Saleee
  • Saleee
  • Advanced Member Topic Starter
2010-09-08T00:34:14Z
http://www.profightstore.com/predstavljamo/zeljko-banic-predsjednik-hrvatskog-saveza-slobodne-borbe/27.aspx 

Za mene vrlo zanimljiva tema pa sam otvorio topic!

Moram priznati da je gosp. Banic napisao jedan vrlo kvalitetan i nadasve realan tekst s kojim se u potpunosti slazem. Cak sam iznenadjen s time. :)18 :)18 :)18

Problem je po meni sto se MMA u amaterskom smislu pokusava progurati kroz razlicite saveze gdje naravno dolazi do razilazenja struke i razvodnjavanja boraca!

Nabrojimo samo HSSB, combat grappling i combat sambo i ja vec vidim da je tu problem jer je to prakticki isti sport u tri razlicita saveza.
Hamush o dopingu Cristiane "Cyborg" Santos - Kakav doping test. samo da je gace skinula, svima bi bilo jasno da ima pajsera ko djecju podlakticu.
Sponsor
Acidofil
2010-09-08T01:00:37Z
Saleee wrote:

http://www.profightstore.com/predstavljamo/zeljko-banic-predsjednik-hrvatskog-saveza-slobodne-borbe/27.aspx 

Za mene vrlo zanimljiva tema pa sam otvorio topic!

Moram priznati da je gosp. Banic napisao jedan vrlo kvalitetan i nadasve realan tekst s kojim se u potpunosti slazem. Cak sam iznenadjen s time. :)18 :)18 :)18

Problem je po meni sto se MMA u amaterskom smislu pokusava progurati kroz razlicite saveze gdje naravno dolazi do razilazenja struke i razvodnjavanja boraca!

Nabrojimo samo HSSB, combat grappling i combat sambo i ja vec vidim da je tu problem jer je to prakticki isti sport u tri razlicita saveza.

Odgovorit ću ujutro, sad nemam koncentracije pročitati cijeli tekst :)20
Reaktivac wrote:

Jupi ima pileća prsa... i noge kao neuhranjeni noj... :)
Kad ga oborim, staviću nogu na njega kao kakav engleski lovac koji je ustrijelio lava ili grizzlya i od toga napraviti gif za signature... :)

dr jupidu wrote:

u neku ruku mi je žao reakta ....koda se maže umjesto klosionom za tijelom onim retardantom za pruge

karl anal wrote:

jupi ti si nesposoban, da odeš na takmičenje iz nesposobnosti, bio bi drugi, jer si nesposoban bit prvi...

bero
  • bero
  • Advanced Member
2010-09-08T09:01:44Z
zaboravio si spomenut atensku penetraciju, ovaj.. pankracion. :)18
pfs-prevarantske frustrirane seljačine
- dr jupidu
Referee
2010-09-08T11:10:10Z
Saleee wrote:

[Problem je po meni sto se MMA u amaterskom smislu pokusava progurati kroz razlicite saveze gdje naravno dolazi do razilazenja struke i razvodnjavanja boraca!

U Hr to još nije slučaj, amateri se bore već godinama na HSSBovim turnirima dok combat grappling, pankration i sambo još nisu NIKAD održali ni jedan turnir!
Vjerojatno će se desiti razvodnjavanje ako zažive sambo i grappling, no, moraćemo prićekati još koju godinu da to zaključimo.
Saleee
  • Saleee
  • Advanced Member Topic Starter
2010-09-08T15:25:58Z
@Bero - Znao sam da sam nesto zaboravio, otkad sam atensku pankraciju vidio uzivo pokusavam ju izbaciti iz glave! :)1

@Referee - Ma slucaj je od samog pocetka jer nisu svi klubovi prihvatili HSSB, a kad pocnu natjecanja u combat grapplingu(vrlo skoro koliko sam procitao na ultimate fight forumu) i sambu(isto se nadam vrlo skoro) onda ce se dogoditi ista stvar koja se dogodila sa grapplingom i ADCC-om gdje je prakticki isti sport podijeljen na pola sto po meni svakako nije dobro.
Hamush o dopingu Cristiane "Cyborg" Santos - Kakav doping test. samo da je gace skinula, svima bi bilo jasno da ima pajsera ko djecju podlakticu.
Slash
2010-09-08T16:24:35Z
Treba sve jedinstveno raditi, svi sjesti za stol i naći rješenje. Ovako svatko vuče na svoju stranu iz kojeg god razloga i ispadne nikud - nikam. Za jedan sport će biti tri različita saveza (Sambo, HSSB i Hrvatski grepling savez).

