dr jupidu
2013-03-25T09:12:55Z
http://www.index.hr/vije...-svota-novca/669229.aspx 

molim jednostavno objašnjenje šta se desilo?

u jebote bogati rusi ostali bez love
Sponsor
bruce lee
2013-03-25T09:23:03Z
šta t triba pojasnit
Rusi su prali pare na Cipru, stavljali su na Ciparske banke a nitko ih nije pitao odakle im novci
sad je Cipar pred financiskim slomom i treba im kredit
eu ih ucjenjuje da će im dat kredit ako oporezuju sve štedne uloge
ako udare porez rusi će povuć svoje novce i Cipar će opet bankrotirat

problem je što vi želite pobjedit, to je ta igra između vas i publike
Hoost
2013-03-25T12:18:31Z
pravi apsurd je da kad se pojavila mogućnost da ljudi podignu svoje novce sa računa, banke zatvorile poslovanje i rekle nemože. A taj scenarij je moguć i kod nas i bilo gdje drugdje a ljudi to poput pravih ovaca olako prihvaćaju
karl anal
2013-03-25T12:23:29Z
meni je sva lova u zlatu i drozi
When you walk around pretending to be crazy, eventually you are going to walk into someone who is pretending to be sane.
Hoost
2013-03-25T12:25:47Z
to ti i je najbolje s tim da bi ova druga valuta mogla bit i vrijednija 🙂
Aleksa
2013-03-25T13:26:03Z
Osobno sam studirao Banking and financing managment i prvo da ti kažem da je to pre-komplicirana debata za ovaj forum, znam da ako počnem raspravu opet će navalit par komada koji o tematici nemaju pojma. Mogu reć samo da je Cipar gotov, njima tih 10 miljardi ne pomaže apsolutno ništa. Jedna banka zvana Laiki koja je i druga največa na Cipru odma iz Bank of Cyprus je gotova, i svi koji su dali navac toj banci će izgubit apsolutno sve, osim onih koji imaju depozite do 100.000€, koje u sistemu EMU garantira ECB. Na svim ostalim bankama (i stranim koje imaju tamo svoje unite) na sve depozite iznad 100.000€ ide jednokratni porez od 30% da bi se spasilo ostale banke, a u prvom redu največu i najproblematičniju Bank of Cyprus.

Problem je u tome, da i ako sa tih 10 miljardi privremeno spase banke na Cipru u roku od par dana odnosno odma kad se banke otvore desit će se takozvani "Bank Run" što u principu znači, da će svi koji još imaju novac tamo od straha dizat lovu ili radit transfere u Banke koje stoje u Njemačkoj, Austriji....i tih 10 miljardi će nestat za dan i 20 miljardi za tjedan dana. To je i razlog da su privremeno zatvorili banke, i vjerovatno ako ih sutra otvore sigurno će ostat zabrana podizanja i transfera večih od 1000€ i nešto više, ali nemože zabrana ostati zauvjek i to je i razlog da su gotovi...
The Last Emperor
2013-03-25T13:29:18Z
Originally Posted by: Aleksa 

Osobno sam studirao Banking and financing managment i prvo da ti kažem da je to pre-komplicirana debata za ovaj forum, znam da ako počnem raspravu opet će navalit par komada koji o tematici nemaju pojma. Mogu reć samo da je Cipar gotov, njima tih 10 miljardi ne pomaže apsolutno ništa. Jedna banka zvana Laiki koja je i druga največa na Cipru odma iz Bank of Cyprus je gotova, i svi koji su dali navac toj banci će izgubit apsolutno sve, osim onih koji imaju depozite do 100.000€, koje u sistemu EMU garantira ECB. Na svim ostalim bankama (i stranim koje imaju tamo svoje unite) na sve depozite iznad 100.000€ ide jednokratni porez od 30% da bi se spasilo ostale banke, a u prvom redu največu i najproblematičniju Bank of Cyprus.

