mark
  • mark
  • Advanced Member
2011-05-08T19:38:46Z
ksian wrote:

Za razvoj MMA u siromašnoj Hrvatskoj će trebati dosta vremena. Važno je da postoje kvalitetni treneri koji kvalitetno rade sa borcima. Važno je da svako sljedeće prvenstvo bude makar za malu stepenicu kvalitetnije od prethodnog. Važno je da se uz ovaj sport u medijima ne vezuju negativne konotacije kao što su kriminal i nasilje. Važno je da se odgajaju pravi sportaši. Mic po mic, nikakav veliki proboj u mainstream se neće desiti u jednom kratkom vremenu. Mi nismo Amerika, i s tim se treba pomiriti.
Želje su jedno, mogućnosti drugo.

Bez TV prijenosa nažalost neće biti iskoraka. Kad bi neka od ovih kablovskih/modemskih televizija prikazivala UFC to bi bio najveći iskorak za popularizaciju i razvoj MMA.
Reaktivac
2011-05-08T19:50:15Z
Paddy Oneill wrote:

pozdrav svima. sa zanimanjem pratim ovaj topic ali kako ja nisam u mma krugu nije mi baš poznata situacija oko toga pa mi je malo teško pratiti. kako sam ja shvatio postoji savez koji nije baš aktivan, organizira samo PH ( nema lige ) a i upitne je legitimnosti. sad klubovi ( koji jesu ili nisu članovi saveza ??? ) daju inicijativu da se svi zainteresirani nađu na sastanku da bi pokrenuli ligu ( a tu je problem naravno novac) ili žele osnovati novi savez i pokrenuti ligu???

jesam dobro postavio stvari??? hvala na odgovoru..

Pokreće se inicijativa da se osnuje novi savez i liga.

Novac je uvijek problem, no uvijek se može bolje, a posebno aktivnije i učestalije. Ni meni posve nije najjasnije kako napraviti amatersku ligu, a da je financijski isplativa, no - može se. Sponzori, dobra organizacija, pristupačne i popularne cijene ulaznica, minimalne kotizacije i pokroviteljstva. Ići po manjim mjestima, tražiti jeftinije dvorane, lokalna sponzorstva, marketing i sl...

O konkretnim stvarima na sastanku.

Drugi problem su pravila i nekakve minimalne naknade natjecateljima, odnosno borcima - barem da si pokriju putne i ostale troškove; hrana, eventualni cjelodnevni boravak, noćenje i sl... Barem onima koji pobjede ili doguraju do 1/2 finala ili finala po kategorijama.

Osoba koja stoji iza toga (nije sama) ima iskustva s takvim stvarima, kako u teoriji - tako i u praksi.

Ima tu puno stvari koje se mogu i moraju promjeniti, a na vama je da prepoznate ozbiljniji i konkretniji program koji će biti izložen u nedjelju. Javno, transparentno i otvoreno !

Ono što bih ja predložio je da se svakih 6 mjeseci podnosi izvješće budućem sazivačkom zboru ili nekakvoj skupštini... Dakle, legalnim putem birati te eventualno razrješiti budućeg predsjednika, ukoliko ne zadovolji standarde i ne ostvari zacrtani plan i rezultate koji se od njega očekuju. Čast i privilegija, ali i obaveza te odgovornost, trebale bi da budu karakteristike sposobnog i uspješnog predsjednika.

6 mjeseci privremeni mandat pa onda reizbor.

Pa tajnik, dopredsjednik, i sl... mora se znati tko što radi. Inače i njih mjenjamo.

Internet stranica, dogadjanja, aktivnosti, planovi, očekivanja i sl...

Nebi smjelo biti povlaštenih i privilegiranih.

Rad, red, disciplina, pravilnik, statut, javno i transparentno !

Sve ostalo je u najmanju ruku - diletantski i neozbiljno... i već vidjeno u svim aspektima sporta pa i šire od toga.

