Hi svima!
Konstantno se trudeći unaprijediti svoje verbalne vještine kako bi mogao sukobe razrješavati na miran način kad god je to moguće, naletio sam na koncept "verbalnog juda" koji je izmislio George Thompson. Mislio sam prije par godina da će mi samo treniranje borilačkih vještina donijeti nužnu sigurnost i samopouzdanje da kad god je moguće budem miran i staložen prilikom sukoba (i to bilo kakvog: s nekim na ulici, u trgovini, na šalteru, s prijateljem, s curom), ali na moju veliku žalost to se nije dogodilo u potpunosti. Vještina verbalne samobrane i asertivnosti ipak zahtijeva i posebno školovanje, posebne pripreme, i teško se može postići samo fizičkim treniranjem. Shvatio sam da mi je veći problem verbalno se obraniti i/ili izbjeći sukob, nego fizički to učiniti. Imam dug put ispred sebe, tek sam počeo nedavno se razvijati na tom polju, ali vjerujem da se uz trening sve može ostvariti.
Lik je inače crni pojas u judu i tekvandou, godinama je radio kao policijski službenik, a ima i diplomu iz engleskog jezika i postdiplomski na temu "retorike i uvjeravanja". Redovito daje seminare i radionice po raznim policijskim akademijama, poslovnim fakultetima i dr. Neki tough guy, vidi se odmah iz držanja...
Ovo je jedno od njegovih predavanja o Verbalnom Judu na nekom američkom koledžu. Traje sat i pol, ali je jako zanimljivo i korisno (ukoliko solidno znate engleski). On koristi paralele sa borilačkim vještinama, i određene njihove koncepte inkorporira u verbalnu samoobranu.
1:30:00
Mene je oduševio svojim uvjerljivim pristupom, da se skupiti dosta dobrih poanti iz ovog ovog predavanja. Ja sam naručio i njegovu knjigu s amazona, "Verbal Judo: The Gentle Art of Persuasion".
Eto, htio sam ovo podijeliti s vama. Možda vam pomogne kao i meni, pored treniranja borilačkih vještina.