I MMA jeste sport, priznati sport kroz sambo i combat grepling, ako se ne varam?
bero
  • bero
  • Advanced Member
2010-09-08T16:27:39Z
Slash wrote:

Treba sve jedinstveno raditi, svi sjesti za stol i naći rješenje. Ovako svatko vuče na svoju stranu iz kojeg god razloga i ispadne nikud - nikam. Za jedan sport će biti tri različita saveza (Sambo, HSSB i Hrvatski grepling savez).

I MMA jeste sport, priznati sport kroz sambo i combat grepling, ako se ne varam?

Combat grappling i sambo (combat i obični) su pod FILA-om, da.
I Atenski pankracion, of course. :)20 Iako uz ova dva gore ne vidim smisao ovog trećeg.
- dr jupidu
Slash
2010-09-08T16:29:57Z
bero wrote:

Combat grappling i sambo (combat i obični) su pod FILA-om, da.
I Atenski pankracion, of course. :)20 Iako uz ova dva gore ne vidim smisao ovog trećeg.

Mislim da Sambo nije pod FILA-om, nema ih na njihovoj stranici, a i znam da je prije Sambo bio podijeljen na zapadni i istočni. Ne znam kakva je točno situacija s njima danas.
hamush
2010-09-08T17:29:57Z
osobno mislim da combat grappling i sambo nisu losi, no gledajuci sa lokalne perspektive, radi se iskljucivo o kompetenciji... dakle HSSB je odrzao nebrojeno turnira, a borci imali priliku sakupiti na desetke meceva...

atenska penetracija, i sl. su se svele na uvodne borbe po lokalnim turnirima... dakle po kljucu dosadasnjih postignuca, po kompetenciji, i prema omjeru obecano:ispunjeno ne vidim uopce smisla raspravljati o prisutnosti vise struja...

nadalje, sto se tice sporta, banic je pisao malo u globalu a malo i sa lokalnog stajalista, no valja primjetiti da su to 2 razlicita svijeta... Regionalni MMA jako profitira od amaterskih natjecanja, a tako se stvaraju i dobri borci.. ne trebam ih nabrajati sada, svi znate za racica, peraka, jugovca, truhana... UFC i ostale velike ptice nemaju koristi od amaterizma kada ionako regrutiraju borce iz drugih organizacija jer primaju vrh vrhova (vecinom... )... zato i postoji ocigledna razlika u kvalitetama borbe u recimo UFC-u i jednom bellatoru ili ostalim manjim troslovnim organizacijama...

dakle regionalni profi i amaterski mma bi trebali ici ruku pod ruku.. No kome to smeta? smeta onima koji su u drugim strujama... koju alternativu nude? pa ovu gore navedenu koja je zazivjela koliko i YAMMA Pit fighting.

Na lokalnom i regionalnom nivou, nikada nece biti jedinstva.. .Tito je odavno umro po tom pitanju, i svatko ce furati svoje... bolji ce biti oni koji su sposobni ostvariti obecano i namjereno, bilo to combat grappling, Shotoo, Amaterski UF ili nesto trece.

Nazalost kao i sa grapplingom, tuzno je vidjeti toliko podjela i razilazenja... no to je realnost stara koliko i MMA na nasim prostorima... Mala bara mnogo krokodila...

Sa druge strane, unatoc podjelama, cinjenica da jedna mala hrvatska ima toliko dobru i veliku koncentraciju boraca i tako jaku scenu, je fascinantna...

Pa hrvatska MMA scena je jaka ko cijela MMA scena cijelog Juga amerike...

fakin North Carolina nema ukupno klubova koliko sam Zagreb ima...:)20
Stipe
2010-09-08T20:44:06Z
hamush wrote:

Na lokalnom i regionalnom nivou, nikada nece biti jedinstva..

http://www.hssb.hr/cms_categories.asp?catID=3 

Stvari, zapravo, funkcioniraju i više nego dobro po tom pitanju.
S tim da ima još par klubova koji su također pristupili, ali nisu na webu.

-Stipe
hamush
2010-09-08T21:28:07Z
Stipe wrote:

hamush wrote:

Na lokalnom i regionalnom nivou, nikada nece biti jedinstva..

http://www.hssb.hr/cms_categories.asp?catID=3 

Stvari, zapravo, funkcioniraju i više nego dobro po tom pitanju.
S tim da ima još par klubova koji su također pristupili, ali nisu na webu.