Zato dodjite, ako ništa drugo - imate hladnih pića po cijenama kao u trgovinama. :)37
Stipe
2011-05-08T20:01:31Z
Paddy Oneill wrote:

pozdrav svima. sa zanimanjem pratim ovaj topic ali kako ja nisam u mma krugu nije mi baš poznata situacija oko toga pa mi je malo teško pratiti. kako sam ja shvatio postoji savez koji nije baš aktivan, organizira samo PH ( nema lige ) a i upitne je legitimnosti. sad klubovi ( koji jesu ili nisu članovi saveza ??? ) daju inicijativu da se svi zainteresirani nađu na sastanku da bi pokrenuli ligu ( a tu je problem naravno novac) ili žele osnovati novi savez i pokrenuti ligu???

Ne, ne baš.

Što se amaterskog MMA tiče - MMA klubovi organizirali su se u HSSB prije već prilično godina. Ne razumijem što bi značilo da je upitne legitimnosti jer upitne legitimnosti nema što biti.
Ujedinjena su pravila, sudački kriteriji, i propisi organiziranja turnira na način da sve bude na visokom nivou. Koliko mi je poznato, svi klubovi koji su članovi saveza vrlo su zadovoljni članstvom.
U praksi imamo Challenge turnire i prvenstva na kojima borci spomenutih klubova mogu natjecati.

Spomenuti u ovoj temi su manji klubovi koji nisu članovi HSSB-a. Ne znam koji su razlozi. I imaju, čini se, namjeru startati ligu.

Tako ti otprilike izgleda rekapitulacija.

-Stipe
Diablo
2011-05-08T21:10:55Z
mozda bi bilo najbolje kada bi podijelili hrvatsku na 4 regije i imali regionalna prvenstva, a regionalni prvaci bi nastupili na zavrsnom turniru

mislim da je to puno jeftinija opcija nego da svi klubovi nastupaju u jednoj ligi
Reaktivac
2011-05-08T22:13:04Z
Diablo wrote:

mozda bi bilo najbolje kada bi podijelili hrvatsku na 4 regije i imali regionalna prvenstva, a regionalni prvaci bi nastupili na zavrsnom turniru

mislim da je to puno jeftinija opcija nego da svi klubovi nastupaju u jednoj ligi

Zanimljiva ideja. Bravo ! :)36
Referee
2011-05-08T22:47:44Z
Paddy Oneill wrote:

Radi forumaša koje interesira tema, a nisu upučeni okvirno u domaću MMA amatersku scenu, ukratko ću rekapitulirati zadnjih šest godina amaterskog MMA u Hrvatskoj.
Profightstorovom inicijativom okupio se dio klubova koji su podržali amaterski ultimate fight ideju Banića (Crows ZG), i ugledom člana predsjedništva Zelga Galešića (Trojan Pu) uskoro prikupili večinu MMA klubova u Hr pod nazivom "Hrvatski amaterski savez slobodne borbe", jer je jedini klub koji je odbijao amaterizam,"Ban" Dubrava, zamolio da se ne koristi ime "ultimate fight" kako bi ostalo za asocijaciju na profesionalni MMA.
Na prvom turniru 2006. u Zagrebu amaterski MMA pokazao je da ima stvarno potencijala