Problem je u tome, da i ako sa tih 10 miljardi privremeno spase banke na Cipru u roku od par dana odnosno odma kad se banke otvore desit će se takozvani "Bank Run" što u principu znači, da će svi koji još imaju novac tamo od straha dizat lovu ili radit transvere u Banke koje stoje u Njemačkoj, Austriji....i tih 10 miljardi će nestat za dan i 20 miljardi za tjedan dana. To je i razlog da su privremeno zatvorili banke, i vjerovatno ako ih sutra otvore sigurno će ostat zabrana podizanja i transfera večih od 1000€ i nešto više, ali nemože zabrana ostati zauvjek i to je i razlog da su gotovi...

Ali čemu onda uopće te metode, sigurno i oni imaju ekonomiste koji su svjesni svega tog? Zašto misle da je manje zlo ovo nego izać iz eurozone? Ajde ako ti se da iznesi mišljenje čisto za nas laike ako imaš vremena...
Aleksa
2013-03-25T13:37:38Z
Originally Posted by: Hoost 

pravi apsurd je da kad se pojavila mogućnost da ljudi podignu svoje novce sa računa, banke zatvorile poslovanje i rekle nemože. A taj scenarij je moguć i kod nas i bilo gdje drugdje a ljudi to poput pravih ovaca olako prihvaćaju

To nije apsurd, ti kao depoziter baci posudiš lovu, banka je samo firma, i kad banci posudiš lovu ti banci daš kredit, isto kao ona tebi, i ona ti za rizik plati kamate a ti ta rizik prihvatiš isto kao ona prihvati rizik kad ti uzmeš kredit.

Banke su zatvorile poslovanje i podizanje novca zbog toga što banke tamo nemaju ni ni blizu tolko novca da bi isplatile pola toga što ljudi tamo imaju na računu,i i da nisu to zabranile bilo bi veče sranje koje bi se proširilo i na ostale banke po svjetu, tako da i tebi u Hrvatskoj može bit drago da su to napravili, sasvim moguče i vjerovatno da je i koja HR banka, banci na cipru dala kredit koji nebi bio vračen ako bi raja na cipru podigla lovu, što bi i tu HR banku poslalu u Bankrot.
dr jupidu
2013-03-25T13:45:52Z
Originally Posted by: bruce lee 

šta t triba pojasnit
Rusi su prali pare na Cipru, stavljali su na Ciparske banke a nitko ih nije pitao odakle im novci
sad je Cipar pred financiskim slomom i treba im kredit
eu ih ucjenjuje da će im dat kredit ako oporezuju sve štedne uloge
ako udare porez rusi će povuć svoje novce i Cipar će opet bankrotirat

bolji si nogometni analitičar.....prešturo

dr jupidu
2013-03-25T13:52:03Z

To nije apsurd, ti kao depoziter baci posudiš lovu, banka je samo firma, i kad banci posudiš lovu ti banci daš kredit, isto kao ona tebi, i ona ti za rizik plati kamate a ti ta rizik prihvatiš isto kao ona prihvati rizik kad ti uzmeš kredit.

Banke su zatvorile poslovanje i podizanje novca zbog toga što banke tamo nemaju ni ni blizu tolko novca da bi isplatile pola toga što ljudi tamo imaju na računu,i i da nisu to zabranile bilo bi veče sranje koje bi se proširilo i na ostale banke po svjetu, tako da i tebi u Hrvatskoj može bit drago da su to napravili, sasvim moguče i vjerovatno da je i koja HR banka, banci na cipru dala kredit koji nebi bio vračen ako bi raja na cipru podigla lovu, što bi i tu HR banku poslalu u Bankrot.

može objasnit samu bit...kako je do ovog uopće došlo? p.s hvala unaprijed i ne obaziri se na druge ok..

Aleksa
2013-03-25T13:56:00Z
Originally Posted by: The Last Emperor 

Ali čemu onda uopće te metode, sigurno i oni imaju ekonomiste koji su svjesni svega tog? Zašto misle da je manje zlo ovo nego izać iz eurozone? Ajde ako ti se da iznesi mišljenje čisto za nas laike ako imaš vremena...

