih se ne slazem.

Hari nije osvojio K1 turnir jer je u finalima diskvalifikovan protiv Bonjakog odnosno pobjedio ga je Schilt. Za Semmy Schilta i K1 se nema apsolutno sta reci. Covjek je jedan od najvecih. Treba Hari pojest jos tone pure da mu se priblizi. Harijev jedan od najvecih problema je njegova psiha.

Dalje box vs. kickboxs (K1) , razlika u odbrani se nalazi u tome zato sto u K1 moras pazit i na udarce nogama, a po mom misljenju i onome sto sam godinama gledao vecian se boxera i brani pokrivanjem.

Jedna velika stvar se zaboravlja, kada je u pitanju K1-box u MMA a to je da se bez kickova moze ali se ne moze bez jakih i razvijenih nogu (valja primat low kickove) , gdje su u velikoj prednosti K1 borci spram boxera.

Pravila UFC-a (nema udaranja koljenom,nogom dok je jedno koljeno protivnika na podu) najvise pogoduju hrvacima.

Box ili K1 u MMA....ja bi rekao sve zavisi ko se nalazi iza te pozadne
Slash
2012-01-01T20:11:20Z
To je sve individualno, od borca do borca i što kome više odgovara.

Penn uništava ljude boksom, Alves low kickovima, Silva što god treba i tako dalje... Stilovi se ne bore, već borci. Sad zavisi tko će što uspijeti prilagoditi sebi i svojim predispozicijama.
fist
  • fist
  • Advanced Member
2012-01-01T20:32:49Z
Ksian se potrudio i napisao sjajan post ali imam ponešto drukčiju tezu. Ja pak mislim da učinak strikera u MMA ponajviše ovisi o fizikalijama, a ne o baznoj stand up vještini. Kad se u MMA pojavi jedan Mirko iz 2001., savršeno fizički spreman borac, suludih refleksa i eksplozivnosti, tad je manje važno je li on boksač ili Thai borac. Iz istog razloga mislim da bi prime Mike Tyson nakon 6-12 mjeseci MMA treninga bio zvjer u MMA i da bi malotko mogao s njim izaći na kraj. Nije JDS prvak zato jer ima krasan boks, dapače, njegov boks je daleko od školskog boksa ali ima sjajan footwork, sjajne reflekse, tešku ruku i izuzetnu agresiju (ali kontroliranu za razliku od npr. Wanderleia). Također, puno ljudi podcjenjuje njegovu fizičku snagu zato jer nema izgled jednog Lesnara ili Reema ali dečko je strašno jak, Carwina, wrestlera od 120 kg je bacao po ringu kao vreću krumpira. Imamo i u Hrvatskoj slučajeva kad se na neki amaterski turnir pojavi netko tko trenira neki sport 2 mjeseca (submission wrestling ili kickbox) pa uzme prvo mjesto, ne zato jer je bogomdani talent već zato jer je genetski strašno nadaren fizikalijama koje mu nadomještaju nedostatak tehnike i iskustva.

Ne podcjenjujući tehniku, ali danas je evidentno da je fizička sprema 90% onoga što donosi pobjede. Zato prvaci i jesu Bones, GSP, Cigano...... Može Machida imati 10 crnih pojaseva ali protiv fizikalija jednog Jonesa to ne pomaže.
ivankomajstor
2012-01-01T22:27:10Z
Ne može se uopće na ovo tako gledati i uspoređivati, pogotovo jer su boks i kickboks discipline koje su jako srodne i među kojima je bilo i uspješnih tranzicija tijekom povijesti!

Vitalij Kličko je bio prvo kickboxer pa je prešao u boks i pomeo konkurenciju, recimo i čovjek koji je bio WBO prvak teške i koji je jedini tukao Davida Hayea uz Klička Carl Thompson je također došao iz kickboxa u kojem ga je Cikatić riješio na šake 🙂.

S druge strane Botha je bio solidan u K-1, došao je do polufinala završnog turnira pobjedivši Aertsa i Le Bannera i imao je sve do pred kraj pobjedu protiv Bonjaskog. Također, bilo je nekih jako dobrih K-1 boraca koji su se gotovo isključivo oslanjali na svoje šake, barem napadački (Hunt, Sefo, Bernardo, ...)