i od tada napravljeni su SVI koraci koje jedan sport treba imati uspostavom sudačke komisije,
http://www.hssb.hr/cms_categories.asp?catID=5 
pravilnika natjecanja, razvijanje zaštitne opreme
http://www.hssb.hr/cms_view.asp?articleID=41 
Tijekom 2007./8. u članstvu HASSB-a je bilo dvadesetak MMA klubova, od kojih su večina bili ponosni rasadnik perspektivnih profesionalaca, kao i ugledni organizatori profi evenata (Zelg i "Anno Domin ", Perak i "Noć Gladijatora" Dubrovnik, Alilović i "Bitka na 4 rijeke" Ka, Vatavuk i njegovi visokokvalitetni eventi).
Plejada profesionalaca započela je svoju MMA karijeru kroz amaterske turnire HASSB-a (M. Barić, Jugovac, Valentić, Perak Kristijan, Račić, Slade, Jelčić, J.Perica,D.Tešanović, Rođa, .....).
Zato je na proširenoj skupštini HASSB-a u Puli odlučeno da se savez preimenuje u HSSB, Hrvatski Savez Slobodne Borbe, sa svojim amaterskim i profesionalnim dijelom.
Turniri se održavaju subjektivno gledajući rijetko, a objektivno..... taman koliko imamo snage. Sve manje ima onih koji volonterski i uz vlastita sredstva su spremni organizirati amaterski MMA. Zahvaljujući Zelgu , Mašiću (Likos Gospić), M. Samoboru (Kneginec) turniri se i dalje održavaju kao i Prvenstvo Hrvatske svake godine!

Nakon (12-13?)turnira u Knegincu 2009. na kojoj je nazočio specijalni supervizor Hrvatskog Olimpijskog Odbora, HSSB je dobio pismeni odgovor od glavnog tajnika HOO-a gosp. Čopa. Dobili pozitivan odgovor u smislu priznanja MMA kao sporta, no oni nemaju mogućnost individualnog priznanja, već su proslijedili svoje pozitivno mišljenje Međunarodnom Olimpijskom Odboru.
Na natjecanju u Gospiću prošle godine bilo je više od 70 natjecatelja iz više od dvadeset klubova!!!!
Rad HSSB-a je takav, a ako je moglo bolje, niko nam ne može predbacivati jer smo oduvijek otvoreni za sve, tako da je dovoljno prezentirati svoje želje ili ideje te ih odraditi. Nikome ne stojimo na putu, da je ekipa koja organizira sastanak zatražila, mi bi organizirali taj sastanak sa njihovim prijedlogom već sljedeći mjesec, za vrijeme trajanja Prvenstva Hrvatske u amaterskom MMA 18.6. 2011. kad će biti dvadesetak klubova na natjecanju sa istim ili sličnim pogledima i ciljevima u sportu, te nadasve prijateljskim pristupom!
Ispravnost puta amaterskog MMA koji njeguje HSSB, osim HOO-a prepoznala je i FILA (krovna hrvačka svijetska federacija), koja je promatrajući takve pionire amaterskog MMA i u drugim zemljama, odlučila skratiti put priznanja svojim ugledom i uvrstila amaterski MMA pod svoju neolimpijsku disciplinu Combat Grappling.
FILA je čak uzela iskustva HSSB-a koji ima poseban sustav bodovanja te tim sustavom odsudila sve Combat grappling borbe na turniru u Mađarskoj prošle godine.
Evo toliko za sada , slušajući Reaktivca nadam se da će sljedeća ekipa napraviti barem još toliko, tako da .... MMA uber alles :)18 , hehehe bićemo jači od nogometa!
Referee
2011-05-08T22:49:04Z
Reaktivac wrote:

Diablo wrote:

Koliko se ja kužim u matematiku ...to bi bilo više natjecanja i ..... skuplje! :)23
Reaktivac
2011-05-08T23:06:24Z
Referee wrote:

Paddy Oneill wrote:

Radi forumaša koje interesira tema, a nisu upučeni okvirno u domaću MMA amatersku scenu, ukratko ću rekapitulirati zadnjih šest godina amaterskog MMA u Hrvatskoj.
Profightstorovom inicijativom okupio se dio klubova koji su podržali amaterski ultimate fight ideju Banića (Crows ZG), i ugledom člana predsjedništva Zelga Galešića (Trojan Pu) uskoro prikupili večinu MMA klubova u Hr pod nazivom "Hrvatski amaterski savez slobodne borbe", jer je jedini klub koji je odbijao amaterizam,"Ban" Dubrava, zamolio da se ne koristi ime "ultimate fight" kako bi ostalo za asocijaciju na profesionalni MMA.
Na prvom turniru 2006. u Zagrebu amaterski MMA pokazao je da ima stvarno potencijala