Svestni su oni i znaju da je situacija bezizlazna, samo tako kupuju vrjeme ( u povjesti nije bilo sličnih situacija )... u biti nije bezizlazna ali 10 miljardi je kusur za tu situaciju, banke trebaju vračat svoje kredite koje su uzele od drugih banaka i ECB-a, i došlo je do bankrota banke što znači da banka nije više u stanju vratiti novac koji je uzela. ECB,MDF i EU posudit će bankama na Cipru 10 miljardi koje im trebaju da bi vratile novac, koji su uzele od drugih banaka po svjetu (da ne vrate, desit ce se takozvani domino efekt na ostale banke po svjetu i opet imamo svetsku krizu koja se je dogodila 2008 kad je riknuo Lehman Brothers). Problem je u tome što će narod i firme, od straha, u sekundi kad se banke otvore radit transvere svih depozita (puno više od 10 miljardi) na banke u likvidnije države, i opet banke u roku od tjedan dana nemože vračati novac za svoje kredite...

Sve u svemu bit će zanimljivo pratit situaciju, ovo su ti fenomenalne godine za studirat ekonomiju, u proteklih 200 godina nije se dogodilo toliko bizarnih i "never-seen" poteza makro ekonomije. Ovo će studirat narednih 200g...
dr jupidu
2013-03-25T14:08:08Z
ja imam rješenje:

jednostavno u pola cijene ciparske profitabilne firme u državnom vlasništvu ili dobra predati u vlasnistvo onih kojima se duguje........ za onaj dio ciparskog duga državnog
Diablo
2013-03-25T14:08:40Z
banke su najvece zlo danasnjice. Rade s tudim novcem i uz skoro nikakav rizik okrecu milijarde. Trebalo je odavno donijeti odredbu da se kamate na kredite i stednju dovedu u neki red, a ne da na stednju dobivas 3% ili manje, a na kredite placas tri puta vise.

Jupidu meni da 10000 eura na cuvanje na godinu dana i ja mu obecam 3% kamate. Dakle na kraju ce dobit 300 eura vise nego sto mi je dao. S druge strane, xy forumas uzme od mene kratkorocni kredit (recimo godinu dana) uz kamatu 8%. Na kraju mi mora vratiti 10800 eura. Ako ja doktoru vratim njegovih 10300 meni je ostalo 500 eura zarade na tudem novcu. To je parazitski sektor koji je nazalost doveo ljude u ropstvo. Nije da beremo pamuk 18 sati na dan ali radis za neku bijednu placu i onda pola toga dajes banci jer si digao kredit. Moderno ropstvo, nista drugo.

Osobno, kredit nikad ne bi digao niti bi ikada ikome bio jamac. Ni pare ne cuvam u banci. Na racunu nikad nemam vise od 2000 kn i nek se jebu. Tim lopovima ne vjerujem nista. Ako ce nesto i oporezivati kod nas meni mogu uzet kakvih 200 kn. To im oprastam :)20
dr jupidu
2013-03-25T14:20:15Z
Originally Posted by: Diablo 

banke su najvece zlo danasnjice. Rade s tudim novcem i uz skoro nikakav rizik okrecu milijarde. Trebalo je odavno donijeti odredbu da se kamate na kredite i stednju dovedu u neki red, a ne da na stednju dobivas 3% ili manje, a na kredite placas tri puta vise.

Jupidu meni da 10000 eura na cuvanje na godinu dana i ja mu obecam 3% kamate. Dakle na kraju ce dobit 300 eura vise nego sto mi je dao. S druge strane, xy forumas uzme od mene kratkorocni kredit (recimo godinu dana) uz kamatu 8%. Na kraju mi mora vratiti 10800 eura. Ako ja doktoru vratim njegovih 10300 meni je ostalo 500 eura zarade na tudem novcu. To je parazitski sektor koji je nazalost doveo ljude u ropstvo. Nije da beremo pamuk 18 sati na dan ali radis za neku bijednu placu i onda pola toga dajes banci jer si digao kredit. Moderno ropstvo, nista drugo.

