Ovaj post prilično stoji. Obaranje srpskih MiG-29 od strane F-15 i F-16, bez da je bilo suprotnog učinka, uopće ništa ne znači. To su bile najslabije, sovjetske izvozne verzije tog aviona, a većini nije radio ni onako inferioran radar. Dalje, piloti srpskog lovačkog zrakoplovstva su možda bili dobri piloti u smislu upravljanja letjelicama, ali, taktika im je bila katastrofa, ispali su glineni golubovi. Odmah su uzletjeli, i odma su se tvrdo prizemljili, umjesto da čekaju eventualnu šansu kad apsolutno nadmoćnom protivniku malo popusti pažnja, tako da ih je prepolovilo u startu.
Njihov zapovjednik lovačkog zrakoplovstva je poginuo krajem tog rata, tako što je stajao kraj PZO raketnog položaja koji djeluje, dok su mu ovi sa tog sistema govorili da bude u skloništu, a on je htio pokazati hrabrost pred njima,što je bilo krajnje glupo, uzevši u obzir koja je sila na drugoj strani.
Ako je ovo istina, onda je i bolje da im je poginuo takav kreten od zapovjednika. Srbi su imali nekoliko starijih 29-i, to je ona prva serija dobijena 80ih (fulcrum) i sigurno nije odrzavana na najbolji nacin. Da su barem imali M seriju (Super fulcrum), sa novim radarima, i sa kakvim-takvim raketama, pa s tim napasti NATO, ajde mozda bi i oborili koju 16-u, ali ovo sto su napravili je cisti kretenizam. Bilo bi im bolje da su ih zadrzali u kakvim podzemnim hangarima.
Poanata price je da iz ovoga ne mozes reci da bi se ista stvar automatski dogodila kad bi se na nebu nasli F-16 i Super fulcrum, sa punom opremom koju imaju Ameri i Rusi. A o sukobu sa Suhojima pogotovo nema podataka. Mozda nesto mozemo zakljuciti ako Indija i Pakistan odrade kakav ograniceni zracni rat.
Čitao sam ulomke iz knjige zamjenika zapovjednika postrojbe koja je čuvena po obaranju F-117. Odlično je opisao cijelu situaciju, i kako su zapravo do kraja ostali u igri sa tako nadmoćnim protivnikom. Po svemu što je opisao, gotovo sigurno je da su oni sa tim sistemom (S-125, nišanski radar P-18) pogodili i B-2, najskuplji avion na svijetu, a da li su ga i oborili, teško je dokazati. U Srbiji tvrde da je pao u Hrvatskoj, u Spačvanskoj šumi, i ja sam stvarno na google earthu našao lokaciju u toj šumi, jedno 4, 5 km sjeverno od Gunje, mjesta preko puta Brčkog, gdje izgleda kao da je nešto poput tog aviona zaista i palo, a sad, je li je, ili nije, ne znam.
Svaka propaganda je u biti laz, ali srpska propaganda je laz pretvorena u umjetnost. Vjerujem samo ono sto mogu dokazati jer njihovi propandadisti lazu kao psi. Tvrdnja da su oni skinuli B-2 je u najmanju ruku smijesna. Roknuli su jednu 117-cu i ostetili jos jednu, i skinuli su jedan F-16. Za sve ostalo vrijedi kao i za Hixonovih 400 pobjeda: Pics or it didn't happen.
Iz tog rata je važno iskustvo da stari radar P-18, koji radi u VHF području "lovi" stealth avione puno bolje od modernih radara koji rade u višim frekvencijskim područjima, i to je sigurno zabrinulo Amerikance više od svega ostalog.
Ta nevidljivost se mistificira do ludila. Dakle, to cude radi tako da
smanjuje odraz na radaru, a ne brise avion sa ekrana radara, drugo radi samo za manji dio frekvencisjkog spektra, trece radi samo sa prednje strane aviona, i cetvrto bitno se samo u zracnom dvoboju jer, barem na papiru, omogucuje "Amerikancu" da vidi "Rusa" prije nego Rus vidi njega, i da rokne svoje rakete prvi.
Jedan od razloga zasto bih htio vidjeti "sukob perjanica" je bas zbog testa tog Stealth sranja (bar ja mislim da je sranje) u realnim uvjetima.
Drugo bitno iskustvo je da za male zemlje nema bitnog značaja u držanju lovačke avijacije, osim koliko im treba za mirnodopski nadzor zračnog prostora.
Iranci su, izgleda, skužili tu lekciju, makar zabavljaju napaćeni narod diljem svijeta sa nekim svojim stealth projektom koji blago podsjeća na neku LEGO maketu. Oni jačaju prvenstveno PZO, odvojili su tu branšu od RZ prije nekoliko godina, tako da im tu kurčeviti piloti ne mogu krojiti kapu inžinjerski nastrojenim raketašima i radaristima. Vidjeli su šta se desilo svima koje su Ameri gađali, i ulažu novac tamo gdje je puno pametnije nego u lovce.
Imas koristi od aviona za lokalne ratove, ali ne i za rat sa NATO savezom.
Iran bi vjerojatno ocajnicki htio obnoviti svoju avijaciju, ali to ne moze zbog sankcija. Vjerojatno ce za 10ak godina prestati letjeti i zadnji njihov avion iz trenutnog arsenala. Jedina opcija im je otici na veeeeeeeeliki shopping u Rusiju i posve zamjeniti svoje ratno (a i civilno) zrakoplovstvo. To im je u ovom trenutku ocito preveliki zalogaj.
Raketnu tehnologiju kupuju uglavnom od Sj. Koreje, i tu su jaki, ali nitko ne zna koliko su dobri sa PZO sustavima. Za napade na americke baze u regiji imaju i vise nego solidnu zalihu raketa. Ako padne Asad, vjerojatno cemo brzo saznati koliko je vojno jak Iran, jer oni su sljedeca meta.
P.S.
Iranski lovac ...... sprd desetljeca. Jos mi ne ide u glavu da su imali tako amaterski pokusaj propagandne lazi :)20 :)20
dr. Jupidu wrote: diskusting