i od tada napravljeni su SVI koraci koje jedan sport treba imati uspostavom sudačke komisije,
Tijekom 2007./8. u članstvu HASSB-a je bilo dvadesetak MMA klubova, od kojih su večina bili ponosni rasadnik perspektivnih profesionalaca, kao i ugledni organizatori profi evenata (Zelg i "Anno Domin ", Perak i "Noć Gladijatora" Dubrovnik, Alilović i "Bitka na 4 rijeke" Ka, Vatavuk i njegovi visokokvalitetni eventi).
Plejada profesionalaca započela je svoju MMA karijeru kroz amaterske turnire HASSB-a (M. Barić, Jugovac, Valentić, Perak Kristijan, Račić, Slade, Jelčić, J.Perica,D.Tešanović, Rođa, .....).
Zato je na proširenoj skupštini HASSB-a u Puli odlučeno da se savez preimenuje u HSSB, Hrvatski Savez Slobodne Borbe, sa svojim amaterskim i profesionalnim dijelom.
Turniri se održavaju subjektivno gledajući rijetko, a objektivno..... taman koliko imamo snage. Sve manje ima onih koji volonterski i uz vlastita sredstva su spremni organizirati amaterski MMA. Zahvaljujući Zelgu , Mašiću (Likos Gospić), M. Samoboru (Kneginec) turniri se i dalje održavaju kao i Prvenstvo Hrvatske svake godine!

Nakon (12-13?)turnira u Knegincu 2009. na kojoj je nazočio specijalni supervizor Hrvatskog Olimpijskog Odbora, HSSB je dobio pismeni odgovor od glavnog tajnika HOO-a gosp. Čopa. Dobili pozitivan odgovor u smislu priznanja MMA kao sporta, no oni nemaju mogućnost individualnog priznanja, već su proslijedili svoje pozitivno mišljenje Međunarodnom Olimpijskom Odboru.
Na natjecanju u Gospiću prošle godine bilo je više od 70 natjecatelja iz više od dvadeset klubova!!!!
Rad HSSB-a je takav, a ako je moglo bolje, niko nam ne može predbacivati jer smo oduvijek otvoreni za sve, tako da je dovoljno prezentirati svoje želje ili ideje te ih odraditi. Nikome ne stojimo na putu, da je ekipa koja organizira sastanak zatražila, mi bi organizirali taj sastanak sa njihovim prijedlogom već sljedeći mjesec, za vrijeme trajanja Prvenstva Hrvatske u amaterskom MMA 18.6. 2011. kad će biti dvadesetak klubova na natjecanju sa istim ili sličnim pogledima i ciljevima u sportu, te nadasve prijateljskim pristupom!
Ispravnost puta amaterskog MMA koji njeguje HSSB, osim HOO-a prepoznala je i FILA (krovna hrvačka svijetska federacija), koja je promatrajući takve pionire amaterskog MMA i u drugim zemljama, odlučila skratiti put priznanja svojim ugledom i uvrstila amaterski MMA pod svoju neolimpijsku disciplinu Combat Grappling.
FILA je čak uzela iskustva HSSB-a koji ima poseban sustav bodovanja te tim sustavom odsudila sve Combat grappling borbe na turniru u Mađarskoj prošle godine.
Evo toliko za sada , slušajući Reaktivca nadam se da će sljedeća ekipa napraviti barem još toliko, tako da .... MMA uber alles :)18 , hehehe bićemo jači od nogometa!

Vidjeti ćemo... Neka umjesto riječi i obećanja govore djela i samo djela. Vrijeme će pokazati.