Osobno, kredit nikad ne bi digao niti bi ikada ikome bio jamac. Ni pare ne cuvam u banci. Na racunu nikad nemam vise od 2000 kn i nek se jebu. Tim lopovima ne vjerujem nista. Ako ce nesto i oporezivati kod nas meni mogu uzet kakvih 200 kn. To im oprastam :)20

šta nije kamata na 100 000 eu u raifaisen npr 5 %?

Aleksa
2013-03-25T14:31:21Z
kamate za kredit idu na rizik, ti kao osoba si puno veći rizik nego neka banka, a ti kao depoziter imaš garanciju države i ECB-a na depozit do 100.000 tako da rizika skoro nemaš, i banka kad posudi neki odlični firmi ili osobi koja ima hrpu love ili odličnu hipoteku kamate su dosta manje, a i sa više love možeš u dogovoru dobit znatno veče kamate od 3%... Na Cipru su banke u lošem stanju već niz godina i zato je i rizik da depozit rikne veći, tom povodom su i kamate bile vece (i do 6%) u Njemačkoj, Austriji 2-3%. Pa i banke žive na razlici u cjeni, kako bi onda zaradile za svoje troškove, plate i ostalo....
pride
2013-03-25T14:32:17Z
Šta je radila banka?

Hoost
2013-03-25T14:33:32Z

prvi dio - banka nema rizik jer ti kad dižeš kredit moraš ili imat jamca ili ti banka može odradit ovrhu na imovinu, a kad daš novce banci na štednju ( i banka ti da kamatu koja je u ovom slučaju puno manja) ako ti banka neisplati novac možeš se lagano jebat.

drugi dio - pa zar to nije apsurd da banke nemaju ni pola novca kojeg ljudi imaju na računu, o tome i pričam. Sve što si dalje napisao da bi banke propale i nastao domino efekt je točno al upravo je to pravi apsurd. Bank run niko nemože predvidjet i može nastat zbog 1000 razloga, a onda najviše najebu obični ljudi.

diablo :)36
Diablo
2013-03-25T15:02:54Z
ako ja od banke uzmem kredit od 50 000 eura oni tu nemaju gotovo nikakav rizik. Ako ostanem bez posla, a nemam imovine, cekat ce kad ponovno dobijem primanja i naplatit se. Ili ce se naplatit od nekog nasljedstva, nekretnina i slicno. Malo je nelogicno ali istinito, najmanji rizik ima banka sa obicnim gradanima. Puno veci rizik je kad velika firma uzima kredit za sirenje poslovanja i onda zbog krize propadnu. Jednom kad firma propadne, banka se nece naplatiti. Tj moze se naplatiti od imovine koju firma posjeduje ali tu stoji u redu sa ostalim vjerovnicima i u vecini slucajeva ne dobiju ni petinu duga nazad.

Kao sto sam napisao, kamata na stednju je oko 3,5 % na eure. Na iznos od nekih 50 - 100 tisuca eura. Na kune je nesto veca, a ako nekim cudom stedis u svicarskim francima onda je kamata mizernih 1-2%. Na ogromne iznose se moze dogovoriti nesto veca kamata ali to je zanemarivo.

Dakle, na kredit od 100 tisuca CHF placas kamatu 7-8%, a na stednju dobijes manje od 2%. Posteno bogami. Ovce su za sisanje :)18
Diablo
2013-03-25T15:37:23Z
Originally Posted by: dr jupidu 

Originally Posted by: Diablo 

šta nije kamata na 100 000 eu u raifaisen npr 5 %?

nekad bilo, sad se spominjalo

s fiksnom kamatnom stopom, tesko da bi dobio vise od nekih 3,2%

na dolar je kamatna stopa 2,55%, a na svicarce visokih 1% :)18
bruce lee
2013-03-25T15:41:46Z
na kune je 5%
problem je što vi želite pobjedit, to je ta igra između vas i publike