Reaktivac
2010-05-30T22:20:26Z
Loreia i geek-ovi... pomagajte... :)1

Acer Aspire 5003 WLMI, 2 GB RAM, 15.4'' monitor, 100 GB HDD, WLAN,...

http://www.superwarehous...i/LX.A5105.584/p/1482117 

Prvo je mutavi buraz uspio potrgati display pa sam našao zamjenski za 800 kn i popravio laptop. Još uvijek solidan i odlično očuvan laptop... šteta da skuplja prašinu neispravan...

Nakon par dana rada počela se blesirati tipkovnica... dogadja se da se laptop jednostavno smrzne ili ne reagira... tipkovnica jednostavno ne reagira kada se laptop zagrije nakon cca. 10-20 minuta ?

Kada priključim eksternu USB tipkovnicu - onda radi externa tipkovnica, a na laptopu ne radi.

Onda sam se malo poigrao hardveraša pa sam parcijalno vadio i ispitivao zasebno 2 RAM (2 * 1GB) memorije i opet ista stvar... znači, najvjerojatnije nije do RAM memorije.

Onda sam gledao radi li cooler, da možda cooler ili ona bakrena mrežica nije puna prašine i sl ? Ni to nije...

Probao sam više puta s reinstalacijom windowsa i opet ista stvar ? Postavke BIOS-a su po defaultu.

Dakle, nekakav je problem sa zagrijavanjem, a imam i problem da ne mogu pokrenuti drivere za network controler/adapters, iako sam našao odgovarajuće na netu na official str. ACER ?

Jeli moguće da Windows XP ima neke intergrirane drivere koji možda onemogućavaju rad i učitavanje official drivera za network controler/adapters ? Ista stvar se dogadjala prilikom instalacije Windows 7.

Jedino što mi pada na pamet je probati i testirati rad laptopa s mini windows xp pomoću Hiren's BootCD programa, a onda ako ni to ne pomogne - nema mi druge nego opet na servis...

Pomagajte drugovi... neću da se ubijem... :)1

Svaki savjet je dobrodošao.

Sponsor
Saleee
2010-05-30T22:48:48Z
Prvo skini neku live distribuciju linuxa tipa ubuntu, knopix ili nesto slicno pa probaj s time. Ako ce se brejkat i tada onda cu ti dalje reci na sto sumnjam. :)18
Hamush o dopingu Cristiane "Cyborg" Santos - Kakav doping test. samo da je gace skinula, svima bi bilo jasno da ima pajsera ko djecju podlakticu.
Reaktivac
2010-05-30T22:57:19Z
Saleee wrote:

Prvo skini neku live distribuciju linuxa tipa ubuntu, knopix ili nesto slicno pa probaj s time. Ako ce se brejkat i tada onda cu ti dalje reci na sto sumnjam. :)18

Ah... hajde, molim te, reci mi odmah, jer nemam volje za linux... i daj neku preporuku za dobar servis laptopa u ZgB ?
Saleee
2010-05-30T23:02:23Z
Daj skini live verziju linuxa i probaj ju pokrenut. Sprzis distribuciju na cd, metnes cd u laptop i bootas iz biosa. Distribucija se ne instalira na hdd nego samo pokrene. Sve skupa traje par minuta. Nemas s time nikakve zajebancije. Meni osobno je to prvi potez kad provjeravam jel hardverski ili softverski kvar.

EDIT
Za servis ti nezam, ja si sve sam popravljam. Nekaj popravim a nekaj ne. :)18
Btw. sumnjam na jedan cip koji je u onom provodljivom ljepilu pa se poceo lagano odljepljivat i gubit kontakt. Imam bas doma jedan laptop koji se smrzne sam od sebe a ne resetira se. Nasao sam na netu di je polozaj cipa i kad pritisnem to mjesto laptop naglo proradi. :)18
Hamush o dopingu Cristiane "Cyborg" Santos - Kakav doping test. samo da je gace skinula, svima bi bilo jasno da ima pajsera ko djecju podlakticu.
Reaktivac
2010-05-30T23:03:19Z
Saleee wrote:

Daj skini live verziju linuxa i probaj ju pokrenut. Sprzis distribuciju na cd, metnes cd u laptop i bootas iz biosa. Distribucija se ne instalira na hdd nego samo pokrene. Sve skupa traje par minuta. Nemas s time nikakve zajebancije. Meni osobno je to prvi potez kad provjeravam jel hardverski ili softverski kvar.

OK i što dalje ?

Ako bude ista stvar... na servis ?
Saleee
2010-05-30T23:08:36Z
Reaktivac wrote:

Saleee wrote:

OK i što dalje ?

Ako bude ista stvar... na servis ?