U svakom slučaju, treba sve kritizirati kako se nebi uljenili i opustili. :)36
Diablo
2011-05-08T23:14:45Z
Referee wrote:

Reaktivac wrote:

Diablo wrote:

Koliko se ja kužim u matematiku ...to bi bilo više natjecanja i ..... skuplje! :)23

da, bilo bi vise natjecanja ali u tom slucaju bi se drasticno smanjili putni troskovi a troskovi smjestaja nebi ni postojali...dakle, bila bi potrebna dvorana, boriliste, sportska oprema i suci...mislim da se ti svi troskovi mogu lako pokrit sa par sponzora

nadalje, bilo bi bolje da se krene sa osnivanjem profi - lige jer bi imala vecu gledanost nego amaterska i lakse bi se nasli sponzori
Reaktivac
2011-05-08T23:19:56Z
Diablo wrote:

da, bilo bi vise natjecanja ali u tom slucaju bi se drasticno smanjili putni troskovi a troskovi smjestaja nebi ni postojali...dakle, bila bi potrebna dvorana, boriliste, sportska oprema i suci...mislim da se ti svi troskovi mogu lako pokrit sa par sponzora

nadalje, bilo bi bolje da se krene sa osnivanjem profi - lige jer bi imala vecu gledanost nego amaterska i lakse bi se nasli sponzori

Diablo, kako privući profiće u ligu ? Novca nema, a domaći naslovi im nisu zanimljivi...

Plus, nemamo velik broj profića da bi se išlo na format lige...
Slash
2011-05-08T23:25:03Z
Reaktivac wrote:

Vidjeti ćemo... Neka umjesto riječi i obećanja govore djela i samo djela. Vrijeme će pokazati.

Naravno, a tu kritiku trebaju dati ljudi koji su u tom savezu, a ne neki outsider koji nema veze sa savezom u bilo kojem pogledu i nije dosad ništa konkretno učinio da pomogne slobodnoj borbi u RH, osim "dobronamjernih" kritika i sprdancija.

Diablo wrote:

Misliš da su sponzori ludi za MMA turnirima na kojima se ako ima sreće skupi par tisuća ljudi, a najčešće ni tolko? O pravim sponzorima se tek može pričati ako su turniri na TV-u, a ne ovako kako do sad.

O troškovima dvorane i ostalih stvari ti mogu reći organizatori, ali nije to tak jeftino kolko se misli da je.
wfc world fraud champion
2011-05-08T23:30:27Z
iz svega dosad izrecenog evidentno da se ta kvaziorganizacija hssb raspada i da je potreban nekakav skup koji ce povezati klubove. dobro je startala ali se totalno rasula. pa zasto ne mozete sjesti svi skupa na taj skup i izloziti to o cemu sad raspravljate na forumu. ocito neko ima zelje i novaca da nesto pokrene. vi hrvati ste najrazjedinjeniji narod na zemlji.
Bosna je baksuzna zemlja; ima muslimane i piramide, al nafte jok.
Stisni zube. Budi muško, kao Janica.
akvic
2011-05-08T23:32:43Z
ne želim imenovati ali pojedini postovi u ovom topicu nemaju veze sa realnošću, ti postovi meni izgledaju kao dječje sanjarenje i vjerujem da dijele moje mišljenje svi koji znaju kako stvari izgledaju u praksi
ne mogu ne primjetiti da su autori tih postova ljudi koji u životu nisu redovito trenirali, a kamoli stali u ring ili organizirali natjecanje

što se tiće regionalnih prvenstava i osalih teoriziranja, mogu samo reći da je teško potaknuti dečke da se uopće redovito pojavljuju na treningu, a kamoli da se pripreme za natjecanja i dođu u velikom broju, npr. ja sam u našem klubu ukinuo MMA grupu jer je bilo premalo članova a oni koji su trenirali bili su neredoviti, znam da se isto se desilo i u Čk

mislim da je 3 do 4 natjecanja u godini više nego dovoljno za ovaj broj natjecatelja i s obzirom na financijsko stanje mislim da je ovo plafon, ne vidim napredak u osnivanju novog "saveza" ili "lige" već samo jedno novo sredstvo za razjedinjavanje sporta i priliku pojedinaca da poberu mrvice sa stola, nadam se da griješim....živi bili pa vidjeli
Reaktivac
2011-05-08T23:33:55Z
Slash wrote:

Naravno, a tu kritiku trebaju dati ljudi koji su u tom savezu, a ne neki outsider koji nema veze sa savezom u bilo kojem pogledu i nije dosad ništa konkretno učinio da pomogne slobodnoj borbi u RH, osim "dobronamjernih" kritika i sprdancija.

