[Sto se Dreama i K-1 tice, zadniih godinu-dvije njima dolazi manje od 10.000 gledatelja na priredbe, i preselili su se u manje dvorane zbog toga. Usput su izgubili TV deal i odrzavaju se na zivotu na umjetan nacin. Znao sam da im je lose, al me je opet iznenadilo kad je Zelg rekao da mu nisu niti platili zadnju borbu.
A ono sto se ipak prikaze na TV ima tako slabu gledanost da su rezultati porazavajuci. K-1 i MMA u Japanu su u ovom trenutku u banani.
E da, posjecenost K-1 i MMA u Japanu je toliko pala da se na nekim eventima (ne svim, ali nekim) ulaznica mogla dobiti besplatno samo da dvorana ne bi bila poluprazna.
Zašto je tome tako?? Ok, za MMA mi je jasno, znam sve probleme sa i oko Pride-a i Fuji TV ali zašto K-1 tako pada?
Kad sam prije 13-14 godina počeo pratiti K-1, pa tad je svake godine na WGP finalnom turniru Toko Dome bio ispunjen do posljednjeg mjesta (cca 45-50000 ljudi), a danas jad i čemer?
Kratki odgovor: Da si bio u Koelnu znao bi :)20
Duzi odgovor: zato je sad i K-1 ima iste probleme sa FujiTV kao i svojedobno PrideFC.
Njihov poslovni model se svodio na novce koje dobiju od TV-a, prodaja ulaznica i DVD-a, ili novac od sponzora im nije previse igrao ulogu.
Sada kad Fuji pere ruke od fight sporta, ostali su bez love, i to je najveci problem, svaki put gube puno vise novca od Vatavuka :)20 , i nemaju model kako to promijeniti. Pitanje je samo do kada ce to trajati.
Ali i dok je FujiTV bio u igri, K-1 je znacajno gubio popularnost kod sire publike, od ozbiljnih borbi, pretvorili su se u cirkus i svoj su vrhunac dozivjeli sa borbom Sapp-Akebono (rekord gledanosti za neki fight u Japanu)
Nakon toga publika gubi interes, a oni nisu u stanju napraviti lokalnog K-1 junaka (poputa Masata u MAX-u). Forsirali su onog dusadnog tipa....kako se zove... Musashija, ali to nije proslo i interes kod sire publike je jako pao.
Gledanost se prepolovila,a u isto vrijeme je krenula ovo sa Yakuzama pa je Fuji TV oprao ruke od svega.
Osim toga, fali im jedna kategorija izmedju MAX-a i teskasa, pa da mogu dovesti nove uzbudljive borce, jer kvaliteta u HW je sve losija.
Dakle, imaju proizvod kojeg ne mogu prodati na maticnom trzistu, a ne spominju planove o sirenju izvan Japana.
Toliko je doslo do mene, ako te zanimaju detalji, vjerojatno se mogu naci po bespucima interneta.
dr. Jupidu wrote: diskusting