Aj ... inače sam lijen za pisanje al ovo volim :)
Neznam ih usporedit jer Intel nisam nikad pratio ali uglavnom tu su negdje.Najveća razlika je u tome što je Intel američka tvrtka a AMD kanadska 🙂. Naravno u početku je Intel bio monopolist s najboljim stvarima ali je izbacivao preuranjene serije i gubio prednost.Intel je danas još uvijek u nekoj blagoj prednosti s procesorima i chipsetima na matičnoj i to kako kojim ali opet sve je to tu isto.Npr AM3 je bolji i jači od 775 po mojem mišljenju a isplativiji i jeftiniji.Ustvari nemoguće ih je generalno usporediti kad to stalno varira i tek prije same kupnje treba treba vidjet ko pije ko plaća.S tim se ne trebaš zamarat,glavno da radi,ko ga j ... ,informiraš se onda kada ga misliš kupiti.Npr. želim sutra kupiti jači AMDov x4 procesor a imam cca 600 i za to mogu dobiti jedino dvojezgreni jer su svi trojezg. iznad 700 kn a četverojezg. iznad soma kn. Naravno da ću za 600 kuna dobiti najajči x4 procesor.Poanta je u tome jer iza serije 5 (5600+,5800 ...) dvojezg. procesora AMD nije više radio dvojezgrene a prodaje ih (X2 245 BOX, X2 255 BOX ... ).Bilo im je jeftinije napraviti sve s četiri jezgre i nekima tvornički zaključati dvije ili jednu jezgru.U BIOSu ili s jednim manjim programom možeš ih opet otključati i on će raditi full s četiri kao da si kupio u dućanu.Eto takvih sitnica ima jako puno ako želiš uspoređivati
Procesor i cache (čitaj keš): Proc. je dio kompjutora koji se bavi obradom podataka.Svi podaci putuju iz radne memorije (najviše),miša,tipkovnice,DVDa,grafičkog procesora itd Procesor ih pročita,obradi i šalje natrag u te iste uređaje. Keš je međumemorija koja unaprijed prima sve te podatke,čita ih i šalje u procesor i prije nego što ih je procesor pozvao ili drugim riječima to je radna memorija procesora.Dugo godina to je bilo usko grlo jer je proc. gubio vrijeme i mučio se sam i nije mogao istovremeno obavljati više zahtjevnih radnji odjednom.Nisam niti mislio da češ razumjeti od prve lol pa da pojednostavnim.
Npr. ako ja čitam neki text u nekoj knjizi i tipkam taj text na komp.,moram svaki čas zastat da pročitam šta piše u knjizi pa nastavit pisat.A ako mi ti čitaš taj text ja samo pišem i ne gubim vrijeme da više zastajem i čitam ono što želim napisati.Znači u tom slučaju ti si cache a ja procesor xD
Ali isto tako ostali dijelovi kompa imaju manje procesore koji pomažu glavnom centralnom procesoru koji se zapravo zove CPU (central processing unit). Pa tako graf. kartica ima svoj procesor,matična ploča,zvučna ako je externa itd. Da nema tih ostalih pomagala i radne mem. on bi mogao radit sam ali jednu do dvije sekunde i nakon toga bi izgorio kao šibica od previsoke temp. i bio bi doslovno milijardu puta sporiji.
Eto neda mi se više pisati,ipak je ovo mma forum a ako te nešto posebno zanima možeš me pitati preko PM,nemaš beda ;)
Edited by user
2010-02-01T23:44:03Z
|
Reason: Not specified