Japan se za razliku od nijemaca jos dan danas odbija suociti sa vlastitom povijescu.
Njihovi masakri kineza i ostalih azijatskih nacija i bijelaca, su ravni holokaustu i staljinovim cistkama...
mislim, ali nisam siguran da oko 20 mil zrtava u ww2 od strane japanskog carstva...
da ne spominjem nanking, i ostale zlocine..
\
no na stranu ww2. ono sto je cinjenica je da se japanska vlada nikada nije izricito i deklarativno ispricala za pojedinosti koje su radili, vec su se isfuravali generalijama i "zaljenjima".
moje znanje o japanu i kulturi je oskudno, no interesira me, no strast mi je ww2 i pogotovo zlocini tijekom istog... i tu japancima nema premca, bolji su i brutalniji od svaba i rusa zajedno...
jedino su japanci imali gotovo PRAVILO ubijanja pilota u padobranima. svi ostali su to radili nasumicno i bez pravila prakse, no kod japanaca se znalo da nisu pustali pilote zivima, cak i kada bi bili oboreni.
ugledat se na japan kao idealnu naciju bi bilo smijesno kao da si naveo i bilo koju drugu.
kultura im je zasigurno lijepa i zanimljiva, no pri pogledu promicanja mira, ja ih osobno ne smatram "rehabilitiranom" nacijom barem ne po pogledu proslih konflikta.
mislim (nisam potkovan previse u ovome) da se kod njih nije provodila denazifikacija kao u post ww2 njemackoj...
prakticki nakon WW2, cijela kraljevska obitelj je dobila amnestiju, a upravo su vecina oficira iz same obitelji bili glavni ideolozi i sprovoditelji zlocina.
eto, mozda jesam malo zastranio, no mislim da se ipak nekako nadovezuje na temu.