Koji je uopce smisao wheya? Ja ga pio godinu i pol pa ostavio i ne primijecujem nista!?
Whey ti je samo zamjena za obrok koja ima određeni broj bjelančevina unutra. Sam whey je najbolje kombinirati sa dextrozom ( ne previše jer ima ljudi kojima teže pada na želudac ) i eventualno sa kreatin monohidratom.
Ako se već pije whey onda je definitivno najbolje uzimati hidrolizirani jer je "najčišći", dodaju mu se enzimi koji "ruše" prvobitnu sirutku na male aminokiseline koje se najbolje mogu apsorbirati u organizmu. Ova vrsta whey proteina jer pogodna za ljude koji su osjetljivi na izolate ili koncentrate.
Sam whey definitivno nije potreban nekome tko trenira rekreativno par puta tjedno i kojima ima 70/80 % urednu prehranu. Nije potreban ni sportašima u prevelikoj mjeri ( osim eventualno bodybuilderima i sl.sportovima ali to je već druga priča.. ) jer opterećuje bubrege. Posebno u kombinaciji sa kreatinom.
Većinom je danas marketing postigao da svi piju shakeove ali upitno je koliko je to zdravo, no kako danas živimo to je i najmanji problem.
Od whey-a se nećeš nabildati, ojačati ili biti netko kao na onim slikama gdje se reklamiraju proteini.
Ja svojim sportašima prvo sredim prehranu pa tek onda krećem na dodatke prehrani jer ne bi vjerovali što sve ljudi jedu a smatraju da se dobro hrane.
Isto tako nije i ne može biti prehrana identična za sportaša koji se bavi aerobnim sportom i onim sportašem koji se bavi anaerobnim sportom, posebno ako je taj anaerobni fosfagenog ili glikolitičkog karaktera. Sve to treba jako razlikovati.