Po meni Kickboxing je po svakoj logici bolja baza za MMA od boksa. Osim što uz šake imaš i ostala oružja na raspolaganju, borci u K-1 se ipak bolje prilagođavaju za borbu na distanci (koja je uvijek veća u MMA nego u boks meču). S druge strane, boks je dosta popularniji od kickboxa, masovniji, veća je konkurencija i sigurno je da tu onda baš jedino extra talenti isplivaju. Uvjeren sam da bi Tyson u svom zenitu recimo pomeo svu K-1 konkurenciju, naravno uz određene prilagodbe! I da bi u MMA bio zeznut svakome :)

Tako da, teško je to uspoređivati...
SILEĐŽIJA
2012-01-02T02:43:12Z
nofrx wrote:

do sad se pokazalo da hrvači najbolje prolaze.
DoKoske
2012-01-02T08:40:07Z
@ ksian- jako lijepi post. vidi se da kužiš mma i borilački sport općenito. puno istine ima i u slashevom postu
wash your feminine side clean off
bones
2012-01-02T10:32:28Z
DoKoske wrote:

@ ksian- jako lijepi post. vidi se da kužiš mma i borilački sport općenito. puno istine ima i u slashevom postu

+1

fist je takoder dao lijep argument
Mislim da ce trebati jos vremena dok se ne napise formula dali borac X s vjestinama A pobijeduje borca Y s vjestinama B
Jon Jones je puno radio na boksu za mec sa machidom i nije se proslavio s njim u prvoj rundi, ali je vrhunski koristio kickove protiv rampagea od kojeg bi sigurno izgubio da se s njim krenuo boksat,sto je suprotan primjer od onog sto je ksian naveo
Puno je faktora u tom koja je vjestina bolja,a vjestine protivnika su jedan veliki faktor
Jonesu je lako kombinirat bilo kakve vjestine kad ima hrvacku bazu
bruce lee
2012-01-02T13:54:57Z
ŠU
'Bio sam retardirani psihopat, govno, ispljuvak, kurvin sin... A mislio sam da sam Kralj'

*
*

Autor: Sportske novosti

- Mrzim se! - izjavio je 45-godišnji Mike Tyson, posljednji uzbudljivi teškaš i nekoć najbolji boksač svijeta, u intervjuu za njemački Spiegel...

- Bio sam šupak, najobičniji ispljuvak, totalno opsjednuti luđak! Bio sam retardirani psihopat, neobuzdani komad govna. Bio sam blazirani kurvin sin. Mislio sam da sam Kralj svijeta!

Riječi su to čovjeka koji je s 20 godina i 144 dana 1986. postao najmlađi profesionalni prvak svijeta u teškoj kategoriji u povijesti objedinivši pritom titule po WBC, WBA i IBF verzijama. U 58 borbi tijekom karijere pobijedio je 50 puta, 44 puta nokautom.
Google oglasi

Slava i novac samo su ubrzali njegovu propast. Završio je najprije tri godine u zatvoru zbog silovanja, potom tri i po mjeseca zbog fizičkog napada, imao je problema s ovisnostima o drogama i alkoholu, a 1997. je godine u revanšu odgrizao komad uha svjetskom prvaku Evanderu Holyfieldu. Konačno, karijeru je službeno okončao 2005. godine, dvije godine nakon što je proglasio privatni stečaj s 27 milijuna dolara minusa na bankovnom računu.

- Nikad neće biti boksača s toliko progutanih pilula. Nikad nisam očekivao da ću doživjeti tridesetu. Mogu biti sretan što sam živ. Od boksa sam poludio.

Danas Tyson živi nedaleko Las Vegasa s trećom suprugom Lakihom, te djecom iz njihova braka: kćerkom Milan i sinom Moroccom. Ukupno Tyson ima osmero djece s četirima različitim ženama.

- Samo želim biti dobar otac. Važno mi je da moja djeca o meni imaju dobro mišljenje kad ga već nemam sam. Uvijek kada se pogledam u ogledalo vidim svinju.

Danas je "Čelični Mike" pronašao unutarnji mir. Počeo je raditi kao glumac i snimio holivudski hit Hangover, te je počeo uzgajati trkaće golubove otkrivši da ga ptice posebno smiruju.