Ako bude ista stvar onda znas da je hardverski problem. A dalje ili se pregrijava ili je ovo kaj sam gore dopisao u postu iznad. Fino se primi serafcigera pa ga rastavi doma i igraj se. :)1
Reaktivac
2010-05-30T23:11:58Z
Saleee wrote:

Ako bude ista stvar onda znas da je hardverski problem. A dalje ili se pregrijava ili je ovo kaj sam gore dopisao u postu iznad. Fino se primi serafcigera pa ga rastavi doma i igraj se. :)1

Heh... ne budem se igrao, jer to je već viši nivo znanja u odnosu na mene laika. :)1

Pa to isto, ako sam dobro shvatio, mogu napraviti s mini windows xp s Hiren's BootCD programom ?

TnX na odgovorima i savjetima...
Saleee
2010-05-30T23:16:59Z
Reaktivac wrote:

Saleee wrote:

Heh... ne budem se igrao, jer to je već viši nivo znanja u odnosu na mene laika. :)1

Pa to isto, ako sam dobro shvatio, mogu napraviti s mini windows xp s Hiren's BootCD programom ?

TnX na odgovorima i savjetima...

Nikad cuo za to. Radim to sa linuxom vec jako jako dugo.
U informatici je najteze otkriti kvar jer moze biti sve i svasta. U servisu ti sat vremena naplacuju cca. 150 kuna. Ako imas viska novaca pravac servis, ako nemas igraj se malo.
Reaktivac
2010-05-30T23:30:36Z
Saleee wrote:

Nikad cuo za to. Radim to sa linuxom vec jako jako dugo.
U informatici je najteze otkriti kvar jer moze biti sve i svasta. U servisu ti sat vremena naplacuju cca. 150 kuna. Ako imas viska novaca pravac servis, ako nemas igraj se malo.

A, to ćemo dogovoriti... da mi ne uvale foru... tipa radili smo toliko i toliko sati...

Može po satu, samo da limitiramo gornji iznos tipa plaćanje... stvar dogovora... pogotovo ako nema zamjene hardveraja...
neurro
2010-05-31T00:18:23Z
Ovakve stvari se najbolje provjeravaju s Linuxom (GNOME) !!! Ubuntu je ok i naravno,ne zahtijeva instalaciju na hard ... Upravo imam dva lapa na popravku a jedan kojeg još nisam pogledao,mislim s sličan problemom,ako nađem da je to to,napisat ću ...

http://www.ubuntu.com/desktop/get-ubuntu/download 
loreia
2010-05-31T08:54:45Z
Reakto, ljudi ti dobro govore, skini bilo koji Linux (najlakse Ubuntu) i instaliraj ga.
Imas dvije opcije,

1. Live instalacija (dignes cijeli Linux u memoriju, ne instalira se nista po hardu, nakon restarta PC je isti kakav je i bio, nemaq tragova Linuxa na njemu)
2. Normalna instalacija na HDD

Ako vec reinstaliravas OS ovih dana, onda jednostavno pokreni instalaciju na HDD, pa je kasnije lako uklonis. Samo prati defaultne postavne, instalacija Ubuntua je laksa od instalacije WinXP.

Kad stavis Ubuntu, probaj sa njim radit/surfat par sati (ne trebas radit update kad ti ga ponudi) i vidit ces jel se javlja isti problem.
Ako je, onda je u pitanju hardverija, a tada:

1. ili rastavljanje laptopa i kopanje za problemom
ili
2. servis i placanja racuna.

Javi sta je bilo.
dr. Jupidu wrote: diskusting
loreia
2010-05-31T08:55:15Z
neurro wrote:

Ovakve stvari se najbolje provjeravaju s Linuxom (GNOME) !!! Ubuntu je ok i naravno,ne zahtijeva instalaciju na hard ... Upravo imam dva lapa na popravku a jedan kojeg još nisam pogledao,mislim s sličan problemom,ako nađem da je to to,napisat ću ...

http://www.ubuntu.com/desktop/get-ubuntu/download 

Zasto bas Gnome? Sta fali KDE?
neurro
2010-05-31T12:22:41Z
To sam više reko po sebi :)20 G mi je uvijek brži,lakše mi je raditi s njim radi jednostavnijeg sučelja ... ništa posebno,samo preferiram to a najviše iz razloga jer obično s liuxima radim kante a G je maaalo manje zahtjevniji.

Desktop Required RAM Required CPU

Gnome 1.x 256 500 MHz
Gnome 2.x 384 800 MHz
KDE 3.x 512 1 GHz
loreia
2010-05-31T14:51:07Z
Stavi onda Xfce ili neku drugu alternativu.
Meni KDE najvise odgovara, tamo mi je sve "na mjestu".
Reaktivac
2010-06-01T00:19:58Z
loreia wrote:

Stavi onda Xfce ili neku drugu alternativu.
Meni KDE najvise odgovara, tamo mi je sve "na mjestu".

http://forum.hr/showthre...?p=26986866#post26986866 

Dijagnostika: pregrijavanje procesora ili napajanja u laptopu.

