pozdrav svima. sa zanimanjem pratim ovaj topic ali kako ja nisam u mma krugu nije mi baš poznata situacija oko toga pa mi je malo teško pratiti. kako sam ja shvatio postoji savez koji nije baš aktivan, organizira samo PH ( nema lige ) a i upitne je legitimnosti. sad klubovi ( koji jesu ili nisu članovi saveza ??? ) daju inicijativu da se svi zainteresirani nađu na sastanku da bi pokrenuli ligu ( a tu je problem naravno novac) ili žele osnovati novi savez i pokrenuti ligu???
jesam dobro postavio stvari??? hvala na odgovoru..
Radi forumaša koje interesira tema, a nisu upučeni okvirno u domaću MMA amatersku scenu, ukratko ću rekapitulirati zadnjih šest godina amaterskog MMA u Hrvatskoj.
Profightstorovom inicijativom okupio se dio klubova koji su podržali amaterski ultimate fight ideju Banića (Crows ZG), i ugledom člana predsjedništva Zelga Galešića (Trojan Pu) uskoro prikupili večinu MMA klubova u Hr pod nazivom "Hrvatski amaterski savez slobodne borbe", jer je jedini klub koji je odbijao amaterizam,"Ban" Dubrava, zamolio da se ne koristi ime "ultimate fight" kako bi ostalo za asocijaciju na profesionalni MMA.
Na prvom turniru 2006. u Zagrebu amaterski MMA pokazao je da ima stvarno potencijala
i od tada napravljeni su SVI koraci koje jedan sport treba imati uspostavom sudačke komisije,
http://www.hssb.hr/cms_categories.asp?catID=5 pravilnika natjecanja, razvijanje zaštitne opreme
http://www.hssb.hr/cms_view.asp?articleID=41 Tijekom 2007./8. u članstvu HASSB-a je bilo dvadesetak MMA klubova, od kojih su večina bili ponosni rasadnik perspektivnih profesionalaca, kao i ugledni organizatori profi evenata (Zelg i "Anno Domin ", Perak i "Noć Gladijatora" Dubrovnik, Alilović i "Bitka na 4 rijeke" Ka, Vatavuk i njegovi visokokvalitetni eventi).
Plejada profesionalaca započela je svoju MMA karijeru kroz amaterske turnire HASSB-a (M. Barić, Jugovac, Valentić, Perak Kristijan, Račić, Slade, Jelčić, J.Perica,D.Tešanović, Rođa, .....).
Zato je na proširenoj skupštini HASSB-a u Puli odlučeno da se savez preimenuje u HSSB, Hrvatski Savez Slobodne Borbe, sa svojim amaterskim i profesionalnim dijelom.
Turniri se održavaju subjektivno gledajući rijetko, a objektivno..... taman koliko imamo snage. Sve manje ima onih koji volonterski i uz vlastita sredstva su spremni organizirati amaterski MMA. Zahvaljujući Zelgu , Mašiću (Likos Gospić), M. Samoboru (Kneginec) turniri se i dalje održavaju kao i Prvenstvo Hrvatske svake godine!
Nakon (12-13?)turnira u Knegincu 2009. na kojoj je nazočio specijalni supervizor Hrvatskog Olimpijskog Odbora, HSSB je dobio pismeni odgovor od glavnog tajnika HOO-a gosp. Čopa. Dobili pozitivan odgovor u smislu priznanja MMA kao sporta, no oni nemaju mogućnost individualnog priznanja, već su proslijedili svoje pozitivno mišljenje Međunarodnom Olimpijskom Odboru.
Na natjecanju u Gospiću prošle godine bilo je više od 70 natjecatelja iz više od dvadeset klubova!!!!
Rad HSSB-a je takav, a ako je moglo bolje, niko nam ne može predbacivati jer smo oduvijek otvoreni za sve, tako da je dovoljno prezentirati svoje želje ili ideje te ih odraditi. Nikome ne stojimo na putu, da je ekipa koja organizira sastanak zatražila, mi bi organizirali taj sastanak sa njihovim prijedlogom već sljedeći mjesec, za vrijeme trajanja Prvenstva Hrvatske u amaterskom MMA 18.6. 2011. kad će biti dvadesetak klubova na natjecanju sa istim ili sličnim pogledima i ciljevima u sportu, te nadasve prijateljskim pristupom!
Ispravnost puta amaterskog MMA koji njeguje HSSB, osim HOO-a prepoznala je i FILA (krovna hrvačka svijetska federacija), koja je promatrajući takve pionire amaterskog MMA i u drugim zemljama, odlučila skratiti put priznanja svojim ugledom i uvrstila amaterski MMA pod svoju neolimpijsku disciplinu Combat Grappling.
FILA je čak uzela iskustva HSSB-a koji ima poseban sustav bodovanja te tim sustavom odsudila sve Combat grappling borbe na turniru u Mađarskoj prošle godine.
Evo toliko za sada , slušajući Reaktivca nadam se da će sljedeća ekipa napraviti barem još toliko, tako da .... MMA uber alles :)18 , hehehe bićemo jači od nogometa!