Evo, stavio je Luka link, ovdje imaš 5 tibetanaca, i neka prikladna razgibavanja, ali, ovih 5 vježbi je bitno.
U osnovi, ako si trenirao iti jedan sport, vjerovatno si radio nešto od ovoga, ali, vjerovatno ne sve, i ne ovim redom. E, da, kažu da treba raditi ne više od 21 ponavljanja po vježbu, i ne paran broj. Ja obično radim 5, 7 ili 9, kako sam raspoložen. Ne pitaj me samo zašto neparan broj, ne znam, tako kažu, ja slušam. Vježbe stvarno pomažu kod raznih ukočenosti i napetosti, pa ako su mi ove vježbe dobre, valjda mi je dobar i njihov neparan broj.
Vježba broj 1 je jednostavna- ispružiš ruke bočno, u razini sa ramenima, i vrtiš se na prstima, obavezno u smjeru kazaljke na satu. Naravno, kad osjetiš da ti se previše vrti, prestaješ radit. Hint: ako fokusiraš pogled na desnu ruku dok se vrtiš, manje će ti se vrtit.
Vježba broj 2 je u osnovi "sklopka".
Vježba broj 3 izgleda jako jednostavna, ali, nećeš vjerovat kad osjetiš napor, i kad te probije znoj.
Vježba broj 4 je najlakša, i nekako najviše prija.
Vježba broj 5 je u osnovi kombinacija yoga položaja pas dignute glave i pas spuštene glave, i u početku će ti biti najteža.
Inače, radeći yogu, skužio sam da nisu samo bitne asane (položaji), već i njihov pravilan niz. Ovaj, tzv. tibetanski niz je stvarno pogođen za brzinsko popravljanje stanja tijela i energije u njemu.
Tibetance ćeš vjerovatno nać na raznim alter ili hipi stranicama, neću ulazit kakav je nečiji stav prema ovome, doza skepse je uvijek i doza opreza i to je okej, ali, meni su ove vježbe pomogle, pa sad, ti vidi. Najteže je, naravno, počet, naravno da ih je lakše radit kad si zagrijan, pa bi bilo dobro da se malo zagriješ prije ovoga. Za početak, 3 ili 5 ponavljanja sasvim dosta. I pusti da te disanje vodi.