- Danas ne pijem, ne pušim niti se drogiram. Ne jedem meso niti bilo kakve namirnice životinjskog podrijetla, poput mlijeka, mliječnih prerađevina ili jaja. Jedem bobice, juhu od rajčica i pijem čaj od kamilice. Težim okruglih stotinu kilograma iako sam još samo prije dvije godine težio 160. Odvratno. Danas sam sušta suprotnost svemu što sam bio.

problem je što vi želite pobjedit, to je ta igra između vas i publike
nofrx
2012-01-02T13:58:23Z
SILEĐŽIJA wrote:

nofrx wrote:

navedi primjere da ih mogu demantirat
KW CHAMPION
bones
2012-01-02T14:23:06Z
nofrx wrote:

SILEĐŽIJA wrote:

nofrx wrote:

GSP
CROMMA
2012-01-02T14:39:09Z
ksian wrote:

Jako dobro obrazlozeno i bogme logicno!
Train hard, fight easy!
nofrx
2012-01-02T14:42:41Z
bones wrote:

nofrx wrote:

SILEĐŽIJA wrote:

nofrx wrote:

GSP

on ima i vrhunski boks, zato nije dobar primjer
KW CHAMPION
SILEĐŽIJA
2012-01-02T15:19:37Z
nofrx wrote:

bones wrote:

nofrx wrote:

SILEĐŽIJA wrote:

nofrx wrote:

GSP

GSP je glavna vještina hrvanje,pa druga mu je BJJ ,a boks na treće mjesto ide.od boksača imaš santosa jedino.hrvači su cain ,carwin ,lesnar,couture.u poluteškoj hrvači jones,davis i hendo(ima solidan boks ali izvorno je hrvač) .srednja sonen ,okami,munoz.u welteru ih ima tolko da mi se ne da nabrajati.u lakoj imaš bena handersona i mislim da je i maynard hrvač.nemoj mi molim te spominjati machidu ,shoguna ili silvu jer nijedan nije izvorno boksač.
nofrx
2012-01-02T15:27:02Z
SILEĐŽIJA wrote:

nofrx wrote:

bones wrote:

nofrx wrote:

SILEĐŽIJA wrote:

nofrx wrote:

GSP

GSP je glavna vještina hrvanje,pa druga mu je BJJ ,a boks na treće mjesto ide.od boksača imaš santosa jedino.hrvači su cain ,carwin ,lesnar,couture.u poluteškoj hrvači jones,davis i hendo(ima solidan boks ali izvorno je hrvač) .srednja sonen ,okami,munoz.u welteru ih ima tolko da mi se ne da nabrajati.u lakoj imaš bena handersona i mislim da je i maynard hrvač.nemoj mi molim te spominjati machidu ,shoguna ili silvu jer nijedan nije izvorno boksač.

GSP je odličan u svim segmentima, zato i je najbolji.
Anderson je odličan u boksu.
Fjodor je bio odličan u boksu.
itd.

navedi mi nekog vrhunskog borca koji nije odličan u boksu.
KW CHAMPION
SILEĐŽIJA
2012-01-02T15:38:08Z
nofrx wrote:

SILEĐŽIJA wrote:

nofrx wrote:

bones wrote:

nofrx wrote:

SILEĐŽIJA wrote:

nofrx wrote:

GSP

itd.

brock lesnar.al to nije bitno.Ti tvrdiš da je boks NAJVAŽNIJA VJEŠTINA u MMA .Ja tvrdim da nije.Normalno da ne možeš doći u kavez a da nemaš pojma o boksu pa moraš nekako završiti protivnika .Molim te nabroji mi te borce kojima je glavno oružije boks,a ja ću tebi nabrojati tri puta više boraca kojima je hrvanje glavno oružije .
nofrx
2012-01-02T15:43:11Z
SILEĐŽIJA wrote:

nofrx wrote:

SILEĐŽIJA wrote:

nofrx wrote:

bones wrote:

nofrx wrote:

SILEĐŽIJA wrote:

nofrx wrote:

GSP

itd.

brock lesnar.al to nije bitno.Ti tvrdiš da je boks NAJVAŽNIJA VJEŠTINA u MMA .Ja tvrdim da nije.Normalno da ne možeš doći u kavez a da nemaš pojma o boksu pa moraš nekako završiti protivnika .Molim te nabroji mi te borce kojima je glavno oružije boks,a ja ću tebi nabrojati tri puta više boraca kojima je hrvanje glavno oružije .

brock lesnar nije vrhunski borac.

ne mogu ti dokazat tako da nabrajam ko ima dobar boks jer ćemo se vrtit u krug.
lakše mi je da ti meni nabrajaš vrhunske borce koji nemaju vrhunski boks, a ja ću tebi nabrojit vrhunske borce koji nemaju odlično hrvanje.

hrvanje je odlična stvar, i mislim da je najbolji temelj za mma( zato što je prijelaz između stajanja i partera). zato hrvači mogu brzo naučit i stand up i grapling.

ali pojedinačno najefikasnija vještina u MMA je po meni boks.
KW CHAMPION