Hrga da ide po zlato na Olimpijskim igrama 2020.god. Ne znam zašto je zapeo kad ima medalju. Bolje da se fokusira na profi 12.rundi i pokuša doći do borbe za naslov..
Zašto ne, po meni dobar potez za njega. Najprije, time si osigurava kakvu-takvu financijsku podršku HOO, jer sigurno da trenutno nije pri nekim velikim novcima, a ako se kvalificira na Olimpijske Igre, na njima će imati sigurno kvalitetnije protivnike nego što ih ima trenutno u profesionalnim mečevima, jer će se situacija sa njegovim promoviranjem teško bitno promjeniti u sljedeće dvije godine, Filip dolazi iz male zemlje, i marketinški nije među najisplativijim novim nadama profesionalne teške kategorije, makar je bio brončani na Olimpijadi i evropski amaterski prvak. Zlatna medalja bi ga bitno ispromovirala, vjerovatno bi i medijima bio zanimljiv kao prvi profesionalac koji ju je uspio osvojiti u superteškoj.
Takođe, to je dobro i za hrvatski boks. Ni jedan od sadašnjih superteškaša nije ni blizu Hrgoviću, i on je jedini koji ima šanse za dobar rezultat na OI. Sa druge strane, nimalo mu neće biti lako pripremiti se kvalitetno za OI, premda su profesionalni i amaterski boks u osnovi jedan te isti sport, postoje neke nemale razlike, u amaterskom boksu je zapravo jači ritam, puno se više radi nogama, sve je dinamičnije, i nuspojava toga je i da su udarci slabiji, amaterski boks manje odgovara udaračima nego profesionalni. Dalje, u profi boksu se boksača sprema u dobroj mjeri prema protivniku, ovdje je turnirski format natjecanja, različiti protivnici često različito boksaju, tako da su i pripreme za natjecanje različite od pripremi za profi meč.
Sa sigurnošću mogu reći da neki današnji svjetski profesionalni prvaci ne bi došli do medalje na olimpijadi. Naravno, neko ko je vrhunska klasa, bit će vrhunska klasa i u amaterima i u profesionalcima, a svjetskih profesionalnih prvaka se u nekoj kategoriji kroz 4 godine po 4 verzije izmjeni nekad i priličan broj, a olimpijski prvak je u tom periodu samo jedan.
Zapravo uopće nije nevjerovatno da će još poneki od nadolazećih nada među profi teškašima povući isti potez kao i Hrgović, pogotovo oni koji imaju problema sa promocijom u profesionalcima. U svakom slučaju, mislim da je zeleno svijetlo profesionalcima za nastup na OI nešto što će za kvalitet boksa imati više pozitivnih , nego negativnih konotacija. Inače sam uvjeren da će se većina vrhunskih profesionalaca koji imaju već neke godine, pojaseve i novac, kloniti nastupa na Olimpijadama. Jer, kad boksač ima 35 godina, i boksa protiv klinca od 21, zna stari znanje, naravno, ali mladi je gibak ko mačka, gladan ko vuk, i da stvar bude gora, te 3x3 runde starome ne moraju biti dovoljne da ga izmori i iscrpi kao što bi napravio da neko tako juriša protiv njega u profesionalnih 10, 12 rundi, a sudac nemilosrdno prekida svaki klinč gdje iskustvo izuzetno puno igra. A na sve to, cila dvorana, naravno, navija za mladog, osim ako se stari baš ne tuče u svom gradu, na svaki pogodak mladog ljudi se dižu na noge, i sigurno da će to ostaviti neki utisak i na suce.
A ako se neko od boksačkih profesionalnih velikana današnjice usprkos svemu tome što je navedeno, ipak pojavi na Olimpijskim Igrama, e tek nam je onda dužnost pozdraviti čovjeka koji ima milijune, a svejedno, praktično za džabe ulazi među te konopce da pokaže i dokaže. Ali, takvi će se pojavljivati tek s vremena na vrijeme, zapravo, mislim da bi tu najprije mogao uletit poneki Meksikanac, oni su strašni patrioti što se sporta tiče, a većina njih su profesionalci skoro od vrtića tako da ni nisu imali prilike ganjati rezultate na Olimpijadama.
Ukratko, radujem se i Filipovoj odluci, i boksu na sljedećim Igrama.