A, vidm sve vrvi od kritika i dogadjanja unutar saveza.

Naravno da nemam veze sa savezom, ali zato imam s drugim.

Ostalo možemo pripisati tvome nedostatku za intiligentnu zezanciju i umjereno vodjenje rasprave.... odi slagat lego kockice....

P.S. Boldaj "sprdancije" ?
akvic
2011-05-08T23:38:44Z
wfc world fraud champion wrote:

iz svega dosad izrecenog evidentno da se ta kvaziorganizacija hssb raspada i da je potreban nekakav skup koji ce povezati klubove. dobro je startala ali se totalno rasula. pa zasto ne mozete sjesti svi skupa na taj skup i izloziti to o cemu sad raspravljate na forumu. ocito neko ima zelje i novaca da nesto pokrene. vi hrvati ste najrazjedinjeniji narod na zemlji.

1. HSSB se uopće ne raspada, koliko ja znam ni jedan klub nije izašao iz saveza
2. netko očito ima "želje" nešto pokrenuti ali sumnjam da ima novaca

P.S. da, mi Hrvati jesmo najrazjedinjeniji narod na zemlji i jedino se tu slažem sa tobom, u prilog toj tvrdnji ide i inicijativa novog "saveza/lige" za MMA na cca 70-ak amaterskih boraca u RH jer nemojmo zaboraviti da na skoro svakom natjecanju imamo 10-20 boraca iz susjednih zemalja
Diablo
2011-05-08T23:41:24Z
Slash wrote:

Reaktivac wrote:

Diablo wrote:

Misliš da su sponzori ludi za MMA turnirima na kojima se ako ima sreće skupi par tisuća ljudi, a najčešće ni tolko? O pravim sponzorima se tek može pričati ako su turniri na TV-u, a ne ovako kako do sad.

O troškovima dvorane i ostalih stvari ti mogu reći organizatori, ali nije to tak jeftino kolko se misli da je.

hmm
Uzmimo da prodas 1000 ulaznica po recimo 50 kn. To je 50 000 kn, Par sponzora bi moglo donijeti jos toliko. Znaci na raspolaganju imas 100 000 kn. Mislim da se sa tim novcem moze organizirat solidan turnir, naravno pod uvjetom da se ne isplacuju naknade borcima
Stipe
2011-05-08T23:41:31Z
Referee wrote:

:)36 :)36

-Stipe
maro-du
2011-05-08T23:45:42Z
imam osjecaj da ce se ko svaki put ovo pretvorit u svađu, a ne korisan rad :)22
Referee
2011-05-08T23:46:02Z
Diablo wrote:

Slash wrote:

Reaktivac wrote:

Diablo wrote:

hmm
Uzmimo da prodas 1000 ulaznica po recimo 50 kn. To je 50 000 kn, Par sponzora bi moglo donijeti jos toliko. Znaci na raspolaganju imas 100 000 kn. Mislim da se sa tim novcem moze organizirat solidan turnir, naravno pod uvjetom da se ne isplacuju naknade borcima

Zanimljivo!
Referee
2011-05-08T23:47:43Z
maro-du wrote:

imam osjecaj da ce se ko svaki put ovo pretvorit u svađu, a ne korisan rad :)22

Pa niti se ne očekuje rad već svađa! Ko je htio raditi niko mu nije stajao na putu, dapače svi bi mu i pomogli!