-Stipe

a zelina?:)2
Referee
2010-09-08T23:59:24Z
Evo mog viđenja zašto je MMA sport, a i koristim priliku za reklamiranje buduče knjige! :)1

Slobodna borba je sport koji u zadnjih desetak godina bilježi nevjerojatan napredak , u tehničkom, izvedbenom, organizacijskom i medijskom smislu. Slobodna borba je sport koji prate tisuće poklonika diljem svijeta, vrhunski borci slobodne borbe su doslovce globalni idoli mladih, dok glavne borbe najvećih organizacija (UFC, Strikeforce, K1, DREAM,…) prate milijuni gledatelja direktnim prijenosima koji su dostigli i gledanost najvećih boksačkih događanja, kao što su boksački mečevi za prvaka svijeta.
Kineziološki gledano slobodna borba je polistrukturalni aciklički sport, koji zbog svojih pravila se nameće kao jedan od najsloženijih borilačkih sportova.
Zašto jedan od najsloženijih?
Dozvoljena su sva bacanja protivnika hrvačkim i judo bacanjima, udaranja protivnika rukom, nogom, koljenima i laktom u stojećem stavu. Borba se nastavlja i na tlu ako borci u toku borbe padnu ili ako je izvedeno bacanje, te su i u borbi na tlu (parter) dozvoljena sva hrvačka, judo i jiujicu držanja, gušenja i poluge uz mogućnost udaranja šakom, koljenom, laktom i nogama. Opterećenja sportaša u slobodnoj borbi su submaksimalna i maksimalna, izmjenjuju se kratki eksplozivni pokreti pri udaračkom dijelu, veliki statički izdržaji pri obrani od rušenja, gušenja, zahvata, ispoljavanje apsolutne snage pri savladavanju protivnikovog otpora kod hrvačkih bacanja.
Kada uzmemo u obzir bogatstvo hrvačkih (1000) judo (1500) i jiujicu tehnika (>1000) te ih ukomponiramo sa boksačkim, kickboksačkim i muay tai tehnikama dolazimo do enormnih količina kombinacija i tehnika koje su sastavni dio slobodne borbe, koja za cilj ima uz simboličku (predaja) i stvarnu destrukciju protivnika (nokaut, prekid suca radi zaštite borca). Paradoks je da slobodna borba kao ultimativni borilački sport sa pravnog stajališta nema legitimitet, te vrhunski sportaši –profesionalci koji afirmiraju Hrvatsku i hrvatski sport u svijetu pred milijunskim auditorijem kao Mirko Filipović, Igor Pokrajac, Zelg Galešić, Damir Mirenić, Goran Reljić i drugi, nemaju nikakva prava kao sportaši .
Njihova vrhunska izvedba u prvom redu nije bogom dani talent i atavistički poriv za borbom, već strogo nadzirani sustav dugoročne sportske pripreme pod uvjetima programiranog trenažnog procesa. Njihov talent im jasno uveliko pomaže, jer zbog bogatstva tehnika i veliki broj trenažnih cjelina nemoguće je sve tehnike ravnomjerno ponavljati tijekom mezo i makrociklusa uzimajući u obzir i volumen treninga utrošen na kondicijsku pripremu. Kondicijska priprema u slobodnoj borbi zahtijeva vrlo ozbiljan pristup, kako ne bi došlo do stagnacije i ograničavajućih faktora u višim etapama sportskog razvoja .
Moderan pristup slobodnoj borbi podrazumijeva da borac ima izvrsnost u svim grappling (hrvanje ,judo) segmentima borbe, kako u parteru tako i u stojećem stavu, te vrhunsku pripremljenost u udaračkom dijelu borbe, tehničkom superiornošću u plasiranju udaraca iz distance i polu distance te kretanju koje je uravnoteženo sa taktičkim planom borbe. Moderni borac slobodne borbe ne radi razliku od udaračkog i grappling dijela borbe, već tehničko taktičkom superiornošću navodi tijek borbe u svom taktički zacrtanom smjeru, na svoj tehnički dominantniji segment. Taj segment nije nužno tehnička superiornost, već može biti i neka od kondicijskih komponenti. Slobodna borba relativno često završava i pobjedom kondicijski spremnijeg borca. Hipotetski gledano u jednadžbi specifikacije uspješnosti slobodne borbe uz snagu (maksimalna, eksplozivna, repetitivna, statička), brzinu, koordinaciju i fleksibilnost potrebne su sve tri komponente izdržljivosti: aerobna, anaerobna fosfagena i anaerobna glikolitička.
Aerobna izdržljivost vrlo je visoko pozicionirana kao faktor uspješnosti, jer više perioda (rundi) od 5 ili više minuta, svrstava slobodnu borbu i kao aerobnu aktivnost, pogotovo u japanskim ringovima gdje je prva runda trajanja 10 minuta. Visoka aerobna izdržljivost rezultirati će bržim oporavkom u toku smanjene aktivnosti u toku borbe i za vrijeme odmora između rundi. Anaerobna izdržljivost je iznimno važna u slobodnoj borbi jer već sami početak borbe najčešće kreće punom snagom, žestokom izmjenom udaraca, naglim promjenama smjera ili bacanjima kod kojih je resinteza ATP-a (fosfageni energetski izvori) od presudne važnosti, kao i glikogenska anaerobna izdržljivost u borbi u klinču i zahvatima držanja na parteru kad zakiseljenja organizma dolaze do graničnih vrijednosti te anaerobna izdržljivost postaje odlučujući faktor pobjede ili poraza....
...nastavak u sljedećem broju! :)24
bero
  • bero
  • Advanced Member
2010-09-09T07:52:54Z
Referee wrote:

Evo mog viđenja zašto je MMA sport, a i koristim priliku za reklamiranje buduče knjige! :)1

Slobodna borba je sport koji u zadnjih desetak godina bilježi nevjerojatan napredak , u tehničkom, izvedbenom, organizacijskom i medijskom smislu. Slobodna borba je sport koji prate tisuće poklonika diljem svijeta, vrhunski borci slobodne borbe su doslovce globalni idoli mladih, dok glavne borbe najvećih organizacija (UFC, Strikeforce, K1, DREAM,…) prate milijuni gledatelja direktnim prijenosima koji su dostigli i gledanost najvećih boksačkih događanja, kao što su boksački mečevi za prvaka svijeta.
Kineziološki gledano slobodna borba je polistrukturalni aciklički sport, koji zbog svojih pravila se nameće kao jedan od najsloženijih borilačkih sportova.
Zašto jedan od najsloženijih?
Dozvoljena su sva bacanja protivnika hrvačkim i judo bacanjima, udaranja protivnika rukom, nogom, koljenima i laktom u stojećem stavu. Borba se nastavlja i na tlu ako borci u toku borbe padnu ili ako je izvedeno bacanje, te su i u borbi na tlu (parter) dozvoljena sva hrvačka, judo i jiujicu držanja, gušenja i poluge uz mogućnost udaranja šakom, koljenom, laktom i nogama. Opterećenja sportaša u slobodnoj borbi su submaksimalna i maksimalna, izmjenjuju se kratki eksplozivni pokreti pri udaračkom dijelu, veliki statički izdržaji pri obrani od rušenja, gušenja, zahvata, ispoljavanje apsolutne snage pri savladavanju protivnikovog otpora kod hrvačkih bacanja.
Kada uzmemo u obzir bogatstvo hrvačkih (1000) judo (1500) i jiujicu tehnika (>1000) te ih ukomponiramo sa boksačkim, kickboksačkim i muay tai tehnikama dolazimo do enormnih količina kombinacija i tehnika koje su sastavni dio slobodne borbe, koja za cilj ima uz simboličku (predaja) i stvarnu destrukciju protivnika (nokaut, prekid suca radi zaštite borca). Paradoks je da slobodna borba kao ultimativni borilački sport sa pravnog stajališta nema legitimitet, te vrhunski sportaši –profesionalci koji afirmiraju Hrvatsku i hrvatski sport u svijetu pred milijunskim auditorijem kao Mirko Filipović, Igor Pokrajac, Zelg Galešić, Damir Mirenić, Goran Reljić i drugi, nemaju nikakva prava kao sportaši .
Njihova vrhunska izvedba u prvom redu nije bogom dani talent i atavistički poriv za borbom, već strogo nadzirani sustav dugoročne sportske pripreme pod uvjetima programiranog trenažnog procesa. Njihov talent im jasno uveliko pomaže, jer zbog bogatstva tehnika i veliki broj trenažnih cjelina nemoguće je sve tehnike ravnomjerno ponavljati tijekom mezo i makrociklusa uzimajući u obzir i volumen treninga utrošen na kondicijsku pripremu. Kondicijska priprema u slobodnoj borbi zahtijeva vrlo ozbiljan pristup, kako ne bi došlo do stagnacije i ograničavajućih faktora u višim etapama sportskog razvoja .
Moderan pristup slobodnoj borbi podrazumijeva da borac ima izvrsnost u svim grappling (hrvanje ,judo) segmentima borbe, kako u parteru tako i u stojećem stavu, te vrhunsku pripremljenost u udaračkom dijelu borbe, tehničkom superiornošću u plasiranju udaraca iz distance i polu distance te kretanju koje je uravnoteženo sa taktičkim planom borbe. Moderni borac slobodne borbe ne radi razliku od udaračkog i grappling dijela borbe, već tehničko taktičkom superiornošću navodi tijek borbe u svom taktički zacrtanom smjeru, na svoj tehnički dominantniji segment. Taj segment nije nužno tehnička superiornost, već može biti i neka od kondicijskih komponenti. Slobodna borba relativno često završava i pobjedom kondicijski spremnijeg borca. Hipotetski gledano u jednadžbi specifikacije uspješnosti slobodne borbe uz snagu (maksimalna, eksplozivna, repetitivna, statička), brzinu, koordinaciju i fleksibilnost potrebne su sve tri komponente izdržljivosti: aerobna, anaerobna fosfagena i anaerobna glikolitička.
Aerobna izdržljivost vrlo je visoko pozicionirana kao faktor uspješnosti, jer više perioda (rundi) od 5 ili više minuta, svrstava slobodnu borbu i kao aerobnu aktivnost, pogotovo u japanskim ringovima gdje je prva runda trajanja 10 minuta. Visoka aerobna izdržljivost rezultirati će bržim oporavkom u toku smanjene aktivnosti u toku borbe i za vrijeme odmora između rundi. Anaerobna izdržljivost je iznimno važna u slobodnoj borbi jer već sami početak borbe najčešće kreće punom snagom, žestokom izmjenom udaraca, naglim promjenama smjera ili bacanjima kod kojih je resinteza ATP-a (fosfageni energetski izvori) od presudne važnosti, kao i glikogenska anaerobna izdržljivost u borbi u klinču i zahvatima držanja na parteru kad zakiseljenja organizma dolaze do graničnih vrijednosti te anaerobna izdržljivost postaje odlučujući faktor pobjede ili poraza....
...nastavak u sljedećem broju! :)24

