Iz veseg prvog posta stekao sam dojam sasvim suprotan onome stecenom u Sl.Brodu, a to je da se klubove "navlaci" u Savez mogucnoscu da smijene vodstvo i da budu izabrani u vodstvo, te da pitanje financiranja saveza, odnosno da uplata clanarina nije stavka od znacaja, odnosno postat ce bitno tek novom vodstvu kada se nadju u nezahvalnoj poziciji i kada ih se pocne prozivati na red zasto neke stvari ne funkcioniraju. Vec sam vise puta objasnio kako funkcionira ulazak u savez i tko ima pravo glasa. U protivnom ce si svaka udruga gradjana koja se osnuje za 50 kn biljega uzeti za pravo da odredjuje smjer i pravila. A pravila su tocno i jedino onakva kako ih je zacrtao IBJJF, nisu "umjetna" i imaju za cilj uvesti BJJ u olimpijsku obitelj na svjetskoj razini. Inace IBJJF sluzbeno cine brazilski savez, portugalski, americki i japanski savez sa ostalim pridruzenim clanicama. Samo ove 4 zemlje imaju vise registriranih natjecatelja nego sto ih ima zajedno u svim ostalim zemljama na svijetu. Isti takav je i odnos na SVIM rezultatima svih relevantnih natjecanja. Prema tome, nemojmo bas tako olako marginalizirati IBJJF i stvarati neka svoja pravila koja nas i jesu dovela do ove pozicije.
Prije samog sastanka rekao sam svima vama da je moj jedini uvjet postovanje pravila saveza i IBJJF-a, a ako se vec sada spekulira sa time, onda to nije ono o cemu smo govorili. Nije upitno da ako vecina pozeli smjenu, moze i dobiti novo vodstvo, ali sasvim sigurno necu dopustiti da netko "jeftino" dodje do necega sto smo nas nekolicina dugo i upurno stvarali, na kraju krajeva i utrosili jako puno privatnog novca i vremena. Da se okoristi odradjenim poslom, da udje na "gotovo" i na kraju ode u sasvim krivom smjeru od onoga koji savez treba slijediti. U tom slucaju je najbolje da takvi osnuju drugi savez i odrade sami cijeli ovaj posao koji smo mi odradili i nek idu u smjeru za koji oni misle da je najbolji. Druga stvar, meni osobno nije bilo tesko doci u Sl.Brod, ne bi mi bilo tesko doci niti jos jednom, no ake se tako grcevito brani od uplata clanarina klubova savezu, postavljam pitanje zasto bi ja trebao za svaki svoj dolazak u Sl.Brod izdvojiti 500-tinjak kuna, da ne govorim o klubovima iz Dalmacije koji iz istog razloga nisu niti mogli prisustvovati, a nekome je tesko uplatiti 500 kn GODISNJE clanarine u savez za jedan cijeli klub. Ako je tih 500 kn jedini "kamen spoticanja" nitko sretniji od mene.
Da...bila je to kriva percepcija...ali istina je da mi je namjera bila da što više klubova pokušamo uvući u Savez, a onda logički i u vodstvo (jer je ovo izborna godina Saveza)...a ako će to vodstvo biti dosadašnji predsjednik ili neki novi...meni apsolutno nije važno (slavonci bi vjerojatno dobili potpredsjednika i svi sretni, no možda netko drugi nebi bio sretan s takvim vodstvom...zato se njemu mora pružiti prigoda sudjelovanja u kreiranju novog vodstva)...ali važno bi mi bilo da se nitko ne osjeti pobjeđen niti poražen. Niti predstavnici Werduma, niti predstavnici Alliancea, niti dalmatinci, niti slavonci, a ima i zagoraca...pa jel nije šteta da ti ljudi gotovo i ne pričaju)...ali da se svima pruži prilika participirati u vodstvu.
Da budem iskren do kraja...da sam želio nekoga rušiti, nebi se zamarao sa Savezom koji je osnovan u ZG i kojem je ondje sjedište a niti bi se zamjerao s vodstvom Saveza (dapače ljepše mi je kad se nađemo na natjecanju i srdačno pozdravimo - bez fige), već bih ga osnovao u Đakovu. U startu bih imao 10 klubova (pa 5 ih je već u Slavoniji, s oko s cca 150 boraca koji odavno idu i na međunarodna natjecanja). No, ja sam predsjednik Grappling saveza i dvostrukih ambicija nemam!!! Samo sam želio da djeca mog kluba i ostalih klubova iz Slavonije konačno sudjeluju na više BJJ natjecanja, pod preciznim pravilima i u uređenom Savezu. Znam da to i nije baš neki interes BJJ klubovima koji imaju 10, 20. 40 ili 50 seniora, a niti jedno dijete...no vrlo brzo i djeca postaju seniori. Hoće li im predsjednik biti Bojan, Dubravko, Alen, Ikić, Rušanac...ma vrlo važno.
ALI TO DEFINITIVNO MORA BITI OSOBA KOJA ĆE OKUPITI BJJ SCENU U HRVATA...Sve suprotno - osta sve po starom...
Što se tiče IBJJF i ulaska u Svjetski olimpijski odbor, to će biti vjerojatno nikada, a sigurno ne do Olimpijade u Brazilu...jer imati prefiks "brazilski" i neimati infrastrukturu nacionalnih saveza i kontinentalnih federacija - sigurno nije karta za ulazak u Svjetski olimpijski odbor...No, bio bih najsretniji kad bise to ostvarilo, jer imati puno djece i među njima petnaestak državnih prvaka - znači da bih, ako ništa drugo, bio car u Đakovu.
Pod "umjetnim pravilima" sam mislio prije svega da nam IBJJF ne određuje boju tatamia i sl. sitnice, a oko toga smo se zajedno složili.
A što se tiče članrine, sjećam se da sam dao i konkretniji prijedlog, baziran na godišnjoj članarini (ili licenci) svakog registriranog borca i da bi to Savezu u konačnici donijelo daleko više od 500 kn po pojedinom klubu godišnje. Mislim i sada da bi to bilo OK...No, ne mislim da to treba učiniti odmah...u razumnom roku da.
Ukoliko moj prethodni post ima prizvuk "nečije smjene", ja se ispričavam, ali netko i iz Bojanovog posta može isčitati i intenciju žurbe na prikupljanje članarine, da se konačno povrate ranije uložena sredstva u osnivanje Saveza...Svatko svašta može iščitavati iz naših postova, no sigurno ne zle namjere niti jednog od nas, niti da je Bojan ili 500 kn kamen spoticanja, ali treba cijeniti ruku koju smo mi iz Slavonije pružili prema svima.