djolma... potres u zagrebu je bio kamilica u uspordbi s ovim glavnim u petrinji... bio sam u par stanova u jurišićevoj... britancu... jedan sam morao i gletat iako se ne bavim time, ali sam vidio malo od bosanaca...
znači u tim starinama po centru je najveći problem što nemaju serklaže po zidovima na koja idu krovište... i onda su ti zidovi tkz. krovni zabatni zidovi koji nisu ničim opterećeni nego samo cigla naslagana jednostavno pali... što se tiče unutrašnjih zidova... to je isto cigla s slabim veznim materijalom, ali koliko sam vidio oni su se većinom održali, ali je žbuka po njima ispucala i to se sve saniralo s mrežicama, gipsom, cementnom žbukom, knaufom i glet masom...
ovaj iz petrinje da se dogodio u zagrebu bi baš rasturio centar zagreba...
pa čitava jurišićeva ulica, a i 90 posto ostalih po centrumu nemaju ne armiranobetonsku ploču, biti samo betonsku bez armiranja nego su to grede u tko zna kakvom stanju od starosti na koje su naslagane daske itd... tu nema armiranih stupova po kutevima nego cigla na cik cak... ako su ove visoke prizemnice u petrinji ovako dobile ne znam koliko bi se srondale 4/5erokatnice po centru...
po čučerju nisam bio, ali vjerujem da je to sve isto građeno više manje na divlje sbez ili s minimumom željeza...
ali što vidim od novogradnji gotovo sve se radi full u betonu s dvostrukim redom mreža po vanjskim i nosivim zidovima... i kako bi rekli bosanci "e to neće nikud"... znači ove forumske glupisti o nekvalitetnoj gradnji su gluposti... ajde završne obrade tj... kvalitet materijala tipa keramika, parket itd varira, ali danas gotovo svi rade full armirani beton... jer je brže i lakše...