Knjiga će nadam se imat razmake. :)18
- dr jupidu
Joc
  • Joc
  • Advanced Member
2010-09-09T13:32:14Z
Super tekst Referee! :)36

Referee wrote:

Kada uzmemo u obzir bogatstvo hrvačkih (1000) judo (1500) i jiujicu tehnika (>1000) te ih ukomponiramo sa boksačkim, kickboksačkim i muay tai tehnikama dolazimo do enormnih količina kombinacija i tehnika koje su sastavni dio slobodne borbe,

Sigurno postoji 1000 tehnika,ali nema tog čovjeka koji zna toliko tehnika, a kamoli da ih koristi u borbi...
Realno je da prosječni grappler raspolaže sa 100-tinjak tehnika, ne računajući njihove male varijacije.
santiago
2010-09-09T13:49:13Z
1000 jednih 1000 drugih ali jos uz to kombinacije izmedju udarackih tehnika vezano sa hrvackim bacanjima i suprotno radi od MMA jedan od najkopleksnijih sportova gdije nema kraja kreativnosti boraca/trenera.
overdose!
2010-09-09T13:59:30Z
odličan tekst referee, svaka čast
Referee
2010-09-12T18:03:18Z
Ne mogu vjerovati, očekivao sam brdo rasprave,a izgleda da sam ubio topic! :)14
ive
  • ive
  • Advanced Member
2010-09-12T18:07:48Z
Referee wrote:

kimura je spamao forum sa svojim bushido idealistickim izdrkotinama pa nitko ne vidi dobar post, dobra analiza ref :)36
Kimura
2010-09-12T18:25:45Z
ive wrote:

Referee wrote:

kimura je spamao forum sa svojim bushido idealistickim izdrkotinama pa nitko ne vidi dobar post, dobra analiza ref :)36

He he, javilo se dežurno mjerodavno kopito... :)37 :)36
Keep on going, I like it...
Slash
2010-09-12T18:29:01Z
Držite se teme barem ovdje. Svaki sljedeći upis nevezan na temu se briše!