Baš me zanima u čemu je problem? Zašto ljudi ne gledaju ovaj sport?
Ja mislim da je 99% problema samo u jednom - u edukaciji.
UFC i dan danas muku muči s raznim komisijama, pa i pojedinim američkim državama koje odbijaju prihvatiti MMA kao nešto legalno i legitimno (tipa, State of New York), a startali su '93. Kako onda ovdje neće biti tih problema?
Osobno, ponajprije vidim zadaću pionira MMA u HR (u prvom redu boraca, promotora i raznih organizatora) da prošire
svjesnost kako je MMA plemenit sport. Najbolji način za tako nešto napraviti, jest imati kvalitetne borce u prvom redu kao ljude od povjerenja i dobre ambasadore za ovaj sport. To je mene npr. privuklo MMA - kad sam počeo pratiti intervjue raznih boraca u i izvan ringa, i kad sam došao do zaključka da oni ne samo da su uglavnom osobe velike hrabrosti i srca, nego su ujedno i inteligentne i sposobne sudjelovati i u drugim aspektima društva, a ne samo borbama. To je ono što privuče običnog čovjeka, i onda se on identificira s nekim izjavama tog borca i zato mu postane omiljen.
Mirko nažalost nije do sada pridonio
tom aspektu širenja MMA u Hr kako sam opisao, jer nema tu sposobnost da postigne u publici identifikaciju s osobom (iako je ta identifikacija fiktivna, ali nije bitno, to je ono što pali i kad gledamo običan igrani film). Mirko je doduše na druge važne načine učinio gotovo nemoguće za ovaj sport (promocija Hrvatske po svim kontinentima, veliko srce u ringu, jako tolerantni životni stavovi i tradicionalne vrijednosti u brojnim gostovanjima kod Knjaza i Stankovića), ali on naprosto nije "televizijski" tip osobe i teško kod gledatelja izaziva taj osjećaj poistovjećivanja. Dapače, njegov stil govora i izražavanja je baš ono "policijski" --> Cro
Cop, što je isto ok i to je njegov stil, ali nije baš pogodno za predstavljanje ovog sporta širokim masama (kao što smo vidjeli u njegovim gostovanjima u emisijama UFC Specijal).
Tako da ostaje pitanje, što učiniti da se javnost zainteresira za nekog domaćeg borca i da sama traži tekstove i intervjue o njemu, slično ko što i svaki dan uz kavu čitaju na tone stranica o Oliću, Kranjčaru, Pletikosi i štatigajaznam kome sve ne... a u Sportskim Novostima o MMA još ni traga.... u kladionicama se pola sata mučim dok na zidu ne pronađem onih 5 borbi ponuđenih za bet... kako to promijeniti?
Edited by user
2010-06-05T21:57:17Z
|
Reason: Not specified