Radi toga laptop se smrzava i tipkovnica ne radi dok se ne ohladi...

Izlazni napon na strujnom ispravljaču je cca. 19V što je u redu.

Nema druge osim servisa... sutra ga nosim...

Samo se nadam da zamjenski display nema veze s ovim novonastalim kvarom... ?

TnX svima na pomoći i savjetima. :)36
2010-06-01T00:45:35Z
Reci još ovo za kraj prije nego kaj ga odneseš na servis ... jesi pregledao pastu na procesoru ? Pazi,može je biti premalo ili da je stara čak i da je uopće nema ALI nikako ti nesmije curiti s strane.To ti može najprije stvarati probleme koje već imaš
Reaktivac
2010-06-01T05:38:31Z
neurro wrote:

Reci još ovo za kraj prije nego kaj ga odneseš na servis ... jesi pregledao pastu na procesoru ? Pazi,može je biti premalo ili da je stara čak i da je uopće nema ALI nikako ti nesmije curiti s strane.To ti može najprije stvarati probleme koje već imaš

Otvorio sam poklopac i vidio CPU, no jedino što sam primjetio je da nema nikakvih tragova curenja termalne paste. Kako god, sve što sam znao sam napravio, a sada ide na service i valjda se bude rješilo po nekakvoj prihvatljivoj cijeni.
Reaktivac
2010-06-01T22:21:40Z
Evo, ujutro sam odfurao laptop na servis i pritom naglasio serviseru (koji mi je uspješno mjenjao neispravan display), da mi obavezno javi okvirnu cijenu popravka.

Jer, poučen iskustvima, nema šanse da mu platim ako mi ništa ne napravi, a zaračuna mi radne sate.

Kao u stilu; eto ja sam potrošio toliko i toliko radnih sati i dijagnosticirao, odnosno pregledao laptop, ali nisam uspio popraviti kvar... bla bla bla...

Jer, ja plaćam popravak, a ne dijagnostiku i samo u tom slučaju plaćam cijenu popravka.

Da nebi bilo... nismo znali...

Otprilike kao da auto odfurate automehaničaru na popravak pa vam ne rješi kvar, a uredno calta radne sate.

Srećom, tamo imam jednog poznanika pa sam mu napomenuo da kaže serviseru/kolegi da me ne oderu cifrom. :)37

Eto, laptop koji realno vrijedi oko 1700 kn... tko zna koliko će me koštati popravak, ali opet mislim da se isplati popraviti, jer neispravan laptop ničemu ne služi...

Tako ako netko bude imao sličan problem - neka se javi da mu preporučim servis, nadam se... tako mi je obećano. :)27
neurro
2010-06-01T23:28:45Z
Nemoj baš pretjerivati. Nije da češ morat hipoteku dić radi toga :)20

Ako nemaš love,onda čim uletiš u servis počni kukat i probaj se s njima dogovorit za neki fuš - ako ide,ako nede nede ,stavit će ga kao i obično na aparat za dijagnostiku dva-tri sata (kolko se sjećam ali nisam zher,bilo je 80kn po satu) nakon toga će malo petljat s njime i reći ti koji dio trebaš zamijeniti (što češ vjerovatno morat). Od oka 220 kn ... za ruke .. a dalje nemam pojma jer neznam di je problem.Na kraju možda češ morati zamijeniti samo bateriju jer je bacala prejaku ili peslabu struju na matičnu ... ko zna.Nadam se samo da nisi odnio u neki veći i lošji servis kao HG-spotov ili sl

Reaktivac
2010-06-02T00:05:15Z
neurro wrote:

Nemoj baš pretjerivati. Nije da češ morat hipoteku dić radi toga :)20

Ako nemaš love,onda čim uletiš u servis počni kukat i probaj se s njima dogovorit za neki fuš - ako ide,ako nede nede ,stavit će ga kao i obično na aparat za dijagnostiku dva-tri sata (kolko se sjećam ali nisam zher,bilo je 80kn po satu) nakon toga će malo petljat s njime i reći ti koji dio trebaš zamijeniti (što češ vjerovatno morat). Od oka 220 kn ... za ruke .. a dalje nemam pojma jer neznam di je problem.Na kraju možda češ morati zamijeniti samo bateriju jer je bacala prejaku ili peslabu struju na matičnu ... ko zna.Nadam se samo da nisi odnio u neki veći i lošji servis kao HG-spotov ili sl

Ma OK... 100 -tinjak kn nije bed.

No, ima "majstora" koji precjenjuju svoje "znanje" i koji nemaju ni adekvatnog alata, a kad im se ukaže prilika - bez pardona će te oderati.
Similar Topics
Users browsing this topic